ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum lucrează multi-premiata echipă Răzvan Dincă & Asociații în proiectele de IP dintre cele mai diverse, ce solicită adesea abilități complexe | Răzvan Dincă, Managing Partner: ”Succesul dosarelor a depins mai mult ca oricând de efortul și contribuția colegilor mei și, în aceste condiții, nivelul de performanță a activității noastre ca firmă de avocatură a continuat să crească”

28 Februarie 2024   |   Ștefania Enache

Cum lucrează multi-premiata echipă Răzvan Dincă & Asociații în proiectele de IP dintre cele mai diverse, ce solicită adesea abilități complexe | Răzvan Dincă, Managing Partner: ”Succesul dosarelor a depins mai mult ca oricând de efortul și contribuția colegilor mei și, în aceste condiții, nivelul de performanță a activității noastre ca firmă de avocatură a continuat să crească”

 
 
Pentru echipa Răzvan Dincă & Asociații, volumul de muncă în domeniul mărcilor și proprietății intelectuale a crescut constant, de la an la an.  2023 s-a înscris în acest trend, iar perioada care abia a început merge pe o linie similară.  Pe parcursul anului trecut, proiectele de apărare a drepturilor de proprietate intelectuală au fost cele care i-au solicitat cel mai mult pe avocați. Odată cu extinderea spectaculoasă a practicii de consultanță și reprezentare în procedurile administrative de înregistrare, opoziție și revocare, firma se așteaptă ca reprezentarea în fața organelor administrative naționale, europene sau internaționale, să fie la fel de des întâlnită în agendele membrilor echipei de IP, precum sunt acum termenele de judecată.


Rezultatele bune obținute de avocații implicați în proiectele care vizează această arie de practică au fost recunoscute și la nivel internațional, Răzvan Dincă & Asociații fiind desemnată „Firma anului în domeniul mărcilor în România la gala Global IP Awards 2023 desfășurată la Londra. „Astfel de trofee internaționale sunt rezultatul unor confirmări venite chiar din partea clienților și colegilor de breaslă cu privire la calitatea serviciilor prestate de echipa noastră de proprietate intelectuală. Le suntem deci recunoscători. Evident, aceste recunoașteri ne onorează și sunt un motiv de mândrie, dar ne și obligă la a păstra cel puțin același nivel de performanță”, subliniază Răzvan Dincă, Managing Partner Răzvan Dincă & Asociații.

Cei care au făcut posibilă această performanță sunt avocații din echipă, pe care Răzvan Dincă îi felicită, apreciind contribuția fiecăruia dintre ei la performanțele firmei. „În ultimii ani, întrucât a fost nevoie să coordonez tot mai multe proiecte, succesul dosarelor a depins mai mult ca oricând de efortul și contribuția colegilor mei și în aceste condiții nivelul de performanță a activității noastre ca firmă de avocatură a continuat să crească. Numai în funcție de eficiența echipelor noastre de lucru în dosare s-a putut obține recunoașterea internațională la care se referă întrebarea dumneavoastră; în consecință gratitudinea mea pentru acest succes se adresează desigur, clienților și confraților pentru recomandări și încredere, dar mai ales colegilor mei avocați pentru că activitatea lor le-a făcut posibile”, nuanțează avocatul.

În opinia interlocutorului BizLawyer, a menține ritmul nu înseamnă de regulă să rămâi la fel, ci să devii tot mai bun. „Nu numai pentru că însăși ideea de ritm de dezvoltarea generează o creștere în volumul și complexitatea activității, ci și pentru că lumea în care evoluăm e dinamică. Dreptul proprietății intelectuale, în zonele sale de inventică, noi tehnologii, inovații în comunicare, inteligență artificială, noi creații și noi mijloace de creare este un domeniu extrem de evolutiv, iar asistența juridică acordată în acest domeniu presupune nu numai adaptarea continuă la evoluția unei reglementări și a unei jurisprudențe dinamice, ci și captarea unor noi forme de cerere și satisfacerea lor prin servicii riguroase în creativitatea lor. Creșterea nu înseamnă doar mai mult, ci și mai adecvat, iar domeniul nostru de excelență este printre acelea care îmbină în mod incitant nevoia de rigoare a oricărei profesii juridice cu aceea de inovație decurgând din dinamica reglementării, industriilor la care se aplică și tipului de asset-uri, de valori economice, tehnologice și culturale, pe care le protejează”, detaliază Răzvan Dincă.




