ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

VIDEO - Litigii în timpul Stării de Urgență (II) | Avocații ZRVP, invitații acestora și BizLawyer vin în sprijinul profesioniștilor și justițiabililor. Cosmin Vasile (Managing Partner), Mădălina Afrăsinie (Judecător) și Andrei Dumitrescu (Partener), dezbat modul în care statul de drept și puterea judecătorească funcționează în această perioadă

22 Aprilie 2020   |   BizLawyer

Ce se judecă de acum înainte, pe perioada Stării de Urgență? În ce măsură această funcționare în stare de avarie a Justiției răspunde nevoilor reale cu care se confruntă societatea, avocații și justițiabilii? Găsiți răspunsuri la toate aceste întrebări în materialul filmat la sediul ZRVP, realizat cu respectarea tuturor recomandărilor, inclusiv cele de distanțare fizică și socială, în care Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) i-a avut ca invitați pe Mădălina Afrăsinie (Judecător) și Andrei Dumitrescu (Partener ZRVP).

 
 
  • BizLawyer TV
Mai funcționează instanțele în timpul stării de urgență? În ce fel? Care sunt limitările pentru comunicarea exclusiv electronică cu instanțele de judecată? Ce se judecă în perioada stării de urgență? În ce măsură această funcționare - în stare de avarie a Justiției, într-o comunitate de asemenea vătămată de restricțiile impuse în această perioadă - răspunde nevoilor reale cu care se confruntă societatea, avocații și justițiabilii?

Acestea au fost doar câteva întrebări la care au răspuns invitații avocatului Cosmin Vasile într-o dezbatere pe marginea provocărilor induse de funcționarea instituțiilor și derularea litigiilor în timpul Stării de Urgență, situație ce iese din tiparul obișnuit al funcționării statului de drept și puterii judecătorești. . .


Reamintim că într-o serie de trei episoade, filmate recent (pe 25 martie), BizLawyer și Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP) încearcă să pună la dispoziția avocaților și persoanelor interesate informații de ultimă oră și evaluări ale impactului și consecințelor pe care Decretul prezidențial privind instaurarea Stării de Urgență, precum și actele normative subsecvente, le au asupra justiției penale cu privire specială asupra activității avocaților.




În primul episod, Valerian Cioclei (Partner of Counsel) și Doru Cosmin Ursu (Managing Associate) au reevaluat impactul și au analizat consecințele Decretului prezidențial privind instaurarea Stării de Urgență și actelor normative subsecvente.

”Evaluarea ar putea fi benefică și pentru alți avocați sau persoane interesate și, din acest motiv, am decis să facem publice constatările noastre pe această cale”, a spus Valerian Cioclei, Profesor universitar doctor la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, în cadrul primei întâlniri.

”Este o situație în premieră și pentru departajarea zonelor de conduită, conforme cu aceste norme emise de autorități, răspunderea contravențională sau chiar zona răspunderii penale. Dacă aceste schimbări sunt mai greu de înțeles pentru cei care nu au tangență cu domeniul juridic, succesiunea rapidă de acte normative îi poate prinde în off-side inclusiv pe practicienii domeniului juridic”, a adăugat Doru Cosmin Ursu.




Așadar, mai funcționează instanțele în timpul stării de urgență? În ce fel? ”Ușa, fizic, nu mai este deschisă, dar primim corespondență, lucrăm ca într-o zi normală, poate mult mai aglomerată, pentru că toate actele vin prin poștă, email, curierat rapid, fluxul fiind mult mai mare decât era înainte”, a descris Mădălina Afrăsinie, Judecător, Președintele Secției a VI-a a Tribunalului București, modul în care funcționează azi instituția.

Pe de altă parte, în perioada Stării de Urgență, Judecătoriile, Tribunalele și Curțile de Apel ar trebui să judece și orice alte cereri care vizează situații excepționale ce pot fi considerate de urgență deosebită. Cine stabilește însă, în concret, care sunt aceste situații excepționale?

”Având în vedere scopul asumat de la care au pornit Decretul prezidențial privind instaurarea Stării de Urgență si hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv nevoia de a asigura o distanțare socială optimă, dată fiind pandemia, se lasă judecătorului investit cu soluționarea unei anumite cauze să decida ce înțelege prin sintagma ”orice alte cereri care vizează situația excepțională”, a explicat Andrei Dumitrescu, Partener ZRVP.


Citește și

”Această sintagmă trebuie interpretată în contextul mai larg al Decretului care vorbește despre cauze de urgență deosebită, dar, inevitabil, naște arbitrariul, atâta vreme cât, pe de-o parte, se limitează enumerarea anumitor categorii, tocmai din nevoia de a restricționa judecarea celorlalte, și, pe de altă parte, este lăsată deschisă o ușă pe unde, de la caz la caz, pot intra cauze care să ducă la supraîncărcarea/aglomerarea instanțelor sau generarea unei noi ipoteze nenecesare”, a adăugat avocatul.

Ce se judecă de acum înainte, pe perioada Stării de Urgență? În ce măsură această funcționare în stare de avarie a Justiției răspunde nevoilor reale cu care se confruntă societatea, avocații și justițiabilii?

Găsiți răspunsuri la toate aceste întrebări în materialul filmat la sediul ZRVP, realizat cu respectarea tuturor recomandărilor, inclusiv cele de distanțare fizică și socială, în care Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) i-a avut ca invitați pe Mădălina Afrăsinie (Judecător) și Andrei Dumitrescu (Partener ZRVP).

În ediția viitoare a sesiunii ”
Litigii în timpul stării de urgență””, dedicată executărilor silite, Cosmin Vasile, Managing Partner ZRVP, îi va avea ca invitați pe Cristian Bran, executor judecătoresc, Președinte al Camerei Executorilor Judecătorești de pe lângă Curtea de Apel București, și Adina Jivan, Managing Associate ZRVP.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1294 / 1710
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...