ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Călin Paul Chițu, 85 de puncte, al doilea în anul 2021: “Ar trebui garantată o paletă mai largă de discipline facultative care să introducă studenții la nivel de bază în variate nișe ale Dreptului și încurajată mai mult și într-un mod eficient participarea studenților la diferite concursuri internaționale”

05 Iunie 2024   |   Ștefania Enache

El spune despre viața de student că este așa cum și-a imaginat-o: aflată undeva la conjunctura între ce este plăcut și ce este util, fiind presărată cu activități și diverse evenimente care-și pun amprenta asupra dezvoltării personale și profesionale.

 
 
Gândul pe care Călin Paul Chițu l-a avut atunci când a decis să dea admitere la Facultatea de Drept a fost acela că va urma calea magistraturii. Între timp, odată cu descoperirea lumii juridice, și-a schimbat planurile, iar acum se îndreaptă către avocatură.  Decizia sa a fost influențată și de experiențele pe care le-a trăit pe parcursul stagiilor de practică pe care le-a efectuat la case de avocatură de top.  „Am intrat în contact de fiecare dată cu o abordare profesională și consecventă a realităților juridice, coroborată cu o atmosferă deschisă, empatică și prietenoasă. În plus, am remarcat munca în echipă, pragmatismul din rezolvarea unor întrebări complexe și documentarea riguroasă și sistematică în vederea soluționării spețelor”, punctează interlocutorul BizLawyer.


Hotărârea de a da admitere la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București a reprezentat o continuare firească a pasiunii pe care tânărul a avut-o pentru științele socio-umane și a fascinației față de mecanismele care pun în mișcare întreaga structură a societății în care trăim. „ Acest interes față de domeniul dreptului s-a manifestat timpuriu, încă din anii gimnaziului, prin participarea la Olimpiada Națională de Cultură civică unde am avut ocazia de a asista la fenomenul complex al dezbaterilor și al schimbului de argumente. Deși luasem în calcul la un moment dat și perspectiva oferită de Facultatea de Medicină, în clasa a XI-a am pus capăt controverselor și am început pregătirea pentru Drept”, mărturisește Călin.

Rezultatul pe care l-a obținut la examenul de admitere, susținut în 2021, a fost de 85 de puncte, ocupând astfel a doua poziție în clasamentul studenților admiși în acel an.

Această realizare a constituit nu numai o validare a eforturilor depuse în timpul liceului, ci și o mare responsabilitate pentru viitor, tânărul fiind conștient de faptul că un drum este la început.  

Călin a absolvit Colegiul Național „Spiru Haret” din localitatea natală, Tecuci. Spune despre acea perioadă că a fost una extraordinar de frumoasă, au fost anii formării sale, timp în care a avut oprotunitatea  de a întâlni nu numai dascăli dedicați, ci și colegi și prieteni adevărați, care l-au învățat ce înseamnă devotamentul față de valori, ordinea, camaraderia și echilibrul.
S-a adaptat repede vieții de student

S-a integrat foarte bine în viața studențească, iar prima sesiune a reprezentat o experiență interesantă peste care a trecut cu rezultate foarte bune, în acord cu așteptările sale de la vremea respectivă.

”În primul rând, a fost vorba de volumul de muncă: tranziția de la câteva zeci la sute de pagini de învățat este o primă undă de șoc care îți poate opera modificări substanțiale ale metodelor de învățat aplicate până atunci. În al doilea rând, gestionarea timpului: asimilarea informației trebuie eficientizată și practicată în conformitate cu un program bine stabilit și echilibrat, astfel încât să se găsească un just echilibru între perioada dedicată studiului și celelalte aspecte importante ale vieții personale. În această notă, celelalte sesiuni au mers din ce în ce mai bine”, explică interlocutorul BizLawyer.

Mai spune despre viața de student că este așa cum și-a imaginat-o: aflată undeva la conjunctura între ce este plăcut și ce este util, fiind presărată cu activități și diverse evenimente care-și pun amprenta asupra dezvoltării personale și profesionale. „Astfel, deși tranziția de la liceu la facultate a fost destul de dificilă, studenția este o perioadă frumoasă care merită orice efort de acomodare”, nuanțează tânărul.

Experiențele trăite până acum îl fac să afirme că, după licență, cel mai probabil va urma un master în domeniul Dreptului economic, fie în Drept comercial internațional sau arbitraj, pe de o parte, fie în Drept bancar sau financiar, pe de altă parte, având în vedere interesul pe care-l are încă din vremea liceului pentru dimensiunea economică a societății.

Totodată, va lua în calcul și posibilitatea de a studia și în străinătate, deoarece schimbul de idei între metode didactice diferite și opinii din jurisdicții distincte asupra unor teme variate din sfera Dreptului nu pot decât să contribuie la lărgirea considerabilă a orizontului raționamentelor cu care operezi în fapt.O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.Absolvenții de Drept au toate șansele de a se integra facil pe piața muncii

Până acum, Călin Paul Chițu nu are un mentor care să-l îndrume în viitoarea profesie, dar admiră modul în care și-au dezvoltat treptat cariera Prof.univ.dr. Bogdan Aurescu și Lect.univ.dr. Raluca Papadima.

