ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor

17 Decembrie 2024   |   Ștefania Enache

Avocatul amintește faptul că, după mai bine de doi ani de la modificările aduse Legii insolvenței, în special în scopul implementării Directivei (UE) nr. 1023/2019 privind restructurarea şi insolvența, se constată că schimbările acestea nu au avut un impact semnificativ asupra procedurilor de pre-insolvență.

 
 
Instabilitatea geopolitică coroborată cu impactul acesteia asupra economiei a determinat o creștere a numărului de insolvențe în anul 2024. Analizele avocaților indică faptul că, la nivelul lunii septembrie 2024, s-au înregistrat cu peste 10% mai multe insolvențe față de perioada similară din anul 2023. Cele mai afectate domenii sunt comerțul, construcțiile și serviciile.  „Creșterea inflației, a costurilor de finanțare și a mai ales a celor operaționale,  precum și neadaptarea expunerii financiare, a volumului de activitate și a costurilor operaționale reprezintă principalele aspecte care au contribuit la apariția stării de insolvență”, atrage atenția Cătălina Mihăilescu, Partener al Țuca Zbârcea & Asociații.


Pe parcursul anului care se apropie de final, activitatea departamentului de insolvență din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații s-a menținut la cote ridicate,  echipa având ocazia să se implice în cauze extrem de variate, care, nu de puține ori, au necesitat o abordare pluridisciplinară. „Între altele, în perioada de referință am gestionat proceduri de faliment vizând doi importanți foști asigurători, City Insurance și Euroins. Ieșirea de pe piață a acestor asigurători a condus la o reașezare a acestui sector, a generat presiuni asupra Fondului de Garantare a Asiguraților și, totodată, multiple dispute conexe procedurii de faliment, constând în acțiuni specifice des întâlnite în dosarele complexe, în care există o masă credală importantă și foarte disipată. De asemenea, demersurile de accesare a Fondului de Garantare a Asiguraților au generat multiple litigii având la bază tot creanțe de asigurări pe care titularii au încercat să și le valorifice, măcar în parte, pe această cale”, menționează interlocutoarea BizLawyer.

Pentru echipa de insolvență a Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu precădere mandate noi primite în această materie, proiecte care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe mandate noi au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate.  

Totodată, avocatul amintește faptul că, după mai bine de doi ani de la modificările aduse Legii insolvenței, în special în scopul implementării Directivei (UE) nr. 1023/2019 privind restructurarea şi insolvența, se constată că schimbările acestea nu au avut un impact semnificativ asupra procedurilor de pre-insolvență. „Numărul profesioniștilor care au apelat la astfel de proceduri a rămas în continuare destul de scăzut, la fel fiind și numărul procedurilor finalizate cu succes”, nuanțează Cătălina Mihăilescu.

Multe proiecte de restructurare a activității economice

Pe masa de lucru a experților Țuca Zbârcea & Asociații, cele mai multe cazuri de insolvență sunt cele care au fost inițiate cu obiectivul de restructurare a activității economice. Specialiștii sunt de părere că genul acesta de abordare este benefică cel mai adesea atât pentru companiile debitoare, cât și pentru cele care participă din ipostaza de creditori. „Echipa pe care o coordonez a fost și este implicată în numeroase proceduri vizând restructurarea activității debitorului. Mai mult, am asistat debitori care au propus și implementat cu succes planuri de reorganizare, fiind în prezent companii reactivate în circuitul civil. De asemenea, asistăm și companii creditoare care au susținut planuri de reorganizare în baza cărora și-au recuperat creanțele într-o proporție semnificativă sau chiar în integralitate”, precizează Partenerul Țuca Zbârcea & Asociații.

În multe dintre dosarele de insolvență, avocații au fost solicitați pentru redactarea și negocierea de acorduri în vederea recuperării creanțelor. De altfel, calea negocierii în scopul încheierii unor acorduri de recuperare a creanțelor într-un cadru extrajudiciar reprezintă o opțiune pe care consultanții o propun întotdeauna clienților, ținând cont că astfel se poate ajunge la o recuperare rapidă și eficientă a creanțelor, într-un timp mai scurt și cu costuri mai mici. „Succesul unei astfel de strategii depinde însă și de aspecte de conjunctură și de circumstanțele specifice fiecărui proiect, dar și de partenerii implicați, negocierile fiind cel mai adesea fructuoase atunci când această opțiune este susținută și de către partenerii de dialog. Există însă și situații în care negocierile și demersurile extrajudiciare nu reprezintă o opțiune potrivită, în aceste cazuri echipa noastră propunând diferite proceduri judiciare de recuperare a creanțelor, adaptate situației clientului și abordării urmate de partea adversă”, arată Cătălina Mihăilescu.

