Cum lucrează multi-premiata echipă Răzvan Dincă & Asociații în proiectele de IP dintre cele mai diverse, ce solicită adesea abilități complexe | Răzvan Dincă, Managing Partner: ”Succesul dosarelor a depins mai mult ca oricând de efortul și contribuția colegilor mei și, în aceste condiții, nivelul de performanță a activității noastre ca firmă de avocatură a continuat să crească”
28 Februarie 2024
Ștefania EnacheCum lucrează multi-premiata echipă Răzvan Dincă & Asociații în proiectele de IP dintre cele mai diverse, ce solicită adesea abilități complexe | Răzvan Dincă, Managing Partner: ”Succesul dosarelor a depins mai mult ca oricând de efortul și contribuția colegilor mei și, în aceste condiții, nivelul de performanță a activității noastre ca firmă de avocatură a continuat să crească”
Pentru echipa Răzvan Dincă & Asociații, volumul de muncă în domeniul mărcilor și proprietății intelectuale a crescut constant, de la an la an. 2023 s-a înscris în acest trend, iar perioada care abia a început merge pe o linie similară. Pe parcursul anului trecut, proiectele de apărare a drepturilor de proprietate intelectuală au fost cele care i-au solicitat cel mai mult pe avocați. Odată cu extinderea spectaculoasă a practicii de consultanță și reprezentare în procedurile administrative de înregistrare, opoziție și revocare, firma se așteaptă ca reprezentarea în fața organelor administrative naționale, europene sau internaționale, să fie la fel de des întâlnită în agendele membrilor echipei de IP, precum sunt acum termenele de judecată.
Rezultatele bune obținute de avocații implicați în proiectele care vizează această arie de practică au fost recunoscute și la nivel internațional, Răzvan Dincă & Asociații fiind desemnată „Firma anului în domeniul mărcilor în România” la gala Global IP Awards 2023 desfășurată la Londra. „Astfel de trofee internaționale sunt rezultatul unor confirmări venite chiar din partea clienților și colegilor de breaslă cu privire la calitatea serviciilor prestate de echipa noastră de proprietate intelectuală. Le suntem deci recunoscători. Evident, aceste recunoașteri ne onorează și sunt un motiv de mândrie, dar ne și obligă la a păstra cel puțin același nivel de performanță”, subliniază Răzvan Dincă, Managing Partner Răzvan Dincă & Asociații.
Cei care au făcut posibilă această performanță sunt avocații din echipă, pe care Răzvan Dincă îi felicită, apreciind contribuția fiecăruia dintre ei la performanțele firmei. „În ultimii ani, întrucât a fost nevoie să coordonez tot mai multe proiecte, succesul dosarelor a depins mai mult ca oricând de efortul și contribuția colegilor mei și în aceste condiții nivelul de performanță a activității noastre ca firmă de avocatură a continuat să crească. Numai în funcție de eficiența echipelor noastre de lucru în dosare s-a putut obține recunoașterea internațională la care se referă întrebarea dumneavoastră; în consecință gratitudinea mea pentru acest succes se adresează desigur, clienților și confraților pentru recomandări și încredere, dar mai ales colegilor mei avocați pentru că activitatea lor le-a făcut posibile”, nuanțează avocatul.
În opinia interlocutorului BizLawyer, a menține ritmul nu înseamnă de regulă să rămâi la fel, ci să devii tot mai bun. „Nu numai pentru că însăși ideea de ritm de dezvoltarea generează o creștere în volumul și complexitatea activității, ci și pentru că lumea în care evoluăm e dinamică. Dreptul proprietății intelectuale, în zonele sale de inventică, noi tehnologii, inovații în comunicare, inteligență artificială, noi creații și noi mijloace de creare este un domeniu extrem de evolutiv, iar asistența juridică acordată în acest domeniu presupune nu numai adaptarea continuă la evoluția unei reglementări și a unei jurisprudențe dinamice, ci și captarea unor noi forme de cerere și satisfacerea lor prin servicii riguroase în creativitatea lor. Creșterea nu înseamnă doar mai mult, ci și mai adecvat, iar domeniul nostru de excelență este printre acelea care îmbină în mod incitant nevoia de rigoare a oricărei profesii juridice cu aceea de inovație decurgând din dinamica reglementării, industriilor la care se aplică și tipului de asset-uri, de valori economice, tehnologice și culturale, pe care le protejează”, detaliază Răzvan Dincă.