De asemenea, subliniază că după absolvire își va aminti mereu cu drag de cursul de Drept internațional public și de Dreptul afacerilor de la Colegiul juridic franco-român nu numai prin prisma conținutului substanțial al materiilor în sine, ci și datorită modului în care informația era sintetizată și aplicată în concret în cazuri pragmatice, devenind astfel mult mai facil de înțeles și de asimilat.

Întrebat dacă ar trebui schimbat ceva în programa de învățământ pentru ca pregătirea din timpul facultății să fie mult mai aplicată, interlocutorul BizLawyer a menționat faptul că informația prezentată la disciplinele obligatorii ar trebui mult mai bine sistematizată și structurată din punct de vedere temporal pentru a asigura o asimilare eficientă a informației. „În al doilea rând, ar trebui garantată o paletă mai largă de discipline facultative cuplate în pachete asemănătoare celor din anul IV care să introducă studenții la nivel de bază în variate nișe ale Dreptului și să fie încurajată mai mult și într-un mod eficient participarea studenților la diferite concursuri internaționale”, a completat tânărul.

În ceea ce privește plusurile Facultății de Drept, el a nominalizat faptul că oferă un mediu profesional și variat care favorizează schimbul de idei chiar și între studenți pe teme distincte, o transparență destul de ridicată către piața muncii și o bază de date diversă. „Pe de altă parte, nu consider că facultatea are minusuri, deoarece în momentul în care faci un lucru cu pasiune toate dezavantajele sunt văzute într-o manieră pozitivă și constructivă. Având în vedere arhitectura programului de studii, absolvenții de Drept au toate șansele de a se integra facil pe piața muncii, deoarece sunt în principal pregătiți să se adapteze la nou, să fie flexibili și să gestioneze un nivel considerabil de emoții în activitatea derulată”, a precizat interlocutorul BizLawyer.

Călin Paul Chițu are și un sfat pentru cei care abia acum se pregătesc pentru viața de student, este sfatul pe care el l-a primit de la familia sa: „să-și urmeze visurile, să fie perseverenți, să caute mereu lumina în întuneric, să dea dovadă de disciplină și să nu-și piardă credința.”


                                                         Citește și

→   Diana Maria Gogoașă, cel mai mare punctaj la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2021: Pentru o perspectivă mai aplicată asupra profesiilor juridice, consider că ar fi benefică suplimentarea orelor obligatorii de practică. 60, respectiv 90 de ore pe an, nu sunt suficiente pentru ca un student să-și formeze o opinie completă despre profesiile juridice

→   Mihai Adelin Lungu, 90 de puncte la examen și zece pe linie: Notele n-ar trebui să reprezinte un obiectiv în sine, ci mai degrabă o consecință a unei pregătiri serioase, constante, în care acumulezi noi cunoștințe, înveți să faci analogii, să raționezi și să aplici informația învățată în contexte practice. Rodul învățării nu e nota finală, ci bagajul intelectual acumulat, pe care va trebui să-l preiei ca atare și să-l perfecționezi în viața profesională

→   Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”


→   Diana Latiș, 86 de puncte, printre primii intrați în anul 2023: ”La această facultate, cantitatea de informație care trebuie asimilată în timpul scurt al unui semestru este enormă, explicațiile nu sunt întotdeauna pe înțelesul nostru. Seminarele sunt cele care mai salvează cât de cât situația, în cadrul acestora putând discuta mai aplicat teoria predată la cursuri. Practica ne-ar fi cea mai utilă”

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 4 / 139
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
  NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
  ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
  CMS și ACCESS alături de Agir Global în achiziția subsidiarei din România a Sidma Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Elena Andrei și Horea Popescu (M&A)
  Clifford Chance Badea asistă BERD și OTP Bank în finanțarea de 93 mil. EUR a unui parc eolian de 102 MW din România. Echipa, coordonată de Daniel Badea (Clifford Chance Bucharest Managing Partner) și Jared Grubb (Partener Finance)
  Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
  bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ recrutează un partener de la Dentons. Cristina Dăianu intră în echipa de Drept Societar și Fuziuni și Achiziții tot pe poziția de partener. ”Firma oferă o platformă excelentă pentru practica mea”, spune avocata
  Kinstellar a acordat consultanță companiei Canadian Nuclear Partners cu privire la acordul cadru cu Nuclearelectrica pentru retehnologizarea Unității 1 de la centrala nucleară de la Cernavodă. Partenerul Iustinian Captariu a coordonat echipa de avocați din mai multe arii de practică
  Țuca Zbârcea & Asociații obține sesizarea CJUE într-un litigiu de achiziții publice în domeniul tehnologiilor medicale inovatoare
  Clifford Chance Badea a asistat MORE în achiziția unui proiect cu o capacitate de 86 MW, prin care intră pe piața de energie regenerabilă din România. Nadia Badea, Partener Clifford Chance, coordonatoarea echipei de proiect: ”România se află pe radarul investitorilor de calibru în energie regenerabilă”
  Grupul Acibadem (Turcia) poartă discuții one-to-one cu fondul de investiții MidEuropa pentru preluarea rețelei de sănătate Regina Maria | Mergermarket: Vânzătorul caută să obțină un multiplu de 13x EBITDA pentru platforma de asistență medicală, ceea ce implică o evaluare de aproximativ 1,3 miliarde de euro
  România primește câștig de cauzã în arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments, legat de dosarul falimentului Astra Asigurãri. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...