ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)

23 Decembrie 2024   |   R. T.

Practica de litigii a RTPR are o experiență vastă în diverse domenii precum drept fiscal, dreptul concurenței, proprietate intelectuală, tehnologia informației, contencios administrativ, arbitraje naționale și internaționale.

 
 
RTPR a reprezentat Premier Energy Furnizare SA (fosta CEZ Vânzare SA) într-o dispută contractuală complexă, în care un trader de energie a invocat teoria impreviziunii pentru a se exonera de obligația de a livra către Premier Energy cantitatea de energie electrică agreată printr-un contract încheiat pe piața reglementată PCCB-NCC (Piața centralizată a contractelor bilaterale de energie electrică - modalitatea de tranzacționare conform căreia contractele sunt atribuite prin negociere continuă). Specific naturii acestor contracte, cantitatea de energie a fost contractată în avans, la preț fix, chiar dacă scadența obligației de livrare urma să aibă loc în anul următor încheierii contractului.


Incidența impreviziunii a fost justificată în raport cu existența unei creșteri de amploare a prețului energiei electrice între data încheierii contractului și data scadenței obligației de livrare, în contextul crizei care a survenit pe piața energiei electrice începând cu a doua parte a anului 2021. Această situație a fost calificată de partea adversă drept o schimbare excepțională a împrejurărilor care ar fi determinat ruperea echilibrului contractual și excesiva onerozitate a obligației de livrare asumată.

În cadrul disputei, Premier Energy a avut pretenții proprii, solicitând obligarea cocontractantului la repararea prejudiciului ce i-a fost cauzat ca urmare a neexecutării obligației de livrare. Prejudiciul a fost cuantificat ca reprezentând diferența dintre prețul energiei electrice achiziționate de la terți contractori pentru a înlocui cantitatea de energie nelivrată și prețul agreat prin contractul în dispută.

Echipa RTPR a fost formată din avocații Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), fiind coordonată de Valentin Berea (Partener). Litigatorii RTPR au reușit să obțină, atât în fond, cât și în apel, respingerea tezei impreviziunii precum și acordarea către Premier Energy a unor despăgubiri în cuantum de aproximativ 4 milioane de EURO la care se adaugă dobândă legală penalizatoare.

Alexandru Stănoiu a descris cum a început saga acestui dosar: „În perioada dintre Crăciunul și Revelionul anului 2021, clientul a solicitat asistență de urgență, având în vedere refuzul co-contractantului de a furniza energia contractată, periclitând astfel, în plin sezon rece, alimentarea a zeci sau sute de mii de clienți casnici. Intervenția echipei de litigii a fost una promptă, însă rezultatul prin obținerea despăgubirilor prin hotărâre executorie s-a materializat abia în decembrie 2024”.

La rândul său, Ana Popa a declarat: „Suntem extrem de onorați că am asistat cu succes Premier Energy în acest litigiu cu un nivel sporit de complexitate în care am întâmpinat o serie de provocări juridice ce au necesitat abordarea lor într-o manieră inovatoare, care să ia în considerare atât specificul pieței pe care a fost încheiat contractul, dar și reglementările speciale în materie emise în contextul crizei de pe piața energiei – și mă refer, specific, la legislația privind plafonarea prețurilor și schemele de compensare la care au avut acces furnizorii de energie electrică. Considerăm că hotărârea judecătorească recent confirmată și de către Curtea de Apel București constituie un precedent extrem de util pe piața energiei electrice, de natură a descuraja un comportament pur speculativ și lipsit de diligență al furnizorilor de energie, sub apanajul posibilității de a invoca cu succes teoria impreviziunii.”

Practica de litigii a RTPR are o experiență vastă în diverse domenii precum drept fiscal, dreptul concurenței, proprietate intelectuală, tehnologia informației, contencios administrativ, arbitraje naționale și internaționale.

RTPR este una dintre cele mai experimentate și apreciate firme de avocatură din România, recunoscută ca atare de Legal 500, Chambers și IFLR 1000 – cele mai reputate ghiduri juridice internaționale – care includ în mod constant RTPR pe primele poziții în clasamentele realizate pentru diferite arii de practică, printre care Drept bancar și finanțări, Corporate/M&A, Piețe de capital, Soluționarea disputelor, Dreptul Concurenței, Energie și resurse naturale, Real estate și Construcții, Dreptul Muncii și Dreptul Proprietății Intelectuale.

Anul acesta RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” în cadrul galei Chambers Europe Awards, una dintre cele mai prestigioase distincții în sfera juridică ce confirmă statutul de lider în domeniu al firmei.

 

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2 / 1881
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...