ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum văd anul 2024 avocații considerați Leading Lawyers în fuziuni și achiziții | Azi, de vorbă cu Anda Rojanschi, coordonatoarea practicii de Corporate ̸ M&A de la D&B David şi Baias: Achizițiile strategice și optimizarea portofoliului de investiții au caracterizat piața de M&A în 2023 și credem că această tendință va rămâne și în 2024. Durata medie a unui proces de tranzacție a crescut

04 Februarie 2024   |   Maria Theodoru

Continuăm această serie cu Anda Rojanschi, coordonatoarea practicii de Corporate M&A a firmei D&B David şi Baias, avocat evidențiat de ghidurile juridice internaționale precum Chambers and Partners, IFLR 1000, Best Lawyers sau Legal 500.

 
 
Cu tot mai multe tranzacții de valori mari, în ultimii doi ani, piața locală de fuziuni și achiziții a marcat o evoluție vizibilă. Preluarea rețelei de magazine Profi în România pentru 1,3 miliarde de euro ne îmbunătățește probabil poziția în topul tranzacțiilor de M&A din regiune, dar întrebarea care se pune este dacă piața mai poate genera tranzacții de peste un miliard de euro și în 2024... Publicația noastră a adesat un set de întrebări avocaților considerați de ghidurile juridice internaționale drept Leading Lawyers în practica de M&A, referitoare la activitatea din 2023 și proiecțiile acestora pentru anul viitor.BizLawyer a încercat să afle cum se mai poziționează România în tabloul regional al fuziunilor și achizițiilor, dacă au întâlnit/există și alte business-uri la vânzare sau tranzacții de alt tip care să egaleze sau chiar să depășească plafonul de 1 mld. E și ce investitori sunt acum interesați de proiecte în Romania.


De asemenea, am fost interesați să aflăm care vor fi sectoarele cele mai interesante pentru investitori anul viitor, domenii care vor genera cele mai multe tranzacții în 2024. Nu am ocolit nici motivele de îngrijorare ale acestei perioade în privința activității din această arie de practică și am ”scanat” împreună cu interlocutorii noștri marile provocări ale anului viitor, cu accent pe ceea ce va avea un rol important în tranzacțiile viitoare.

Continuăm această serie cu Anda Rojanschi, coordonatoarea practicii de Corporate M&A a firmei D&B David şi Baias, avocat evidențiat de ghidurile juridice internaționale precum Chambers and Partners, IFLR 1000, Best Lawyers sau Legal 500. Clienții intervievați în ultima ediția Legal 500 au spus că 'Anda Rojanschi, în calitate de avocat coordonator, este un profesionist cu un nivel ridicat de înțelegere a preocupărilor clientului și are o abordare orientată spre soluții în orice context.'.

*********
Piața de M&A din România, contra curentului

Piața de M&A din România a performat foarte bine în anii de după pandemie, în 2023 mergând chiar contra curentului global actual și al celui din regiune, spune Anda Rojanschi.

”În România, valoarea totală a pieței de M&A s-a menținut constantă în 2023, chiar dacă numărul tranzacțiilor a înregistrat probabil o scădere. Într-adevăr, tranzacțiile mari sunt un vector important pentru această dinamică. Ultimii doi ani au adus câteva tranzacții de peste un miliard euro, în special în domeniul energiei, cum a fost achiziția de către PPC a fostelor entități din grupul Enel”, a explicat avocatul.

”La nivel regional, piața românească de tranzacții a crescut ca importanță, fiind la concurență cu cea din Cehia pentru locurile 2-3 din perspectiva valorică (cu Polonia pe primul loc)”, a adaugat coordonatoarea practicii de Corporate M&A a firmei D&B David şi Baias.

Dar mai poate genera piața tranzacții de peste un miliard de euro, în 2024? Avocatul intervievat de BizLawyer spune că astfel de tranzacții pot avea loc, evident într-un număr limitat având în vedere istoricul pieței românești de tranzacții. ”Există deja în România actori economici de valoare considerabilă, în sectoare precum energie, retail, unde au fost deja înregistrate tranzacții de valori mari. Alte sectoare de interes la nivel global sunt cel al tehnologiei, precum și farma și servicii medicale, iar acest interes ar putea influența și valoarea tranzacțiilor din România în aceste domenii. Contextul de piață pare a fi favorabil în 2024, în condițiile în care majoritatea previziunilor anticipează o creștere a activității tranzacționale la nivel global”, arată Anda Rojanschi.

