ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

INTERVIU | Sebastian Guțiu, office managing partner, la aniversarea a 25 de ani de activitate pentru Schoenherr în România: ”Ne definește astăzi o combinație unică de ‘internațional’ cu ‘național’”. Despre piața locală a avocaturii: ”Se schimbă odată cu noile așteptări ale clienților. Va trebui să învățăm să prețuim și altcumva decât cu rata orară, să ne asumăm o parte mai mare din riscul pe care îl are clientul. Tranziția de la brontozaur la felina feroce va dura ceva și va fi dureroasă, dar este inevitabilă”

18 Noiembrie 2021   |   A. D., M. T. G. S.

Sebastian Guțiu face parte din echipa Schoenherr de 20 de ani, iar din 2008 este managing partner al biroului din România al firmei. Este equity partner în structura Schoenherr la nivel internațional și coordonează practica de real estate a grupului în toate cele 14 jurisdicții în care acesta este activ. La nivel local, el este coordonatorul echipelor de real estate și dispute resolution ale firmei.

Sebastian Gutiu, managing partner - Schoenherr si Asociatii SCA

 
 
Schoenherr a intrat pe piaţa locală în anul 1996, România fiind prima ţară în care firma de avocatură înființată în 1950 în Viena a decis să deschidă un birou în afara Austriei.Între timp, firma a ajuns să fie activă în 14 jurisdicţii din regiunea Europei Centrale şi de Est, respectiv Sud-Est, iar entitatea din România este a doua ca mărime în rețeaua Schoenherr, după cea din Viena.Schoenherr și Asociații SCA numără în prezent 60 de avocați și acoperă toate domeniile avocaturii de afaceri.
Sebastian Guțiu face parte din echipa Schoenherr de 20 de ani, iar din 2008 este managing partner al biroului din România al firmei.Este equity partner în structura Schoenherr la nivel internațional și coordonează practica de real estate a grupului în toate cele 14 jurisdicții în care acesta este activ.La nivel local, el este coordonatorul echipelor de real estate și dispute resolution ale firmei.


„Anul acesta, am aniversat 20 de ani de când am început să lucrez în Schoenherr.O viață.Un moment bun pentru reflecție, ca și pentru planuri noi”, a declarat Sebastian Guțiu într-un interviu acordat BizLawyer.

Când a preluat coordonarea firmei din București, care fusese pe creștere timp de 12 ani, a încheiat primul an cu rezultate excepționale. Apoi, în 2009 și în anii de după criza economică, a venit ”botezul focului”. ”Deciziile de atunci au fost unele dintre cele mai grele pe care am fost nevoit să le iau. Și dintre cele mai bune. Multe au avut efecte pozitive care se văd și astăzi”, își reamintește Sebastian Guțiu.

Dacă la început proiectele veneau aproape exclusiv prin intermediul sediului central, acum rețeaua generează doar o mică parte din mandate. ”Vedem tot mai multe situații în care avocații din București le alocă proiecte altor birouri ale firmei″, nuanțează coordonatorul biroului local Schoenherr.

Cel mai bun an din primii 25 ? ”Sperăm să fie acesta. E modul în care ne-am dori să marcăm aniversarea unui sfert de veac în România″, a arătat avocatul, în discuția cu BizLawyer.

În viziunea sa, viitorul avocaturii este mai mult către project management decât către analiza riscurilor legale. Clienții vor, între timp, mai mult decât soluții la problemele juridice, vor o viziune de ansamblu și soluții integrate, spune coordonatorul biroului Schoenherr din România. ”Va trebui să învățăm să prețuim și altcumva decât cu rata orară, să ne asumăm o parte mai mare din riscul pe care îl are clientul cu proiectul respectiv. Tranziția de la brontozaur (care a crescut în greutate în pandemie - sic) la felina feroce va dura ceva și va fi dureroasă, dar este inevitabilă. Și ea se întâmplă, accelerată de pandemie. Este drept că forma pe care o văd manifestându-se primordial pe piață este aceea a luptei onorariilor scăzute, dar, noi, piața avocaturii din România, ne vom sofistica. Sunt sigur de acest lucru”, a nuanțat Sebastian Guțiu în interviul acordat publicației noastre, pe care îl puteți parcurge în cele ce urmează.




♦   ♦   ♦   ♦   ♦   ♦  

BizLawyer: După 25 de ani de prezență în România, biroul local Schoenherr, prin toate etapele devenii sale, s-a impus și a rămas un reper al profesionalismului în avocatură. Privind retrospectiv, cum a fost drumul până aici?

