
O nouă abordare pe piața avocaturii de business | Mihai Dudoiu și echipa Legal Ground construiesc o alternativă flexibilă la marile case de avocatură, propunând un model colaborativ și antreprenorial. „Legal hub” inovator, ce oferă servicii specializate în finanțări, tranzacții și litigii printr-o structură circulară, în care profesioniștii lucrează „la masa rotundă” pentru a oferi clienților soluții adaptate proiectelor lor
24 Iulie 2025
R. T.Legal Ground se poziționează ca un jucător care redefinește piața boutique-urilor de avocatură printr-o combinație rară de profesionalism, prietenie și viziune antreprenorială. Cu un portofoliu deja impresionant și un mod de lucru colaborativ, firma fondată de Mihai Dudoiu și Sergiu Negreanu arată că succesul poate însemna și altceva decât cifre și ierarhii.
![]() |
Pe o piață a consultanței juridice extrem de concurențială, dominată de firme mari și de branduri consacrate, doi avocați cu experiență de top au decis să construiască un proiect care să îi reprezinte mai bine atât profesional, cât și personal. Legal Ground este proiectul lor – o poveste despre curaj, viziune și redefinirea succesului în avocatura de business.
„Legal Ground este o societate de avocați de tip boutique, pe care am înființat-o împreună cu Sergiu Negreanu, în urmă cu aproximativ un an și jumătate”, explică Mihai Dudoiu, unul dintre fondatorii firmei. „După o perioadă lungă de practică – 25 de ani în cazul meu, 11 ani în cazul lui Sergiu – în cadrul unor societăți de dimensiuni mari, am decis să facem acest pas înspre o structură antreprenorială, care să ne reprezinte mai bine, atât profesional, cât și personal”, adaugă el. . .
„Legal Ground este o societate de avocați de tip boutique, pe care am înființat-o împreună cu Sergiu Negreanu, în urmă cu aproximativ un an și jumătate”, explică Mihai Dudoiu, unul dintre fondatorii firmei. „După o perioadă lungă de practică – 25 de ani în cazul meu, 11 ani în cazul lui Sergiu – în cadrul unor societăți de dimensiuni mari, am decis să facem acest pas înspre o structură antreprenorială, care să ne reprezinte mai bine, atât profesional, cât și personal”, adaugă el. . .
O echipă construită pe valori comune
Legal Ground operează ca o societate profesională de avocați cu răspundere limitată (SPARL), înregistrată la Baroul București sub denumirea Dudoiu, Negreanu și Asociații, dar utilizând brandul comercial „Legal Ground” pentru a sublinia filosofia colaborativă a firmei. „Am preferat să folosim un nume comercial pentru a sublinia abordarea colaborativă, într-o structură deschisă, flexibilă, fără ierarhii prestabilite”, punctează Mihai Dudoiu.
Echipa este formată din avocați cu specializări complementare, care împărtășesc aceeași viziune profesională: abordare antreprenorială, implicarea directă, participativă a fiecăruia, experiența profesională, calitățile personale. „Structura e mai degrabă circulară, nu piramidală. Lucrăm împreună la o masă rotundă, fiind colegi, parteneri de afaceri și prieteni.”
Alături de Mihai Dudoiu, la masa rotundă a Legal Ground se mai află Sergiu Negreanu (specialist in finanțări structurate și M&A), Sorina Stefoni (banking & finance), Sabrina Necula (real estate) și Nisa Jecu (energy). „ În echipa extinsă, într-un sistem de legal hub colabărăm cu Răzvan Furdui - specialist în pharma și dispute resolution - și cu colegii lui de la Furdui & Asociații - în principal Alex Mitră - dispute resolution - și Luciana Pleșca - corporate, M&A. De asemenea, alte prezențe importante în structura de legal hub sunt Alex Bumbu - real estate - și Alex Rusu, ex-CFO în diverse companii de top, specialist în guvernanță corporativă, structurare de investiții & transformare organizațională, fondator al platformei patrimonia.ro”, detaliază avocatul.
De asemenea, Legal Ground are parteneriate de tip „best friends” cu echipele coordonate de Vlad Peligrad și de Adrian Ster și Raluca Maxim de la 360 Competition.
Citește și