Firma are în lucru proiecte dintre cele mai diverse

Firma are în lucru proiecte dintre cele mai diverse, fapt ce necesită abilități complexe din partea avocaților din zona de IP.

La nivelul practicii de proprietate intelectuală din cadrul casei Răzvan Dincă & Asociații, nu se poate spune că există un profil comun tuturor membrilor echipei, fiecare dintre avocați ieșind în evidență cu trăsături pozitive diferite. „Desigur, sclipirile se adaugă pe o bază comună, nenegociabilă, constituită dintr-o foarte bună cunoaștere a domeniului proprietății intelectuale și complementaritatea funcțională în echipă. Proiectele noastre sunt dintre cele mai diverse, pleacă de la etapele administrative ale înregistrării drepturilor de proprietate industrială, inclusiv cu eventualele etape cvasi-contencioase preliminare înregistrării, și ajung până la opunerea acestora terților, în fața instanțelor de judecată. Lucrăm în brevete, mărci, indicații geografice, software,  copyright entertainement, dreptul spațiului digital, noi tehnologii, industrii creative, drept farmaceutic, piețe reglementate, contracte specifice. Fiecare dintre aceste domenii se află în aria de specializare a cel puțin doi avocați din echipa noastră care pot dispune în funcție de complexitatea proiectului și de echipe de suport”, punctează reprezentantul casei de avocatură.

În cadrul echipei Răzvan Dincă & Asociații, în acest moment, șapte dintre avocații se dedică exclusiv mandatelor din domeniul proprietății intelectuale. Având în vedere contextul actual, conducerea firmei se așteaptă ca numărul acesta să crească în următorul an, ca un răspuns natural la numărul de spețe care sunt încredințate de către clienți.  

„Cu vârsta am dobândit și o experiență amplă ca avocat care acoperă domenii destul de vaste și variate. În ciuda diversificării proiectelor, îmi rămâne foarte apropiată sufletului materia brevetelor de invenție, un domeniu infinit prin natura sa, care te ține mereu în contact cu ultimele progrese din variate industrii și în care, fără excepție, orice dosar conține atât probleme teoretice deosebite, cât și aspecte tehnice de o rigurozitate excepțională.  În ultima perioadă, astfel de mandate au venit predominant din partea producătorilor de medicamente și de produse electronice, iar coordonarea lor a fost realizată de asociata mea, Irina Speciac”, precizează interlocutorul BizLawyer, făcând referire la proiectele în care echipa firmei s-a implicat în ultimul timp.

De asemenea, pe masa de lucru a avocaților s-au aflat litigii cu impact major. Un exemplu în acest sens îl reprezintă cele privind portofoliul de mărci al clubului de fotbal Rapid București. „Cu mândrie putem spune că, prin obținerea unei soluții favorabile, am reușit evitarea unei situații care ar fi dus la dispersarea fanilor uneia dintre cele mai iubite de fotbal din țară, așa cum au fost alte cazuri ale echipelor de fotbal din România. În acest proiect am beneficiat de ajutorul colegilor mei, avocații coordonatori Vladimir Diaconiță și Vlad Stănese”, amintește Răzvan Dincă.

Tot din domeniul mărcilor a fost un alt caz intens mediatizat, relevant pentru comunitatea ortodoxă din România - cel al înregistrărilor ilicite conținând numele Arsenie Boca, dosare în care firma de avocatură a acționat în numele Episcopiei Devei și a Hunedoarei și în care a reușit să împiedice exploatarea ilicită a renumelui de care se bucură  în rândul credincioșilor personalitatea lui Arsenie Boca. „Fiind vorba de un proiect desfășurat exclusiv în fața EUIPO, acest proiect a fost coordonat de Vlad Stănese, colegul nostru care supraveghează toate procedurile desfășurate în fața oficiilor de proprietate intelectuală”, menționează interlocutorul BizLawyer.  

În plus, avocații firmei au asistat în litigii și în proiecte privind achiziționarea unor licențe specializate pentru sisteme de date foarte complexe, mai mulți dezvoltatori de software, contribuind astfel la formarea practicii contractuale și jurisprudenței într-o zonă extrem de dinamică în dezvoltarea tehnologică și economică a României. În acest domeniu practica este coordonată de Vladimir Diaconiță și Iulia Stroe.

