ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum văd anul 2024 avocații considerați Leading Lawyers în fuziuni și achiziții | Azi, de vorbă cu Anda Rojanschi, coordonatoarea practicii de Corporate ̸ M&A de la D&B David şi Baias: Achizițiile strategice și optimizarea portofoliului de investiții au caracterizat piața de M&A în 2023 și credem că această tendință va rămâne și în 2024. Durata medie a unui proces de tranzacție a crescut

04 Februarie 2024   |   Maria Theodoru

Continuăm această serie cu Anda Rojanschi, coordonatoarea practicii de Corporate M&A a firmei D&B David şi Baias, avocat evidențiat de ghidurile juridice internaționale precum Chambers and Partners, IFLR 1000, Best Lawyers sau Legal 500.

 
 
Cu tot mai multe tranzacții de valori mari, în ultimii doi ani, piața locală de fuziuni și achiziții a marcat o evoluție vizibilă. Preluarea rețelei de magazine Profi în România pentru 1,3 miliarde de euro ne îmbunătățește probabil poziția în topul tranzacțiilor de M&A din regiune, dar întrebarea care se pune este dacă piața mai poate genera tranzacții de peste un miliard de euro și în 2024... Publicația noastră a adesat un set de întrebări avocaților considerați de ghidurile juridice internaționale drept Leading Lawyers în practica de M&A, referitoare la activitatea din 2023 și proiecțiile acestora pentru anul viitor.BizLawyer a încercat să afle cum se mai poziționează România în tabloul regional al fuziunilor și achizițiilor, dacă au întâlnit/există și alte business-uri la vânzare sau tranzacții de alt tip care să egaleze sau chiar să depășească plafonul de 1 mld. E și ce investitori sunt acum interesați de proiecte în Romania.


De asemenea, am fost interesați să aflăm care vor fi sectoarele cele mai interesante pentru investitori anul viitor, domenii care vor genera cele mai multe tranzacții în 2024. Nu am ocolit nici motivele de îngrijorare ale acestei perioade în privința activității din această arie de practică și am ”scanat” împreună cu interlocutorii noștri marile provocări ale anului viitor, cu accent pe ceea ce va avea un rol important în tranzacțiile viitoare.

Continuăm această serie cu Anda Rojanschi, coordonatoarea practicii de Corporate M&A a firmei D&B David şi Baias, avocat evidențiat de ghidurile juridice internaționale precum Chambers and Partners, IFLR 1000, Best Lawyers sau Legal 500. Clienții intervievați în ultima ediția Legal 500 au spus că 'Anda Rojanschi, în calitate de avocat coordonator, este un profesionist cu un nivel ridicat de înțelegere a preocupărilor clientului și are o abordare orientată spre soluții în orice context.'.

*********
Piața de M&A din România, contra curentului

Piața de M&A din România a performat foarte bine în anii de după pandemie, în 2023 mergând chiar contra curentului global actual și al celui din regiune, spune Anda Rojanschi.

”În România, valoarea totală a pieței de M&A s-a menținut constantă în 2023, chiar dacă numărul tranzacțiilor a înregistrat probabil o scădere. Într-adevăr, tranzacțiile mari sunt un vector important pentru această dinamică. Ultimii doi ani au adus câteva tranzacții de peste un miliard euro, în special în domeniul energiei, cum a fost achiziția de către PPC a fostelor entități din grupul Enel”, a explicat avocatul.

”La nivel regional, piața românească de tranzacții a crescut ca importanță, fiind la concurență cu cea din Cehia pentru locurile 2-3 din perspectiva valorică (cu Polonia pe primul loc)”, a adaugat coordonatoarea practicii de Corporate M&A a firmei D&B David şi Baias.

Dar mai poate genera piața tranzacții de peste un miliard de euro, în 2024? Avocatul intervievat de BizLawyer spune că astfel de tranzacții pot avea loc, evident într-un număr limitat având în vedere istoricul pieței românești de tranzacții. ”Există deja în România actori economici de valoare considerabilă, în sectoare precum energie, retail, unde au fost deja înregistrate tranzacții de valori mari. Alte sectoare de interes la nivel global sunt cel al tehnologiei, precum și farma și servicii medicale, iar acest interes ar putea influența și valoarea tranzacțiilor din România în aceste domenii. Contextul de piață pare a fi favorabil în 2024, în condițiile în care majoritatea previziunilor anticipează o creștere a activității tranzacționale la nivel global”, arată Anda Rojanschi.

Ea spune că tranzacțiile cu valori mari influențează semnificativ nivelul total al pieței de M&A din România, unde valoarea medie a unei tranzacții are un nivel relativ scăzut, de aproximativ 20 milioane euro.

Pe de altă parte, explică avocatul, piața românească a fost în general dominată de investitori strategici. ”În același timp, remarcăm ascensiunea în ultimii ani a unor fonduri de investiții de dimensiuni mici și medii, cu echipe de management experimentate, foarte activi pe piața de M&A din România și din Europa Centrală și de Est”, mai spune Partenerul D&B David și Baias. ”Vom vedea în continuare tranzacții realizate în principal de investitori strategici, dar și din partea fondurilor de investiții”, este de părere Anda Rojanschi.

