ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Țuca Zbârcea & Asociații reușește o decizie în premieră în ceea ce privește stabilirea sediului fix pentru plata TVA: instanța supremă anulează obligații fiscale de 13,5 mil. €

02 Aprilie 2024   |   BizLawyer

Hotărârea definitivă este o premieră pentru România și reprezintă un punct de cotitură în modul de interpretare a dispozițiilor naționale și europene cu privire la noțiunea de sediu fix și aplicarea sa practică la operațiunile economice specifice fiecărei companii nerezidente.

 
 
Țuca Zbârcea & Asociații a obținut la Înalta Curte de Casație și Justiție prima soluție definitivă de anulare a obligațiilor fiscale generată de stabilirea sediului fix în materia taxei pe valoare adăugată (TVA). Decizia este de interes major pentru operatorii economici nerezidenți, și în special pentru cei care activează pe piața de energie electrică și de gaze naturale din România.

Echipe mixte de avocați și consultanți fiscali din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații și Țuca Zbârcea & Asociații Tax au asistat și reprezentat cu succes o companie internațională într-o dispută fiscală având ca obiect anularea deciziilor emise de autoritățile fiscale din România privind obligații de plată a TVA generate de stabilirea sediului fix. Suma anulată în instanță este în cuantum de 13,5 milioane de euro.


Hotărârea definitivă este o premieră pentru România și reprezintă un punct de cotitură în modul de interpretare a dispozițiilor naționale și europene cu privire la noțiunea de sediu fix și aplicarea sa practică la operațiunile economice specifice fiecărei companii nerezidente.

Din echipa de avocați și consultanți fiscali implicați în acest dosar au făcut parte Ioana Hrisafi (Partener, Litigii), Cristian Velcu (Partener, Țuca Zbârcea & Asociații Tax) și Mihail Petcu (Avocat Senior, Litigii).

Pentru câștigarea acestui dosar, avocații și consultanții fiscali au prezentat instanței mai multe argumente procedurale și substanțiale. Astfel, sediul fix este un concept aplicabil exclusiv din perspectiva TVA, care funcționează autonom și independent față de conceptul de sediu permanent. De asemenea, nu se poate deduce sau prezuma existența unui sediu fix în sensul legislației fiscale doar prin îndeplinirea unor obligații de reglementare specifice industriei în care activează companiile. Mai mult, simpla existență a unei sucursale pe teritoriul României nu este echivalentă cu existența unui sediu fix, fiind necesară o o analiză în substanță a activităților desfășurate și a resurselor implicate iar existența unor resurse umane și tehnice, parte dintre condițiile pentru stabilirea unui sediu fix din perspectiva TVA, trebuie în mod efectiv dovedită (și nu prezumată) de organele fiscale.

Tematica sediului fix se află în continuare în vizorul autorităților fiscale, având un impact deosebit  în materia TVA. Urmare a soluțiilor adoptate de instanțele de judecată, se impune ca organele fiscale să trateze cu o rigoare sporită fiecare inspecție fiscală în care analizează incidența sediului fix din perspectiva TVA, ținând cont de ansamblul documentației și argumentelor prezentate de societățile verificate.

Țuca Zbârcea & Asociaţii și Țuca Zbârcea & Asociații Tax dispun de echipe de avocați și consultanți fiscali care asistă și reprezintă clienții în proceduri complexe în fața organelor fiscale, vamale și a instanțelor de judecată.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 3 / 99
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...