Totodată, avocații au avut mandate în care transferul afacerii privea aproape exclusiv drepturi de proprietate intelectuală, acestea fiind cele mai importante active ale companiei vândute. În astfel de cazuri echipa intervine încă de la faza de due-dilligence, orientată cu precădere spre analiza valabilității drepturilor aflate în portofoliul societății, continuă cu redactarea  și negocierea contractelor de cesiune și încheie cu înregistrarea transferurilor în registrele oficiilor de proprietate intelectuală.  

„N-aș spune că există vreun proiect banal: cele privind mărcile sunt de regulă cel puțin pitorești; cele privind brevetele sunt intelectual foarte interesante, designul le îngemănează etc.. O sferă complet diferită a activității de consultanță care s-a dezvoltat și ea vizează asistența acordată titularilor de drepturi în relația cu organismele de gestiune colectivă, consultanța acordată dezvoltatorilor de software sau clienților lor în contractele de licență a aplicațiilor complexe, consultanța acordată producătorilor media în încheierea și executarea contractelor de producție inclusiv revizuirea din perspectivă complyance și regulatory a produselor audio-vizuale și a conținutului online. De asemenea am sprijinit EUIPO și OEB în diverse proiecte de evidență și monitorizare a practicii naționale în domeniul proprietății industriale și secretelor de afaceri. În aceste proiecte am lucrat împreună cu colegii mei Ionuț Cofaru și Cristian Cealera”, mai spune avocatul.

Forța avocaților care acționează în aceste mandate complexe se trage atât de la specialiștii în IP, cât și de la litigatori. „Ne mândrim cu faptul că toți avocații specializați în IP din cadrul societății noastre sunt în același timp excelenți cunoscători ai procedurii civile și pledează în mod constant în cauzele clienților lor. Această dublă specializare nu este întâmplătoare, deschiderea tinerilor avocați pe care îi alegem să ne fie colegi și către viața de instanță fiind una dintre condițiile necesare înseși începerii colaborării”, explică Răzvan Dincă.
________________________________


________________________________________

Portofoliul de clienți include mai ales companii internaționale
 
Făcând o radiografie a activității derulate de Răzvan Dincă & Asociații, de la înființare și până acum, se poate spune că o bună parte din viața firmei talerele balanței au inclinat vizibil în direcția zonei de litigii. În prezent lucrurile tind spre un echilibru care se datorează inclusiv schimbării atitudinii clienților din România. „La începuturile noastre, clienții înclinau să ne solicite ajutorul când lucrurile căpătau o natură litigioasă, sau, chiar la un punct și mai îndepărtat, de exemplu, în apel sau recurs. Din fericire și pentru noi și pentru ei, observăm o deschidere mult mai mare în a solicita ajutorul unei societăți specializate în IP în orice pas relevant al activității lor, ceea ce, de multe ori, permite prevenirea eventualelor conflicte”, argumentează liderul casei de avocatură.  

Cele mai multe dintre firmele existente în portofoliul de clienți deținut de Răzvan Dincă & Asociații sunt companii internaționale. Pe această listă regăsim de la cel mai mare producător de produse farmaceutice din SUA până la cel mai apreciat creator de conținut audio-vizual original din lume și de la liderul pieței automatizării proceselor de producție prin roboți până la producătorul celebrilor ursuleți gumați aurii.

„Mă bucură să pot spune că foarte rar colaborările cu clienții noștri se rezumă la proiectul inițial, care ne-a adus în contact pentru prima oară, acestea extinzându-se de cele mai multe ori către toate problemele de IP pe care respectivul client le are în România. Ne face plăcere să putem colabora cu aceștia în proiecte din toate ariile IP, de la formularea de opoziții la înregistrarea unei mărci în fața OSIM, până la reprezentarea în fața CJUE. Fiind una din industriile cele mai bogate în drepturi de proprietate intelectuală, dar și  intens parazitată de terți care încalcă respectivele drepturi, industria fashion a fost și rămâne o sursă importantă de dosare pentru societatea noastră. Avem oportunitatea de a conlucra cu o serie de designeri locali și internaționali încă de la înregistrarea creațiilor lor, până la atragerea răspunderii contrafăcătorilor.  La fel cum spuneam că nu există un profil general valabil pentru avocații din cadrul practicii de IP, nici clienții noștri nu sunt omogeni și cred ca acesta este unul dintre motivele care face această arie de practică atât de interesantă și provocatoare. Suntem mândri să putem spune că oferim asistență în domeniul IP unor start-up-uri cu aceeași determinare cu care am oferit consultanță unor companii cu o istorie de peste 150 de ani și prezență pe tot mapamondul. Indiferent că vorbim despre un client aflat la început de drum și cu un buget limitat sau despre o corporație cu un buget pentru consultanță juridică externă de milioane de euro, pretențiile acestora pot fi rezumate simplu: să aibă în noi un partener de dialog competent și sincer”, susține Răzvan Dincă.

