Cum văd anul 2024 avocații considerați Leading Lawyers în fuziuni și achiziții | Azi, de vorbă cu Anda Rojanschi, coordonatoarea practicii de Corporate ̸ M&A de la D&B David şi Baias: Achizițiile strategice și optimizarea portofoliului de investiții au caracterizat piața de M&A în 2023 și credem că această tendință va rămâne și în 2024. Durata medie a unui proces de tranzacție a crescut
04 Februarie 2024
Maria TheodoruContinuăm această serie cu Anda Rojanschi, coordonatoarea practicii de Corporate M&A a firmei D&B David şi Baias, avocat evidențiat de ghidurile juridice internaționale precum Chambers and Partners, IFLR 1000, Best Lawyers sau Legal 500.
Cu tot mai multe tranzacții de valori mari, în ultimii doi ani, piața locală de fuziuni și achiziții a marcat o evoluție vizibilă. Preluarea rețelei de magazine Profi în România pentru 1,3 miliarde de euro ne îmbunătățește probabil poziția în topul tranzacțiilor de M&A din regiune, dar întrebarea care se pune este dacă piața mai poate genera tranzacții de peste un miliard de euro și în 2024... Publicația noastră a adesat un set de întrebări avocaților considerați de ghidurile juridice internaționale drept Leading Lawyers în practica de M&A, referitoare la activitatea din 2023 și proiecțiile acestora pentru anul viitor.BizLawyer a încercat să afle cum se mai poziționează România în tabloul regional al fuziunilor și achizițiilor, dacă au întâlnit/există și alte business-uri la vânzare sau tranzacții de alt tip care să egaleze sau chiar să depășească plafonul de 1 mld. E și ce investitori sunt acum interesați de proiecte în Romania.
De asemenea, am fost interesați să aflăm care vor fi sectoarele cele mai interesante pentru investitori anul viitor, domenii care vor genera cele mai multe tranzacții în 2024. Nu am ocolit nici motivele de îngrijorare ale acestei perioade în privința activității din această arie de practică și am ”scanat” împreună cu interlocutorii noștri marile provocări ale anului viitor, cu accent pe ceea ce va avea un rol important în tranzacțiile viitoare.
Continuăm această serie cu Anda Rojanschi, coordonatoarea practicii de Corporate M&A a firmei D&B David şi Baias, avocat evidențiat de ghidurile juridice internaționale precum Chambers and Partners, IFLR 1000, Best Lawyers sau Legal 500. Clienții intervievați în ultima ediția Legal 500 au spus că 'Anda Rojanschi, în calitate de avocat coordonator, este un profesionist cu un nivel ridicat de înțelegere a preocupărilor clientului și are o abordare orientată spre soluții în orice context.'.
*********
Piața de M&A din România, contra curentului
Piața de M&A din România a performat foarte bine în anii de după pandemie, în 2023 mergând chiar contra curentului global actual și al celui din regiune, spune Anda Rojanschi.
”În România, valoarea totală a pieței de M&A s-a menținut constantă în 2023, chiar dacă numărul tranzacțiilor a înregistrat probabil o scădere. Într-adevăr, tranzacțiile mari sunt un vector important pentru această dinamică. Ultimii doi ani au adus câteva tranzacții de peste un miliard euro, în special în domeniul energiei, cum a fost achiziția de către PPC a fostelor entități din grupul Enel”, a explicat avocatul.
”La nivel regional, piața românească de tranzacții a crescut ca importanță, fiind la concurență cu cea din Cehia pentru locurile 2-3 din perspectiva valorică (cu Polonia pe primul loc)”, a adaugat coordonatoarea practicii de Corporate M&A a firmei D&B David şi Baias.
Dar mai poate genera piața tranzacții de peste un miliard de euro, în 2024? Avocatul intervievat de BizLawyer spune că astfel de tranzacții pot avea loc, evident într-un număr limitat având în vedere istoricul pieței românești de tranzacții. ”Există deja în România actori economici de valoare considerabilă, în sectoare precum energie, retail, unde au fost deja înregistrate tranzacții de valori mari. Alte sectoare de interes la nivel global sunt cel al tehnologiei, precum și farma și servicii medicale, iar acest interes ar putea influența și valoarea tranzacțiilor din România în aceste domenii. Contextul de piață pare a fi favorabil în 2024, în condițiile în care majoritatea previziunilor anticipează o creștere a activității tranzacționale la nivel global”, arată Anda Rojanschi.
Ea spune că tranzacțiile cu valori mari influențează semnificativ nivelul total al pieței de M&A din România, unde valoarea medie a unei tranzacții are un nivel relativ scăzut, de aproximativ 20 milioane euro.
Pe de altă parte, explică avocatul, piața românească a fost în general dominată de investitori strategici. ”În același timp, remarcăm ascensiunea în ultimii ani a unor fonduri de investiții de dimensiuni mici și medii, cu echipe de management experimentate, foarte activi pe piața de M&A din România și din Europa Centrală și de Est”, mai spune Partenerul D&B David și Baias. ”Vom vedea în continuare tranzacții realizate în principal de investitori strategici, dar și din partea fondurilor de investiții”, este de părere Anda Rojanschi.
Coordonatoarea practicii de Corporate/M&A de la D&B David și Baias spune că a evoluat cultura antreprenorială în România, iar antreprenorii care au reușit să dezvolte afaceri de valori semnificative înțeleg în mare măsură atât importanța pregătirii unui exit, cât și valoarea unui parteneriat cu un fond de investiții.
Durata unei tranzacții a crescut la 9-12 luni
Pe de altă parte, durata medie a unui proces de tranzacție a crescut, fiind acum de aproximativ 9-12 luni. ”Tranzacțiile pot eșua de pildă din cauza unei percepții diferite asupra riscului său din cauza schimbării unor condiții de piață”, a explicat avocatul.
În opinia sa, energia, sectorul bancar, retailul și serviciile de sănătate au generat cele mai multe tranzacții în 2023 la nivelul pieței din România. ”Aș spune că sectoarele de tehnologie și imobiliar au încetinit”, explică avocatul. Însă, în continuare, digitalizarea, deglobalizarea și decarbonizarea vor continua să creeze oportunități de tranzacții și în anii următori, adaugă interlocutoarea BizLawyer.
Printre principalele provocări cu care se va confrunta economia în general și implicit și piața de M&A anul acesta Anda Rojanschi amintește ratele ridicate ale dobânzilor, inflația încă la un nivel înalt (dar cu semne de încetinire), instabilitatea geopolitică și încetinirea creșterii economice.
”Aș nota însă că, potrivit unui studiu PwC, multiplii de evaluare ai companiilor sunt în continuare mai mari în tranzacțiile de tip M&A prin comparație cu modul în care sunt evaluate societățile listate la BVB, ceea ce favorizează tranzacțiile private”.
În opinia sa, fuziunile și achizițiile rămân un motor de creștere important și un instrument cheie pentru a repoziționa și eficientiza afacerile în vederea obținerii unor rezultate durabile pe termen lung.
”Achizițiile strategice și optimizarea portofoliului de investiții au caracterizat piața de M&A în 2023 și credem că această tendință va rămâne și în 2024”, a conchis Anda Rojanschi, coordonatoarea practicii de Corporate M&A a firmei D&B David şi Baias.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 260 / 1879 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Țuca Zbârcea & Asociații a oferit asistență juridică în legătură cu obținerea unei facilități de credit în valoare de 29,5 mil. € de către o societate parte a Weerts Group
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...