În plus, interlocutoarea BizLawyer amintește faptul că mandatele în materia insolvenței presupun activități specifice, care implică asistență și reprezentare în fața judecătorilor sindici, administratorilor/lichidatorilor judiciari, precum și a adunărilor și comitetelor creditorilor. „Pe baza unei analize temeinice a procedurii și cu înțelegerea clară a obiectivelor clienților, echipa noastră elaborează propuneri, care, în urma unui dialog permanent cu aceștia, se transpun în voturi, poziții procesuale și, atunci când este cazul, în contestații și acțiuni specifice materiei insolvenței”, explică avocatul.

De asemenea, cumpărarea sau vânzarea de active deținute de companii aflate în dificultate reprezintă o categorie aparte a mandatelor în care echipele Țuca Zbârcea & Asociații sunt implicate în mod frecvent.
Cătălina Mihăilescu subliniază faptul că, în funcție de obiectul vânzării, avocații din departamentul de insolvență construiesc echipe mixte în care colegi specializați în materiile relevante conlucrează pentru a oferi cele mai potrivite soluții, indiferent dacă asistența este acordată cumpărătorului sau vânzătorului. „Serviciile sunt complexe și pot atinge problematici specifice de drept imobiliar, bancar, mediu, dreptul concurenței sau taxe, în funcție de natura proiectului, precum și aspecte de insolvență atunci când valorificarea se face în cadrul unei astfel de proceduri”, nuanțează interlocutoarea BizLawyer.

Se lucrează foarte mult în echipe mixte

Cătălina Mihăilescu este cea care de mai mulți ani coordonează, în materia insolvenței, o echipă foarte stabilă de avocați cu o bogată experiență în acest domeniu, echipă care este subordonată ierarhic lui Robert Roșu, partener fondator al Țuca Zbârcea & Asociații și coordonatorul departamentului de Litigii și Arbitraje Interne, din care face parte și practica firmei în domeniul insolvenței. „Totodată, în funcție de specificitatea și complexitatea proiectului, alcătuim echipe multidisciplinare de avocați specializați în arii de practică relevante pentru mandatul în discuție. De asemenea, beneficiem de suportul colegilor de la Țuca Zbârcea & Asociații Tax, care se implică atunci când este nevoie de analize și opinii din perspectivă fiscală”, adaugă interlocutoarea BizLawyer.  

În ultimii doi ani, echipa de insolvență s-a confruntat cu multe dosare interesante. În această categorie, Partenerul Țuca Zbârcea & Asociații include proiectele care au atins probleme de insolvență transfrontalieră și care au implicat aplicarea reglementărilor europene în materia insolvenței, în special a Regulamentului 848/2015, precum și colaborarea cu avocați și practicieni din state membre ale Uniunii Europene. „Au fost multe mandate extrem de interesante și de complexe, inclusiv transfrontaliere, așa cum am amintit deja anterior. În orice caz, unul dintre cele mai intense proiecte pe care le avem în lucru la acest moment este procedura insolvenței Damen Shipyards Mangalia SA”, apreciază avocatul.

Cătălina Mihăilescu este de părere că trendul ascendent al numărului de insolvențe se va menține, mai ales că, după un an electoral, cel mai adesea urmează modificări legislative și de politică fiscală cu impact asupra mediului de afaceri. „În acest context, anticipând un volum tot mai mare de solicitări în viitorul apropiat, ne propunem extinderea echipei din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații ce activează în materia insolvenței”, încheie interlocutoarea BizLawyer.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 1878
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Schoenherr a asistat Enery în finanțarea de 214,45 mil. Euro pentru extinderea portofoliului de energie regenerabilă din România. Ce avocați au lucrat în acest proiect
Clifford Chance Badea a asistat sindicatul bancar care finanțează cu 214,45 milioane Euro portofoliul Enery Power Holding de energie regenerabilă și baterii din România
CJUE pronunță o hotărâre de referință care aduce clarificări importante privind dreptul de deducere a TVA pentru serviciile intragrup. Avocații D&B David și Baias, în prim plan
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Client Choice by Lexology | Patru avocați din România au primit recunoaștere anul acesta și au fost incluși în categoria Global Elite Thought Leader. Georgiana Bădescu (partener Schoenherr) și Luminița Popa (fondator Popa Legal), printre profesioniștii români recomandați de clienți pentru serviciile ireproșabile și calitatea asistenței oferite
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Irina Stănică, absolventă „Magna cum Laude” a Facultății de Drept și coordonatoarea practicii de Dreptul Muncii de la Toncescu și Asociații - KPMG Legal, promovată recent pe poziția de Partener: ”Evoluția unui avocat depinde de un echilibru între talent, muncă și capacitatea de adaptare la schimbare. Consider că un comportament etic, împreună cu competența tehnică și relațiile interpersonale, fac ca un avocat să facă un pas în față într-un mediu competitiv”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...