Coordonatoarea practicii de Corporate/M&A de la D&B David și Baias spune că a evoluat cultura antreprenorială în România, iar antreprenorii care au reușit să dezvolte afaceri de valori semnificative înțeleg în mare măsură atât importanța pregătirii unui exit, cât și valoarea unui parteneriat cu un fond de investiții.

 
Durata unei tranzacții a crescut la 9-12 luni

Pe de altă parte, durata medie a unui proces de tranzacție a crescut, fiind acum de aproximativ 9-12 luni. ”Tranzacțiile pot eșua de pildă din cauza unei percepții diferite asupra riscului său din cauza schimbării unor condiții de piață”, a explicat avocatul.

În opinia sa, energia, sectorul bancar, retailul și serviciile de sănătate au generat cele mai multe tranzacții în 2023 la nivelul pieței din România. ”Aș spune că sectoarele de tehnologie și imobiliar au încetinit”, explică avocatul. Însă, în continuare, digitalizarea, deglobalizarea și decarbonizarea vor continua să creeze oportunități de tranzacții și în anii următori, adaugă interlocutoarea BizLawyer.

Printre principalele provocări cu care se va confrunta economia în general și implicit și piața de M&A anul acesta Anda Rojanschi amintește ratele ridicate ale dobânzilor, inflația încă la un nivel înalt (dar cu semne de încetinire), instabilitatea geopolitică și încetinirea creșterii  economice.

”Aș nota însă că, potrivit unui studiu PwC, multiplii de evaluare ai companiilor sunt în continuare mai mari în tranzacțiile de tip M&A prin comparație cu modul în care sunt evaluate societățile listate la BVB, ceea ce favorizează tranzacțiile private”.

În opinia sa, fuziunile și achizițiile rămân un motor de creștere important și un instrument cheie pentru a repoziționa și eficientiza afacerile în vederea obținerii unor rezultate durabile pe termen lung.

”Achizițiile strategice și optimizarea portofoliului de investiții au caracterizat piața de M&A în 2023 și credem că această tendință va rămâne și în 2024”, a conchis Anda Rojanschi, coordonatoarea practicii de Corporate M&A a firmei D&B David şi Baias.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 33 / 1657
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
De vorbă cu Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties, unul dintre profesioniștii care crede în diversitate și consideră că, în calitate de coordonator, trebuie să cuprinzi cât mai multe domenii de competență și să dai dovadă de independență și verticalitate | Despre principii de viață și oamenii care i-au modelat profilul profesional: ”Cel puțin ultimii 15 ani mi-au conturat un parcurs profesional eterogen, ce a construit un manager legal robust și, cumva, rar în România, prin diversitatea domeniilor în care am fost implicat și prin complexitatea proiectelor”
Cum văd avocații considerați Leading Lawyers în M&A anul 2024 | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA: Anul va fi dominat de investitorii strategici, deja prezenți în România sau în regiune. Fondurile se vor concentra în continuare pe tranzacții de dimensiuni mai degrabă reduse, pe investiții în start-up-uri, pe împărțirea riscului între ținte de dimensiuni mai mici. Mă aștept ca România să conteze în anii următori din ce în ce mai mult în regiune în ce privește numărul și valoarea tranzacțiilor M&A
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Tuță, unul dintre cei mai buni absolvenți ai promoției 2021, care a ales să se alăture echipei Reff & Asociații: ”Mi-am dorit dintotdeauna să fiu avocat litigant și, deși începutul a fost marcat de emoții, aș opta din nou pentru același parcurs profesional, întrucât este cel care mă împlinește”
Filip & Company asistă în vânzarea Infobest către AROBS Transilvania Software
Cum lucrează multi-premiata echipă Răzvan Dincă & Asociații în proiectele de IP dintre cele mai diverse, ce solicită adesea abilități complexe | Răzvan Dincă, Managing Partner: ”Succesul dosarelor a depins mai mult ca oricând de efortul și contribuția colegilor mei și, în aceste condiții, nivelul de performanță a activității noastre ca firmă de avocatură a continuat să crească”
RTPR asistă AROBS la achiziția Infobest România. Echipa, coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi în valoare de 2 miliarde de euro
Clifford Chance Badea a asistat aranjorii în prima emisiune de obligațiuni verzi lansată de România pe piețele externe, în valoare de 2 miliarde Euro. Mădălina Rachieru-Postolache (Partener) și Cosmin Anghel (Counsel) au coordonat echipa
Bulboacă & Asociații, alături de investitori în două tranzacții care concentrează la început de an forțe economice considerabile pentru sectoare de business strategice economic și social. Asistență în expansiunea Grupului LuxVet în România și la investiția BERD în R.Power Renewables
CMS a obținut o victorie strategică în față Curții de Apel Ploiești - Sesizare CCR privind legea de organizare și funcționare a DLAF. Echipa de drept penal a fost coordonată de Mihai Jiganie-Șerban (Partener)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Șipoteanu, una dintre premiantele anului 2021, care s-a alăturat echipei Stoica & Asociații: “Am pășit în carieră cu foarte mult entuziasm și cu o enormă dorință de a acumula cât mai multe cunoștințe teoretice și practice. Mediul colegial călduros și respectuos este în mod indubitabil un factor ce contribuie la dezvoltarea și creșterea profesională”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...