Sebastian Guțiu, managing partner Schoenherr și Asociații SCA: Schoenherr a intrat pe piața locală încă de la primii pași în dezvoltarea avocaturii de afaceri, la doar un an de la adoptarea noii legislații care reglementează profesia de avocat. Firma a crescut odată cu această piață. Avantajul nostru l-a reprezentat capacitatea imediată de a implementa standarde occidentale. De la început, serviciile Schoenherr în România au fost la nivelul de calitate impus de firmă în Austria. La fel, accentul pe dezvoltarea echipei, pe sisteme și tehnologie de ultimă oră, pe client service. Dar ce ne definește astăzi este o combinație unică de 'internațional' cu 'național'. Undeva, pe parcurs, amprenta Schoenherr a ajuns să fie strâns împletită cu trăsături locale. Ne-am românizat, am dezvoltat o identitate proprie.

De unde a venit leadership-ul profesional și în ce etape pentru avocatul Sebastian Guțiu?

Anul acesta, am aniversat 20 de ani de când am început să lucrez în Schoenherr. O viață. Un moment bun pentru reflecție, ca și pentru planuri noi. Privind în urmă la cum am ajuns de la tânăr associate la coordonarea firmei, mi-e greu să punctez momente cheie. O serie de factori intrinseci și o mulțime de influențe externe m-au adus aici. Pe de o parte, încă de la începutul carierei, au fost oameni în structura firmei care au văzut ceva în mine, m-au susținut și m-au încurajat să dezvolt acel 'ceva'. Pe de altă parte, cred că mereu am avut măcar un sâmbure de spirit antreprenorial, care m-a ajutat să identific oportunități de creștere pentru firmă, pentru echipă. Nu în ultimul rând, am înțeles importanța dezvoltării a unor abilități pe care școala de Drept nu le predă și am urmat un program de executive education.

Au existat, în toată această perioadă, ani mai buni și ani mai puțin favorabili. Care a fost cea mai grea încercare în cei 25 de ani de activitate?

Anii mai grei au fost cei de după criza economică. În 2008 am preluat coordonarea firmei din București, care fusese pe creștere timp de 12 ani. Am încheiat anul cu rezultate excepționale, apoi din 2009 a venit botezul focului. Deciziile de atunci au fost unele dintre cele mai grele pe care am fost nevoit să le iau. Și dintre cele mai bune. Multe au avut efecte pozitive care se văd și astăzi. Mă refer la lansarea sau dezvoltarea unor arii de practică, o și mai mare apropiere de clienți și echipă, creșterea flexibilității firmei.

Să vorbim puțin și despre cel mai bun an din viața firmei de avocatură...

Cel mai bun an? Sperăm să fie acesta. E modul în care ne-am dori să marcăm aniversarea unui sfert de veac.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică
 

Cinci dintre cei zece parteneri ai Schoenherr activi în București ocupă poziții în structura internațională a firmei

Cariera avocaților în cadrul Schoenherr include două etape succesive. La nivelul entităților locale, avocații pot urca profesional până la atingerea poziției de local partner. În funcție de îndeplinirea unor criterii specifice, din această poziție poate urma accesul în etapa internațională a carierei Schoenherr.

La acest nivel, pașii ce pot fi parcurși includ poziția de contract partner și, ulterior, pe cea de equity partner. Cinci dintre cei zece parteneri ai Schoenherr activi în București în prezent ocupă poziții în structura internațională a firmei.

Mădălina Neagu și Georgiana Bădescu au fost promovate anul trecut în poziția de contract partner. Sebastian Guțiu, Markus Piuk și Matei Florea sunt equity partners.

 


Biroul din București este deplin integrat în structura firmei regionale Schoenherr, iar dumneavoastră sunteți partener Schoenherr. Cât de greu se ajunge în această poziție și cât de greu se păstrează?

Accesul la parteneriat, atât la nivel local, cât și la nivel internațional le este deschis tuturor avocaților noștri. Și avem suficiente exemple în București care să demonstreze că aceasta este mai mult decât o declarație corporatistă. Procesul de selecție pentru rolurile internaționale este foarte serios. La fel este și evaluarea periodică a performanțelor celor care ajung acolo. Dar firma nu va întârzia să recunoască potențialul unui avocat talentat, implicat, cu abilități de business development și care își dorește să crească în continuare.

În afară de investiția în oameni – mă refer la mărirea echipei, creșterea performanței oamenilor - ce alte investiții credeți că nu ar trebui să lipsească din strategia unei firme de avocați ?

Investițiile în oameni sunt esențiale. Și aici mă refer atât la cooptarea, motivarea și dezvoltarea avocaților, cât și la atragerea de profesioniști care îi pot degreva pe aceștia de sarcini administrative, financiare etc. La fel de importante sunt investițiile în sisteme, tehnologie, soluții de creștere a eficienței și productivității.

