ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dispute-Resolution.Center | Un prim succes al echipei integrate a KPMG Legal & Tax în fața Curții de Apel București într-un litigiu fiscal cu o valoare de peste 10 mil. €

10 Noiembrie 2021   |   Dispute-Resolution.Center

Hotărârea favorabilă obținută de către KPMG a vizat interpretarea și aplicarea dispozițiilor legale în materie de clasificare tarifară a unei băuturi alcoolice, față de care autoritățile fiscale au apreciat că este datorată acciza pentru eliberarea acesteia spre consum.

 
 
Echipa integrată KPMG Legal (Toncescu și Asociații SPRAL) și KPMG Tax, formată din Vlad Peligrad (Partener KPMG Legal), Călin Dragoman (Senior Managing Associate KPMG Legal), Dragos Doros (Partener KPMG Tax), Alexandru Comănescu (Director KPMG Tax) și Alexandru Tudor (Manager, KPMG Tax) au obținut pentru unul dintre cei mai mari producători, importatori și distribuitori de băuturi alcoolice un important prim succes în fața Curții de Apel București într-un litigiu fiscal cu o valoare de peste 10 milioane de euro, anunță platforma Dispute-Resolution.Center (DRC).


Hotărârea favorabilă obținută de către KPMG a vizat interpretarea și aplicarea dispozițiilor legale în materie de clasificare tarifară a unei băuturi alcoolice, față de care autoritățile fiscale au apreciat că este datorată acciza pentru eliberarea acesteia spre consum.

Echipa KPMG Legal (Toncescu și Asociații SPARL) a susținut cu succes faptul că în materie de clasificare tarifară, normele juridice la nivel unional, astfel cum acestea au fost interpretate în jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene, permit adaosul de zaharuri înainte sau după fermentarea produsului, atâta vreme cât produsul finit își păstrează caracteristicile organoleptice.

Importanța acestei concluzii vine și prin prisma faptului că litigiul fiscal a vizat o perioadă în care, în legislația românească, nu există la nivelul Codului fiscal (ci doar în normele de punere în aplicare a Codului fiscal) o prevedere clară, care să fie pusă în acord cu jurisprudența Curții Europene, aspect care s-a realizat abia în anul 2019. Astfel, indiferent dacă în procesul de fermentare, sucului de mere i-au fost adăugate zaharuri, produsul își păstrează caracteristicile organoleptice.

O altă parte importanta a litigiului fiscal a vizat respingerea deductibilității cheltuielilor suportate de către clientul KPMG cu serviciile pentru preluarea obligațiilor de valorificare și reciclare a deșeurilor de ambalaje precum și a obligațiilor de raportare a datelor privind ambalajele și deșeurile de ambalaje prestate de către anumite organisme de transfer de responsabilitate (OTR).

Astfel, întrucât aceste servicii prestate de către OTR-uri erau necesare în scopul desfășurării activității clientului, măsura respingerii deductibilității acestora nu era justificată prin prisma faptului că, prin introducerea pe piața din România a ambalajelor specifice băuturilor comercializate de client, acesta avea obligația fie de a-și asigura în mod propriu activitatea de valorificare și reciclare a deșeurilor de ambalaje, fie de a apela la aceste OTR-uri. În consecință, cheltuielile suportate cu aceste servicii sunt cheltuieli deductibile.

Mai mult, beneficiarii serviciilor OTR-urilor nu trebuie să se asigure ei înșiși de trasabilitatea activității de reciclare a ambalajelor introduse pe piața din Romania, această obligație fiind în sarcina OTR-urilor și în final, a reciclatorilor, lipsa asigurării dovezilor trasabilității activității de reciclare de către beneficiarii serviciilor OTR-urilor neducând la nedeductibilitatea cheltuielilor respective.

Hotărârea Curții de Apel București nu este definitivă, aceasta putând fi atacată cu recurs în fata Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Pe parcursul desfășurării litigiului în fața Curții de Apel București, echipa integrată KPMG Legal și Tax a beneficiat de sprijinul continuu al reprezentanților clientului, atât din partea departamentului juridic cât și a departamentului financiar, fiind un efort comun al echipei clientului si echipelor de consultanți fiscali și avocați ai KPMG.

KPMG Legal România (Toncescu și Asociații SPARL), societatea de avocatură afiliată KPMG în România, este o societate de avocatură care se diferențiază în piață prin capacitatea de a oferi servicii juridice ca parte a unor soluții complete, integrate, oferite împreună de specialiștii KPMG, prin utilizarea tehnologiei pentru a asigura eficiența și accesul la cele mai noi și inovatoare soluții și prin calitatea serviciilor sale, asigurată de o echipă de avocați experimentați și specializați.

Dispute-Resolution.Center este o platformă din grupul BizLawyer ce se adresează deopotrivă profesioniștilor implicați în rezolvarea disputelor și clienților care au nevoie de asistență în astfel de cazuri.
Prevenirea și soluționarea timpurie a conflictelor este benefică, iar portalul Dispute-Resolution.Center grupează experiențele celor mai buni profesioniști ai domeniului și aduce laolaltă resurse, oameni și know-how.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 994 / 1916
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate | Corporate and M&A Practice Group (2-4 years definitive ̸ qualified lawyer)
LegiTeam: WH Simion & Partners is looking for a Senior Associate
Cum se modelează o carieră în Drept cu programul Erasmus | Povestea Raisei Manolescu, studentă în ultimul an la Iași, dar și o comparație între două sisteme: ”Dacă la noi accentul este pe memorarea multor informații, la universitatea din Coimbra accentul cădea pe un dialog autentic între student și profesor, pe spiritul critic, pe utilizarea unor concepte juridice în situații practice. Am simțit că atitudinea non-formală a profesorilor de la seminare a dus la crearea unui mediu academic mai dinamic”
Filip & Company asistă Adrem în vânzarea a 20% din acțiuni către ROCA Investments. Monica Stătescu (partener): ”Această tranzacție este un exemplu de colaborare strategică între antreprenori români”
Kinstellar și-a relocat birourile în Globalworth Tower, pe fondul extinderii echipei. Cushman & Wakefield Echinox a asistat firma de avocați în acest proiect și în vânzarea fostului sediu din centrul Capitalei
Chambers Global 2025 | RTPR rămâne singura firmă de avocați listată pe prima poziție în ambele arii de practică analizate: Corporate ̸ M&A și Banking & Finance. Filip & Company și Schoenherr sunt în prima bandă în Corporate ̸ M&A. Firmele care au cei mai mulți avocați evidențiați sunt RTPR (9), Filip & Company (7), CMS (5) și Clifford Chance Badea (5)
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director Bergenbier SA: ”Echipele noastre colaborează strâns pentru a preveni riscurile ce vin cu toate schimbările legislative. Vom continua acțiunile de conformare la modificările legislative și pe cele de prevenție. Menținem focusul pe strategia de sustenabilitate și continuăm să investim în dezvoltarea echipei”
Înalta Curte de Casație a decis în premieră restituirea TVA aferentă taxei clawback | Victoria obținută de avocații Băncilă, Diaconu și Asociații împreună cu EY România pentru un jucător de top din industria farmaceutică va avea implicații pentru toată industria farmaceutică
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...