Firma are în lucru proiecte dintre cele mai diverse
Firma are în lucru proiecte dintre cele mai diverse, fapt ce necesită abilități complexe din partea avocaților din zona de IP.
La nivelul practicii de proprietate intelectuală din cadrul casei Răzvan Dincă & Asociații, nu se poate spune că există un profil comun tuturor membrilor echipei, fiecare dintre avocați ieșind în evidență cu trăsături pozitive diferite. „Desigur, sclipirile se adaugă pe o bază comună, nenegociabilă, constituită dintr-o foarte bună cunoaștere a domeniului proprietății intelectuale și complementaritatea funcțională în echipă. Proiectele noastre sunt dintre cele mai diverse, pleacă de la etapele administrative ale înregistrării drepturilor de proprietate industrială, inclusiv cu eventualele etape cvasi-contencioase preliminare înregistrării, și ajung până la opunerea acestora terților, în fața instanțelor de judecată. Lucrăm în brevete, mărci, indicații geografice, software, copyright entertainement, dreptul spațiului digital, noi tehnologii, industrii creative, drept farmaceutic, piețe reglementate, contracte specifice. Fiecare dintre aceste domenii se află în aria de specializare a cel puțin doi avocați din echipa noastră care pot dispune în funcție de complexitatea proiectului și de echipe de suport”, punctează reprezentantul casei de avocatură.
În cadrul echipei Răzvan Dincă & Asociații, în acest moment, șapte dintre avocații se dedică exclusiv mandatelor din domeniul proprietății intelectuale. Având în vedere contextul actual, conducerea firmei se așteaptă ca numărul acesta să crească în următorul an, ca un răspuns natural la numărul de spețe care sunt încredințate de către clienți.
„Cu vârsta am dobândit și o experiență amplă ca avocat care acoperă domenii destul de vaste și variate. În ciuda diversificării proiectelor, îmi rămâne foarte apropiată sufletului materia brevetelor de invenție, un domeniu infinit prin natura sa, care te ține mereu în contact cu ultimele progrese din variate industrii și în care, fără excepție, orice dosar conține atât probleme teoretice deosebite, cât și aspecte tehnice de o rigurozitate excepțională. În ultima perioadă, astfel de mandate au venit predominant din partea producătorilor de medicamente și de produse electronice, iar coordonarea lor a fost realizată de asociata mea, Irina Speciac”, precizează interlocutorul BizLawyer, făcând referire la proiectele în care echipa firmei s-a implicat în ultimul timp.
De asemenea, pe masa de lucru a avocaților s-au aflat litigii cu impact major. Un exemplu în acest sens îl reprezintă cele privind portofoliul de mărci al clubului de fotbal Rapid București. „Cu mândrie putem spune că, prin obținerea unei soluții favorabile, am reușit evitarea unei situații care ar fi dus la dispersarea fanilor uneia dintre cele mai iubite de fotbal din țară, așa cum au fost alte cazuri ale echipelor de fotbal din România. În acest proiect am beneficiat de ajutorul colegilor mei, avocații coordonatori Vladimir Diaconiță și Vlad Stănese”, amintește Răzvan Dincă.