Să revenim în prezent. Cum se vede azi avocatura privită de sus, de la vârf? Mă refer la profesie, pe de-o parte, și la piața serviciilor avocațiale, pe de alta… Ce s-a schimbat în bine și ce în rău, în ultimii ani?

Într-o piață atât de tânără, lucrurile au fost mereu dinamice și cred că mai e loc de reașezări. Însă, față de acum 10-15 ani, piața e mai flexibilă. Majoritatea firmelor și avocaților sunt mai bine echipați să reacționeze eficient la schimbări. Iar cele cu o abordare strategică fac un pas înainte și încearcă să anticipeze ce va urma. Presiunile nu (mai) vin doar de la concurenții 'clasici'. Concurența include acum și jucători mai mici, desprinși din firmele locale consacrate, dar și firme internaționale care nu sunt prezente direct în piață. Dar, în primul rând, piața de avocatură se schimbă odată cu noile așteptări ale clienților.

Economiile din Europa de Est sunt diferite, au ritmuri diferite de creștere. Cum se vede biroul Schoenherr din București, nu neapărat în competiție, ci în oglindă, mai degrabă - prin prisma proiectelor, veniturilor generate samd - cu celelalte birouri din regiune, să zicem din Cehia, Ungaria, Polonia ?

Deschiderea biroului din România a fost primul pas în extinderea Schoenherr în afara Austriei. De atunci, am ajuns la 15 birouri și 4 country desks. Intrarea pe piața românească a avut loc la momentul potrivit, când nevoia de servicii de avocatură de afaceri abia începea să se manifeste. Acest start timpuriu se vede și astăzi. Firma din București este a doua ca mărime în rețeaua Schoenherr, după cea din Viena. La început, proiectele ne veneau aproape exclusiv prin intermediul sediului central. Acum, rețeaua ne generează doar o mică parte din mandate. Vedem tot mai multe situații în care avocații din București le alocă proiecte altor birouri ale firmei.

Cum vedeți viitorul avocaturii?

Va trebui să fim cât mai lean and strong. Va trebui să învățăm să prețuim și altcumva decât cu rata orară, să ne asumăm o parte mai mare din riscul pe care îl are clientul cu proiectul respectiv. Tranziția de la brontozaur (care a crescut în greutate în pandemie - sic) la felina feroce va dura ceva și va fi dureroasă, dar este inevitabilă. Și ea se întâmplă, accelerată de pandemie. Este drept că forma pe care o văd manifestându-se primordial pe piață este aceea a luptei onorariilor scăzute, dar, noi, piața avocaturii din România, ne vom sofistica. Sunt sigur de acest lucru.
În viziunea mea, viitorul avocaturii este mai mult către project management decât către analiza riscurilor legale. Clienții vor, între timp, mai mult decât soluții la problemele juridice, vor o viziune de ansamblu și soluții integrate.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 819 / 1719
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
    LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații!
    LMG Life Sciences EMEA Awards 2024 | Adrian CHIRVASE, Partner în cadrul POPESCU & ASOCIAȚII, desemnat Avocatul Anului în White Collar Crime: ”Apreciez recunoașterea obținută și rămân implicat să susțin, la cele mai înalte standarde de excelență juridică, toate mandatele care ne sunt încredințate”
    Schoenherr a asistat Piraeus Bank în legătură cu vânzarea participației sale într-un portofoliu de credite neperformante de 400 mil. € către APS. Partenerul Matei Florea a coordonat echipa implicată în Proiectul Delta, cel mai mare portofoliu de NPL tranzacţionat în România în ultimii 4 ani
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
    Finanțele au demarat procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de cca. 1.900 lei
    După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
    BACIU PARTNERS: Rafinarea serviciilor juridice oferite într-o manieră integrată pentru o realitate în continuă schimbare | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: “Am coordonat mereu echipe de avocați atipice, și acum am decis să creștem tempo-ul: suntem pregătiți să facem modul nostru de a gândi și de a pune în practică lucrurile să se reflecte clar, fără obstacole, în toate inițiativele în care suntem implicați”
    Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui două împrumuturi în valoare peste 117 mil. € și, respectiv, de 50 mil. €
    Proiectul parcului fotovoltaic de la Ovidiu face un pas înainte. MPR|Partners a fost alături de EnPower Energy pentru coordonarea procedurii de obținere a acordului de construire, cu o echipă de avocați coordonată de Gelu Maravela (partener fondator) și Dana Rădulescu (partener)
    Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
    Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...