ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Țuca Zbârcea & Asociații obține sesizarea CJUE într-un litigiu de achiziții publice în domeniul tehnologiilor medicale inovatoare

18 Iunie 2024   |   BizLawyer

Țuca Zbârcea & Asociații obține sesizarea CJUE într-un litigiu de achiziții publice în domeniul tehnologiilor medicale inovatoare

 
 
Țuca Zbârcea & Asociații obține sesizarea CJUE într-un litigiu de achiziții publice în domeniul tehnologiilor medicale inovatoare, litigiu aflat pe rolul Curții de Apel Cluj și care vizează legalitatea specificațiilor tehnice restrictive din caietul de sarcini, motivat de „necesitatea obiectivă” a autorității contractante.

Curtea de Apel Cluj a admis sesizarea formulată de către echipa de avocați a Țuca Zbârcea & Asociații privind o trimitere preliminară în fața CJUE în cadrul unui litigiu național, având ca obiect contestarea specificațiilor tehnice din caietul de sarcini și restricționarea accesului ofertanților la procedura de atribuire, pe considerente ce țin de marja de apreciere a autorității contractante în definirea propriilor necesități obiective.


Litigiul de fond analizează congruența dintre marja de apreciere a autorității contractante în stabilirea propriilor necesități obiective, care fundamentează procedura de atribuire și imperativul respectării principiilor fundamentale care guvernează sediul materiei, consacrate atât în dreptul intern, cat și în dreptul unional.
În fața instanței naționale, autoritatea contractantă s-a prevalat de marja de apreciere de care dispune în definirea cadrului procedurii de atribuire, invocând interdicția cenzurării criteriilor restrictive, pe considerente de oportunitate a achiziției.

În fundamentarea cererii de recurs, avocații Țuca Zbârcea & Asociații au solicitat sesizarea CJUE, argumentând relevanța tranșării raportului dintre (i) necesitatea obiectivă a autorității contractante, care ar trebui determinată a priori publicării documentației de atribuire, în corelare cu specificațiile tehnice restrictive din documentația de atribuire și (ii) principiul transparenței și al liberului acces al ofertanților la procedura de atribuire, raportat la elementele de fapt relevante pentru Curte.

Strategia și reprezentarea reclamantului, un important actor în industria robotică medicală, sunt asigurate în fața instanței de recurs de către o echipă de avocați ai Țuca Zbârcea & Asociații specializată în contencios administrativ și proceduri de achiziție publică, echipă coordonată de Christina Vlădescu (avocat partener, Litigii). Din echipa de avocați implicați în acest dosar fac parte Iuliana Leon (avocat senior coordonator, Achiziții Publice) și Luciana Duțu (avocat senior, Litigii).

„Solicitarea  de trimitere preliminară a fost încuviințată de Curtea de Apel Cluj, care a admis cele trei întrebări preliminare propuse și a dispus sesizarea CJUE, reținând, deopotrivă, caracterul urgent al procedurii în fața instanței naționale. Importanța demersului în fata CJUE este reliefată și de faptul că instanțele naționale au fost, în general, rezervate în a statua asupra exercitării discreționare a marjei de apreciere a autorității contractante, în contextul în care jurisprudența CJUE recunoaște constant această prerogativă volatilă a autorității contractante”, a declarat Christina Vlădescu.

Echipa de litigii și arbitraje a Țuca Zbârcea & Asociații este una dintre cele mai titrate din România, potrivit ghidurilor juridice internaționale – Chambers & Partners, Legal 500 și Global Arbitration Review (GAR), care plasează Țuca Zbârcea & Asociații în fruntea plutonului firmelor de avocatură specializate în soluționarea diferendelor.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 25 / 1767
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
SCA Bondoc si Asociații anunță cu mare tristețe trecerea în neființă a colegului și prietenului avocat Horațiu Dumitru
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...