Tot din domeniul mărcilor a fost un alt caz intens mediatizat, relevant pentru comunitatea ortodoxă din România - cel al înregistrărilor ilicite conținând numele Arsenie Boca, dosare în care firma de avocatură a acționat în numele Episcopiei Devei și a Hunedoarei și în care a reușit să împiedice exploatarea ilicită a renumelui de care se bucură în rândul credincioșilor personalitatea lui Arsenie Boca. „Fiind vorba de un proiect desfășurat exclusiv în fața EUIPO, acest proiect a fost coordonat de Vlad Stănese, colegul nostru care supraveghează toate procedurile desfășurate în fața oficiilor de proprietate intelectuală”, menționează interlocutorul BizLawyer.
În plus, avocații firmei au asistat în litigii și în proiecte privind achiziționarea unor licențe specializate pentru sisteme de date foarte complexe, mai mulți dezvoltatori de software, contribuind astfel la formarea practicii contractuale și jurisprudenței într-o zonă extrem de dinamică în dezvoltarea tehnologică și economică a României. În acest domeniu practica este coordonată de Vladimir Diaconiță și Iulia Stroe.
Totodată, avocații au avut mandate în care transferul afacerii privea aproape exclusiv drepturi de proprietate intelectuală, acestea fiind cele mai importante active ale companiei vândute. În astfel de cazuri echipa intervine încă de la faza de due-dilligence, orientată cu precădere spre analiza valabilității drepturilor aflate în portofoliul societății, continuă cu redactarea și negocierea contractelor de cesiune și încheie cu înregistrarea transferurilor în registrele oficiilor de proprietate intelectuală.
„N-aș spune că există vreun proiect banal: cele privind mărcile sunt de regulă cel puțin pitorești; cele privind brevetele sunt intelectual foarte interesante, designul le îngemănează etc.. O sferă complet diferită a activității de consultanță care s-a dezvoltat și ea vizează asistența acordată titularilor de drepturi în relația cu organismele de gestiune colectivă, consultanța acordată dezvoltatorilor de software sau clienților lor în contractele de licență a aplicațiilor complexe, consultanța acordată producătorilor media în încheierea și executarea contractelor de producție inclusiv revizuirea din perspectivă complyance și regulatory a produselor audio-vizuale și a conținutului online. De asemenea am sprijinit EUIPO și OEB în diverse proiecte de evidență și monitorizare a practicii naționale în domeniul proprietății industriale și secretelor de afaceri. În aceste proiecte am lucrat împreună cu colegii mei Ionuț Cofaru și Cristian Cealera”, mai spune avocatul.
Forța avocaților care acționează în aceste mandate complexe se trage atât de la specialiștii în IP, cât și de la litigatori. „Ne mândrim cu faptul că toți avocații specializați în IP din cadrul societății noastre sunt în același timp excelenți cunoscători ai procedurii civile și pledează în mod constant în cauzele clienților lor. Această dublă specializare nu este întâmplătoare, deschiderea tinerilor avocați pe care îi alegem să ne fie colegi și către viața de instanță fiind una dintre condițiile necesare înseși începerii colaborării”, explică Răzvan Dincă.
