ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Sever Voinescu reia, începând cu luna februarie, cursul de Cultură Juridică la Facultatea de Drept – Universitatea București, cu sprijinul DLA Piper

22 Ianuarie 2024   |   BizLawyer

Cursul facultativ se adresează studenților din anii II și III, va putea fi audiat săptămînal și este deschis, adică va putea fi urmărit de oricine este interesat.

 
 
În semestrul al doilea al anului universitar 2023-2024, Sever Voinescu va susţine la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii București un curs unic în şcolile de drept din România – Cursul de Cultură Juridică. Pe parcursul a 14 module, autorul va analiza, alături de studenţi, fenomenul juridic din perspectiva generală a culturii, înţeleasă ca istorie a ideilor și poveste a omenescului.

Sever Voinescu privește dreptul ca fenomen cultural, relevând interdependenţa acestuia cu civilizaţia şi mentalităţile. Mergând în profunzimea subiectului, Sever Voinescu şi studenţii participanți vor cerceta raportul dintre fenomenul juridic și marile încercări ale vieții, precum răzbunarea, ura sau iertarea. Noţiuni mai mult sau mai puţin abstracte, precum fericirea sau absurdul, vor fi privite prin filtrul juridic, pentru a releva răspunsurile oferite de drept marilor întrebări ale existenței. Lecturile din cadrul cursului vor cuprinde pagini esențiale din literatura juridică, dar și din clasici ai culturii universale, precum Shakespeare, Dostoievski sau Kafka. Nu vor lipsi perspectivele dinspre istoria artei și a arhitecturii. Nu în ultimul rând, autorul va arunca o privire în viitor, spre modul în care sistemul juridic va fi transformat de către generaţiile următoare de practicieni.


Scopul final al acestui curs este de a mobiliza resursele de cultură generală necesare unui jurist pentru a putea situa cât mai bine profesiunea lui în ansamblul fenomenelor omenești.

Sever Voinescu: ″Spre mare mea surpriză, anul trecut am observat în sala de curs nu doar studenți ai Facultății, ci și absolvenți (masteranzi, doctoranzi, avocați, ba chiar cadre didactice ale Facultății), dar și studenți de la alte facultăți. M-am bucurat de ecoul stârnit de un asemenea curs, cu atât mai mult cu cât era la prima ediție și nici nu fusese prea mult promovat. Reiau cursul anul acesta, mobilizat de buna primire de care s-a bucurat anul trecut, dar și de sfatul unui admirabil profesor al Facultății: «Mai fă-l încă o dată, pentru că a doua oară îți iese cel mai bine; mai bine și decât prima oară, mai bine și decât a treia oară!». Așadar, vă aștept la ceea ce promite să fie cea mai bună ediție posibilă a cursului de Cultură Juridică. Tematica acestui curs stimulează dialogul cu studenţii și îi ajută să tatoneze unul dintre cele mai subtile, mai profunde și mai influente straturi ale civilizației noastre, anume legătura dintre drept și cultură. Folosul cursului este mutual, vă asigur, și mulțumesc studenților pentru asta. Scopul acestui curs, însă, este ca tinerii juriști să dobândească o deprinderea de a-și construi statura intelectuală cât vor trăi. În fond, cursul acesta edifică omul de cultură din jurist.″

Cursul facultativ se adresează studenților din anii II și III, va putea fi audiat săptămînal și este deschis, adică va putea fi urmărit de oricine este interesat.

Cursul de Cultură Juridică este sprijinit de DLA Piper Dinu SCA.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 3 / 129
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
De vorbă cu Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties, unul dintre profesioniștii care crede în diversitate și consideră că, în calitate de coordonator, trebuie să cuprinzi cât mai multe domenii de competență și să dai dovadă de independență și verticalitate | Despre principii de viață și oamenii care i-au modelat profilul profesional: ”Cel puțin ultimii 15 ani mi-au conturat un parcurs profesional eterogen, ce a construit un manager legal robust și, cumva, rar în România, prin diversitatea domeniilor în care am fost implicat și prin complexitatea proiectelor”
Cum văd avocații considerați Leading Lawyers în M&A anul 2024 | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA: Anul va fi dominat de investitorii strategici, deja prezenți în România sau în regiune. Fondurile se vor concentra în continuare pe tranzacții de dimensiuni mai degrabă reduse, pe investiții în start-up-uri, pe împărțirea riscului între ținte de dimensiuni mai mici. Mă aștept ca România să conteze în anii următori din ce în ce mai mult în regiune în ce privește numărul și valoarea tranzacțiilor M&A
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Tuță, unul dintre cei mai buni absolvenți ai promoției 2021, care a ales să se alăture echipei Reff & Asociații: ”Mi-am dorit dintotdeauna să fiu avocat litigant și, deși începutul a fost marcat de emoții, aș opta din nou pentru același parcurs profesional, întrucât este cel care mă împlinește”
Filip & Company asistă în vânzarea Infobest către AROBS Transilvania Software
Cum lucrează multi-premiata echipă Răzvan Dincă & Asociații în proiectele de IP dintre cele mai diverse, ce solicită adesea abilități complexe | Răzvan Dincă, Managing Partner: ”Succesul dosarelor a depins mai mult ca oricând de efortul și contribuția colegilor mei și, în aceste condiții, nivelul de performanță a activității noastre ca firmă de avocatură a continuat să crească”
RTPR asistă AROBS la achiziția Infobest România. Echipa, coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi în valoare de 2 miliarde de euro
Clifford Chance Badea a asistat aranjorii în prima emisiune de obligațiuni verzi lansată de România pe piețele externe, în valoare de 2 miliarde Euro. Mădălina Rachieru-Postolache (Partener) și Cosmin Anghel (Counsel) au coordonat echipa
Bulboacă & Asociații, alături de investitori în două tranzacții care concentrează la început de an forțe economice considerabile pentru sectoare de business strategice economic și social. Asistență în expansiunea Grupului LuxVet în România și la investiția BERD în R.Power Renewables
CMS a obținut o victorie strategică în față Curții de Apel Ploiești - Sesizare CCR privind legea de organizare și funcționare a DLAF. Echipa de drept penal a fost coordonată de Mihai Jiganie-Șerban (Partener)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Șipoteanu, una dintre premiantele anului 2021, care s-a alăturat echipei Stoica & Asociații: “Am pășit în carieră cu foarte mult entuziasm și cu o enormă dorință de a acumula cât mai multe cunoștințe teoretice și practice. Mediul colegial călduros și respectuos este în mod indubitabil un factor ce contribuie la dezvoltarea și creșterea profesională”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...