O decizie grea, dar necesară
Decizia de a părăsi o firmă mare precum Țuca Zbârcea & Asociații, unde a fost partener timp de 15 ani, nu a fost una ușoară pentru Mihai Dudoiu. „Cei 15 ani în care am fost parte din echipa Țuca Zbârcea & Asociații reprezintă o perioadă importantă din viața mea profesională și personală. A fost o decizie dificilă, dar totodată în acord cu dorința de a construi ceva antreprenorial, care să ne reprezinte cât mai bine ca profesioniști și ca persoane”, mărturisește el. „Am păstrat legături de prietenie cu mulți dintre foștii colegi, ne revedem cu plăcere și stăm de povești”, adaugă zâmbind.
Boutique specializat și hub colaborativ
Legal Ground este poziționată ca un boutique specializat în banking & finance și M&A, domenii în care fondatorii au o vastă experiență, cu un interes predilect pentru tranzacții în anumite industrii-cheie. „Proiectele în care suntem implicați necesită specializări diverse, iar multe dintre proiectele noastre implică și arii de practică complementare, cum ar fi energie, real estate și concurență. În procesele de due diligence implicăm și avocați specializați în insolvență și litigii, protecția datelor personale, dreptul muncii etc. În paralel cu dezvoltarea Legal Ground - care va rămane o firmă specializată în domeniile sus amintite - ne dorim să dezvoltăm structura de legal hub, prin care să aducem împreună avocați din domenii complementare, care au o abordare similară cu a noastră: specializați, antreprenoriali, implicați direct în practica profesională”, explică Mihai Dudoiu.
Un pas important în această direcție a fost mutarea birourilor într-un spațiu care încurajează colaborarea. „În acest moment, suntem 10 avocați care lucrăm în acest spațiu, în legal hub ca structură profesională colaborativă. Am convingerea că o astfel de structură e o alternativă interesantă atât pentru avocați, cât și pentru clienți, fiind mai flexibilă și mai eficientă operațional”, a adăugat avocatul intervievat de BizLawyer
Arii de practică și clienți relevanți
Practica Legal Ground este concentrată pe proiecte de finanțare – fie că vorbim de finanțări structurate, în structuri de club sau de sindicat, de project finance, de finanțări prin emisiuni de bonduri, împrumuturi convertibile, acquisition finance sau orice alte varietăți din domeniu – dar și pe tranzacții de M&A. „Am participat la astfel de proiecte pe parcursul ultimilor 20 de ani, ceea ce ne-a adus o anume recunoaștere printre profesioniștii care se ocupă de astfel de proiecte: bancheri, finanțatori din zona nebancară, consultanți și specialiști în administrarea resurselor financiare din companii”, precizează fondatorul.
În zona de M&A, practică pornită de fondatori acum mai bine de 10 ani prin participarea la cele mai mari tranzacții de pe piața locală cu portofolii de credite și alte active bancare, Legal Ground asistă atât bănci, cât și companii sau fonduri de investiții, active în industrii precum energie, agricultură, industria alimentară și real estate. „Am avut ocazia să lucrăm în numeroase proiecte de M&A, fie ca tranzacții cu active, tranzacții de achiziție a unor companii sau structuri hibride, precum achiziționarea unor poziții contractuale”, spune el.
În astfel de proiecte, Legal Ground asistă în mod constant cele mai active bănci din România precum și companii sau grupuri de companii care accesează astfel de credite cu un grad de complexitate ridicat. Totodată, colaborează cu investitori instituționali, fonduri de investiții, companii active în energie, agricultură, industria alimentară și real estate.
-----------------------------------------------------------------
Citește și

→ MaxBet România, în proces avansat de vânzare prin Oakvale Capital | Doi jucători strategici, listați la Londra, printre ofertanți
-----------------------------------------------------------------
Trei proiecte reprezentative
Încă de la înființare, avocații au avut în vedere să se implice în proiecte complexe, în care experiența lor este relevantă . Din portofoliul recent al firmei se remarcă trei tranzacții complexe:
► asistența acordată unui consorțiu de cinci bănci (BCR, BRD, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, ING Bank) pentru creșterea unei facilități de tip club la 330 milioane EUR pentru MedLife;
► finanțarea sindicalizată de peste 112 milioane RON și 47 milioane EUR pentru grupul Aaylex One, unul dintre liderii pieței din industria alimentară din România. Avocații au asistat CEC Bank, Exim Banca Românească și Banca Transilvania în acest proiect;
► asistența acordată APS și EBRD pentru preluarea unor contracte de participare la risc, care asigură proprietatea economică asupra unor active financiare. Ulterior, au „elevat”, prin cesiuni de creanță sau cesiuni de contracte, proprietatea juridică asupra respectivelor active financiare.
O firmă cu oameni, nu doar cu cifre
Legal Ground are în plan recrutarea a cel mult doi avocați juniori pe termen scurt, dar își propune să rămână la o dimensiune optimă de aproximativ 15 avocați, cu diverse niveluri de experiență. „Vrem să găsim persoanele potrivite, pe care să le formăm ca buni profesioniști”, explică Mihai Dudoiu.
Strategia firmei este mai degrabă bazată pe reputație decât pe creștere agresivă. „Reputația se construiește în timp, printr-o abordare profesionistă, responsabilă. Pe lângă reputația profesională, cred că e foarte important modul în care interacționăm cu cei cu care lucrăm, atât clienți, cât și colaboratori”, subliniază el.
-----------------------------------------------------------------
Citește și


-----------------------------------------------------------------
Succesul înseamnă mai mult decât profit
Pentru fondatorul Legal Ground, succesul nu înseamnă doar profit și cifre. „Interesul meu, și totodată barometrul reușitei acestui proiect numit Legal Ground, privește calitatea experienței pe care o avem, ca persoane și ca echipă, zi de zi: vrem să facem proiecte relevante, să lucrăm cu plăcere, chiar dacă sunt perioade aglomerate și solicitante. Asta înseamnă să atragem atât colaboratori, cât și clienți care apreciază modul nostru de lucru și de gândire, să construim relații solide, profesionale și personale.”
Sfaturi pentru generația tânără
Întrebat ce sfaturi ar da tinerilor care aspiră la statutul de coordonator al unei firme de avocatură, Mihai Dudoiu răspunde cu modestie: „Sunt destul de reticent în a da sfaturi valoroase, mi se pare că spațiul public e aglomerat de pretinși înțelepți și gurus. Cel mult, pot spune ce a funcționat pentru mine: răbdarea în a acumula experiență, atât profesională, cât și de viață în general. Asta mi-a asigurat o gândire limpede când am luat decizii importante. Apoi, înființarea și creșterea unei firme presupune implicare și o anume capacitate de adaptare. Și, desigur, ingredientul misterios numit «noroc».”
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 5 / 2040 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...