________________________________
Citește și
→ Câți avocați au firmele de top în evidențele Baroului București la începutul anului 2024 | Ce firme au înregistrat creșteri semnificative de ”headcount” și câte și-au micșorat efectivele. Filip & Company urcă în Top 3, după TZA și NNDKP, iar Reff are același număr de avocați cu PNSA
→ Ce firme de avocați au lucrat în cele mai mari tranzacții din 2023 | CMS, Clifford Chance Badea, RTPR și D&B David și Baias au asistat cele mai multe fuziuni și achiziții din Top 7 întocmit după valoarea tranzacțiilor. Echipele care au gestionat juridic fiecare proiect
________________________________________→ Câți avocați au firmele de top în evidențele Baroului București la începutul anului 2024 | Ce firme au înregistrat creșteri semnificative de ”headcount” și câte și-au micșorat efectivele. Filip & Company urcă în Top 3, după TZA și NNDKP, iar Reff are același număr de avocați cu PNSA
→ Ce firme de avocați au lucrat în cele mai mari tranzacții din 2023 | CMS, Clifford Chance Badea, RTPR și D&B David și Baias au asistat cele mai multe fuziuni și achiziții din Top 7 întocmit după valoarea tranzacțiilor. Echipele care au gestionat juridic fiecare proiect
Portofoliul de clienți include mai ales companii internaționale
Făcând o radiografie a activității derulate de Răzvan Dincă & Asociații, de la înființare și până acum, se poate spune că o bună parte din viața firmei talerele balanței au inclinat vizibil în direcția zonei de litigii. În prezent lucrurile tind spre un echilibru care se datorează inclusiv schimbării atitudinii clienților din România. „La începuturile noastre, clienții înclinau să ne solicite ajutorul când lucrurile căpătau o natură litigioasă, sau, chiar la un punct și mai îndepărtat, de exemplu, în apel sau recurs. Din fericire și pentru noi și pentru ei, observăm o deschidere mult mai mare în a solicita ajutorul unei societăți specializate în IP în orice pas relevant al activității lor, ceea ce, de multe ori, permite prevenirea eventualelor conflicte”, argumentează liderul casei de avocatură. Cele mai multe dintre firmele existente în portofoliul de clienți deținut de Răzvan Dincă & Asociații sunt companii internaționale. Pe această listă regăsim de la cel mai mare producător de produse farmaceutice din SUA până la cel mai apreciat creator de conținut audio-vizual original din lume și de la liderul pieței automatizării proceselor de producție prin roboți până la producătorul celebrilor ursuleți gumați aurii.
„Mă bucură să pot spune că foarte rar colaborările cu clienții noștri se rezumă la proiectul inițial, care ne-a adus în contact pentru prima oară, acestea extinzându-se de cele mai multe ori către toate problemele de IP pe care respectivul client le are în România. Ne face plăcere să putem colabora cu aceștia în proiecte din toate ariile IP, de la formularea de opoziții la înregistrarea unei mărci în fața OSIM, până la reprezentarea în fața CJUE. Fiind una din industriile cele mai bogate în drepturi de proprietate intelectuală, dar și intens parazitată de terți care încalcă respectivele drepturi, industria fashion a fost și rămâne o sursă importantă de dosare pentru societatea noastră. Avem oportunitatea de a conlucra cu o serie de designeri locali și internaționali încă de la înregistrarea creațiilor lor, până la atragerea răspunderii contrafăcătorilor. La fel cum spuneam că nu există un profil general valabil pentru avocații din cadrul practicii de IP, nici clienții noștri nu sunt omogeni și cred ca acesta este unul dintre motivele care face această arie de practică atât de interesantă și provocatoare. Suntem mândri să putem spune că oferim asistență în domeniul IP unor start-up-uri cu aceeași determinare cu care am oferit consultanță unor companii cu o istorie de peste 150 de ani și prezență pe tot mapamondul. Indiferent că vorbim despre un client aflat la început de drum și cu un buget limitat sau despre o corporație cu un buget pentru consultanță juridică externă de milioane de euro, pretențiile acestora pot fi rezumate simplu: să aibă în noi un partener de dialog competent și sincer”, susține Răzvan Dincă.
Majoritatea litigiilor de brevete în care avocații sunt implicați, dar și numeroase mandate din domeniul mărcilor/desenelor, sunt parte din proiecte transnaționale care se întind pe cel puțin teritoriul întregii Europe, dacă nu și pe alte continente, ocazie cu care firma Răzvan Dincă & Asociații a dezvoltat relații de colaborare durabile cu societăți de avocați specializate în IP din SUA, China, Regatul Unit, Germania, Franța sau Italia.