Majoritatea litigiilor de brevete în care avocații sunt implicați, dar și numeroase mandate din domeniul mărcilor/desenelor, sunt parte din proiecte transnaționale care se întind pe cel puțin teritoriul întregii Europe, dacă nu și pe alte continente, ocazie cu care firma Răzvan Dincă & Asociații a dezvoltat relații de colaborare durabile cu societăți de avocați specializate în IP din SUA, China, Regatul Unit, Germania, Franța sau Italia.

Interlocutorul BizLawyer amintește faptul că, prin natura sa dreptul proprietății intelectuale presupune o îmbinare de juridic și tehnic/economic. „Așadar, de-a lungul timpului, a fost necesară colaborarea cu profesioniști din alte domenii decât cel al dreptului pentru a asigura reprezentarea intereselor clienților noștri în mod complet și la cel mai înalt nivel. Ne bucură că, în timp, am reușit să legăm colaborări pe termen lung cu experți din domeniile tangențiale majorității cauzelor de proprietate intelectuală – cum ar fi specialiști tehnici de renume din domeniile chimiei, electronicii și mecanicii, precum și experți în aspecte ce țin de fațeta economică și financiară a drepturilor de IP. De asemenea, avem parteneriate strânse și mari case de avocatură și consiliere din domeniul proprietății intelectuale din Vestul Europei, Statele Unite și Asia de Sud-Est care permit acoperirea unei game largi de solicitări privind  protecția multinațională a creațiilor și semnelor distinctive”, completează avocatul.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



O practică pentru care apar mereu provocări noi


Răzvan Dincă este de părere că cea mai mai mare provocare pentru această arie de practică rezultă din situația economică incertă, care afectează fiecare participant din piață, făcându-l mai expus la eventualele consecințe negative ale încălcării propriilor drepturi de proprietate intelectuală.

Suplimentar, este cunoscut faptul că în perioadele nefaste ale economiei, activitatea de contrafacere devine cu atât mai interesantă pentru actorii pieței negre, dat fiind că roadele aceleiași piețe devin mai căutate de consumatori. „Din fericire spre a combate această formă de ilicit, pentru a-i sprijini pe titularii drepturilor și în astfel de situații există avocați specializați în proprietate intelectuală. Altfel însă, dezvoltarea tehnologică exponențială oferă acestor avocați nu numai noi instrumente de lucru cât mai ales noi zone de activitate, proprietatea intelectuală fiind domeniul  cel mai adecvat al protecției juridice a creației, investiției, inovării și difuzării ei în societate și pe lanțurile de producție și consum. E un drept sofisticat și dinamic, adaptat unor domenii de viață socială și de industrii creative la rândul lor complexe și dinamice”, nuanțează interlocutorul BizLawyer.

De altfel, consideră că inovația trebuie să fie o prezență constantă în viața unui avocat de proprietate intelectuală relevant, inclusiv în privința instrumentelor de care acesta se folosește în furnizarea serviciilor către clienții săi.

„Pe lângă software-urile care ușurează activitățile de research doctrinar și jurisprudențial, care, cu ajutorul inteligenței artificiale devin din ce în ce mai bune și reușesc să furnizeze cu o mai mare acuratețe rezultate relevante, nu putem să nu amintim instrumentele bazate aproape exclusiv pe inteligență artificială care au devenit un partener de încredere pentru activități de la cercetări de anterioritate în domeniul brevetelor sau analize de similaritate vizuală dintre două mărci. Atitudinea noastră față de aceste evoluții ale tehnologiei juridice este de a le îmbrățișa cu precauție și de a le pune la muncă sub supravegherea noastră atentă în scopul optimizării muncii noastre și sporirii calității livrabilelor transmise clientului”, încheie Răzvan Dincă.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole despre proiectele din această arie de practică
 


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 62 / 1707
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...