ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

A început consultarea partenerilor sociali cu privire la Directiva privind comitetele europene de întreprindere

11 Aprilie 2023   |   Agerpres

Astfel, prima etapă a consultării partenerilor sociali lansată marţi va colecta opiniile partenerilor sociali europeni cu privire la necesitatea şi direcţia generală a unei posibile acţiuni a UE privind îmbunătăţirea Directivei privind comitetele europene de întreprindere. Consultarea va fi deschisă timp de şase săptămâni.

 
 
Comisia Europeană a lansat, marţi, prima etapă a consultării partenerilor sociali europeni cu privire la o posibilă revizuire a Directivei privind comitetele europene de întreprindere, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
 
Comitetele europene de întreprindere promovează o înţelegere comună a provocărilor transnaţionale cu care se confruntă marile întreprinderi multinaţionale şi implicarea angajaţilor în procesul decizional, cu scopul de a face schimb de soluţii posibile, de a facilita punerea lor în aplicare şi de a spori impactul alegerilor strategice făcute de angajator. Directiva privind comitetele europene de întreprindere prevede o procedură de instituire a unor organisme de informare şi consultare între conducere şi reprezentanţii lucrătorilor în societăţile cu peste 1.000 de angajaţi care îşi desfăşoară activitatea în cel puţin două state membre.
 
"Comitetele europene de întreprindere facilitează un dialog social important în marile întreprinderi multinaţionale, care asigură soluţii echilibrate şi promovează încrederea şi parteneriatul între angajaţi şi angajatori. Acest lucru este esenţial pentru a gestiona cu succes schimbările structurale generate de tranziţia digitală şi tranziţia verde. Salutăm rezoluţia Parlamentului European şi aşteptăm cu interes opiniile partenerilor sociali pentru a ne asigura că Directiva privind comitetele europene de întreprindere rămâne adecvată scopului", a declarat comisarul pentru Locuri de Muncă şi Drepturi Sociale, Nicolas Schmit.
 
Evaluarea directivei efectuate de Comisie în 2018 a constatat că aceste comitete europene de întreprindere rămân relevante pentru asigurarea şi organizarea dialogului social transnaţional în cadrul întreprinderilor multinaţionale, oferind, în acelaşi timp, statelor membre flexibilitatea de adapta acest dialog la sistemele lor naţionale. Cu toate acestea, evaluarea a identificat şi deficienţe, de exemplu în ceea ce priveşte procesul de consultare a comitetelor europene de întreprindere şi mijloacele prin care reprezentanţii îşi pot exercita drepturile. De asemenea, Parlamentul European a invitat Comisia să revizuiască directiva pentru a consolida comitetele europene de întreprindere şi capacităţile acestora de a funcţiona şi pentru a creşte numărul acestora, ţinând seama, în acelaşi timp, de diferitele sisteme de relaţii de muncă din statele membre.
 
Astfel, prima etapă a consultării partenerilor sociali lansată marţi va colecta opiniile partenerilor sociali europeni cu privire la necesitatea şi direcţia generală a unei posibile acţiuni a UE privind îmbunătăţirea Directivei privind comitetele europene de întreprindere. Consultarea va fi deschisă timp de şase săptămâni.
 
Comisia Europeană solicită opiniile partenerilor sociali în conformitate cu articolul 154 alineatul (2) din TFUE. Este prevăzută o consultare în două etape a partenerilor sociali europeni pentru propuneri în domeniul politicii sociale în temeiul articolului 153 din TFUE. Partenerii sociali pot decide să iniţieze negocieri între ei după prima sau a doua etapă a consultării. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6068 / 19493
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...