Interlocutorul BizLawyer amintește faptul că, prin natura sa dreptul proprietății intelectuale presupune o îmbinare de juridic și tehnic/economic. „Așadar, de-a lungul timpului, a fost necesară colaborarea cu profesioniști din alte domenii decât cel al dreptului pentru a asigura reprezentarea intereselor clienților noștri în mod complet și la cel mai înalt nivel. Ne bucură că, în timp, am reușit să legăm colaborări pe termen lung cu experți din domeniile tangențiale majorității cauzelor de proprietate intelectuală – cum ar fi specialiști tehnici de renume din domeniile chimiei, electronicii și mecanicii, precum și experți în aspecte ce țin de fațeta economică și financiară a drepturilor de IP. De asemenea, avem parteneriate strânse și mari case de avocatură și consiliere din domeniul proprietății intelectuale din Vestul Europei, Statele Unite și Asia de Sud-Est care permit acoperirea unei game largi de solicitări privind protecția multinațională a creațiilor și semnelor distinctive”, completează avocatul.
Opiniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.
O practică pentru care apar mereu provocări noi
Răzvan Dincă este de părere că cea mai mai mare provocare pentru această arie de practică rezultă din situația economică incertă, care afectează fiecare participant din piață, făcându-l mai expus la eventualele consecințe negative ale încălcării propriilor drepturi de proprietate intelectuală.
Suplimentar, este cunoscut faptul că în perioadele nefaste ale economiei, activitatea de contrafacere devine cu atât mai interesantă pentru actorii pieței negre, dat fiind că roadele aceleiași piețe devin mai căutate de consumatori. „Din fericire spre a combate această formă de ilicit, pentru a-i sprijini pe titularii drepturilor și în astfel de situații există avocați specializați în proprietate intelectuală. Altfel însă, dezvoltarea tehnologică exponențială oferă acestor avocați nu numai noi instrumente de lucru cât mai ales noi zone de activitate, proprietatea intelectuală fiind domeniul cel mai adecvat al protecției juridice a creației, investiției, inovării și difuzării ei în societate și pe lanțurile de producție și consum. E un drept sofisticat și dinamic, adaptat unor domenii de viață socială și de industrii creative la rândul lor complexe și dinamice”, nuanțează interlocutorul BizLawyer.
De altfel, consideră că inovația trebuie să fie o prezență constantă în viața unui avocat de proprietate intelectuală relevant, inclusiv în privința instrumentelor de care acesta se folosește în furnizarea serviciilor către clienții săi.
„Pe lângă software-urile care ușurează activitățile de research doctrinar și jurisprudențial, care, cu ajutorul inteligenței artificiale devin din ce în ce mai bune și reușesc să furnizeze cu o mai mare acuratețe rezultate relevante, nu putem să nu amintim instrumentele bazate aproape exclusiv pe inteligență artificială care au devenit un partener de încredere pentru activități de la cercetări de anterioritate în domeniul brevetelor sau analize de similaritate vizuală dintre două mărci. Atitudinea noastră față de aceste evoluții ale tehnologiei juridice este de a le îmbrățișa cu precauție și de a le pune la muncă sub supravegherea noastră atentă în scopul optimizării muncii noastre și sporirii calității livrabilelor transmise clientului”, încheie Răzvan Dincă.
Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole despre proiectele din această arie de practică |
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 248 / 1890 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Câți avocați au firmele de top în evidențele Baroului București la începutul anului 2025 | Ce firme au înregistrat creșteri semnificative de ”headcount” și câte și-au micșorat efectivele. Schimbări importante în Top 10: NNDKP are cei mai mulți avocați, Reff & Asociații urcă pe locul 4, după Filip & Company, iar DLA Piper iese din ”pluton”
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Filip & Company a organizat în parteneriat cu Asociația Studenților în Drept cea de-a noua ediție a Concursului de negocieri simulate „Teodora Tudose” | Cine sunt câștigătorii
Refinitiv Legal Advisers - Full Year 2024 | La nivel global, piața fuziunilor și achizițiilor a crescut cu 10% anul trecut, iar pe continentul European avansul a fost de 22%. CMS, în Top 10 consultanți juridici care au asistat cele mai multe tranzacții de M&A la nivel global, Clifford Chance se remarcă pe ”bătrânul continent”, iar Schoenher în Estul Europei, regiune în care Filip & Company a intrat în Top 25
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...