Ea spune că tranzacțiile cu valori mari influențează semnificativ nivelul total al pieței de M&A din România, unde valoarea medie a unei tranzacții are un nivel relativ scăzut, de aproximativ 20 milioane euro.

Pe de altă parte, explică avocatul, piața românească a fost în general dominată de investitori strategici. ”În același timp, remarcăm ascensiunea în ultimii ani a unor fonduri de investiții de dimensiuni mici și medii, cu echipe de management experimentate, foarte activi pe piața de M&A din România și din Europa Centrală și de Est”, mai spune Partenerul D&B David și Baias. ”Vom vedea în continuare tranzacții realizate în principal de investitori strategici, dar și din partea fondurilor de investiții”, este de părere Anda Rojanschi.

Coordonatoarea practicii de Corporate/M&A de la D&B David și Baias spune că a evoluat cultura antreprenorială în România, iar antreprenorii care au reușit să dezvolte afaceri de valori semnificative înțeleg în mare măsură atât importanța pregătirii unui exit, cât și valoarea unui parteneriat cu un fond de investiții.

 
Durata unei tranzacții a crescut la 9-12 luni

Pe de altă parte, durata medie a unui proces de tranzacție a crescut, fiind acum de aproximativ 9-12 luni. ”Tranzacțiile pot eșua de pildă din cauza unei percepții diferite asupra riscului său din cauza schimbării unor condiții de piață”, a explicat avocatul.

În opinia sa, energia, sectorul bancar, retailul și serviciile de sănătate au generat cele mai multe tranzacții în 2023 la nivelul pieței din România. ”Aș spune că sectoarele de tehnologie și imobiliar au încetinit”, explică avocatul. Însă, în continuare, digitalizarea, deglobalizarea și decarbonizarea vor continua să creeze oportunități de tranzacții și în anii următori, adaugă interlocutoarea BizLawyer.

Printre principalele provocări cu care se va confrunta economia în general și implicit și piața de M&A anul acesta Anda Rojanschi amintește ratele ridicate ale dobânzilor, inflația încă la un nivel înalt (dar cu semne de încetinire), instabilitatea geopolitică și încetinirea creșterii  economice.

”Aș nota însă că, potrivit unui studiu PwC, multiplii de evaluare ai companiilor sunt în continuare mai mari în tranzacțiile de tip M&A prin comparație cu modul în care sunt evaluate societățile listate la BVB, ceea ce favorizează tranzacțiile private”.

În opinia sa, fuziunile și achizițiile rămân un motor de creștere important și un instrument cheie pentru a repoziționa și eficientiza afacerile în vederea obținerii unor rezultate durabile pe termen lung.

”Achizițiile strategice și optimizarea portofoliului de investiții au caracterizat piața de M&A în 2023 și credem că această tendință va rămâne și în 2024”, a conchis Anda Rojanschi, coordonatoarea practicii de Corporate M&A a firmei D&B David şi Baias.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 142 / 1762
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR, alături de Vectr Holdings la achiziția clădirii de birouri The Landmark. Echipă pluridisciplinară, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner), cu mai mulți avocați în prima linie | Dimitris Sophocleous, reprezentantul clientului: ”Expertiza RTPR și abordarea proactivă ne-au ajutat să depășim potențialele obstacole și să asigurăm succesul tranzacției”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
Totul despre admiterea la Facultatea de Drept a Universitații București | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății, despre examen: ”În elaborarea subiectelor se va proceda, ca în fiecare an, la câteva inovații de format menite să asigure selectarea candidaților care și-au însușit substanțial materiile concursului, fără a se limita la rutina formatului de subiecte practicat în anii precedenți. În ultimii ani s-a urcat de la 3,8 candidați pe loc spre 5 candidați pe loc cu finanțare publică și sperăm ca în acest an să menținem tendința de creștere a numărului de candidați și implicit a concurenței”
Industria farmaceutică, o ramură strategică pentru reindustrializarea României, este sprijintă prin implicarea moleculară a avocaților de la Bulboacă & Asociații în tranzacțiile de finanțare și refinanțare a unui lider din domeniul farmaceutic
Filip & Company a asistat grupul Digi Spania la încheierea a două contracte semnificative cu Telefónica Móviles España | Alexandru Bîrsan, partener: ”Aceasta este cea de-a patra tranzacție importantă pe care Digi o încheie în Spania în ultimele 15 luni”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...