ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ACUE:Guvernul dinamitează schemele de plafonare a preţului energiei livrate clienţilor;suma alocată pentru 2024 este zero

14 Decembrie 2023   |   Agerpres

Potrivit organizaţiei de profil, fondurile alocate pentru finanţarea reducerilor de preţ acordate clienţilor casnici şi noncasnici de energie sunt "cvasi inexistente", la Fondul de Tranziţie figurând suma de zero lei.

 
 
Guvernul dinamitează schemele de plafonare a preţului energiei livrate clienţilor, iar bugetul pentru anul 2024 nu include nicio sursă de finanţare pentru schemele de sprijin destinate consumatorilor de energie, ceea ce reprezintă un risc de colaps pentru întregul sector energetic, susţine Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).
 
"Bugetul de Stat pentru 2024 trebuie să includă sursele de finanţare pentru schemele de plafonare a preţului energiei în anul 2024 şi pentru plăţile restante din 2023. Ministerul Finanţelor Publice a ales să ignore problema existentă şi riscul real al unei situaţii extrem de periculoase pentru toţi cetăţenii României - imposibilitatea de fi alimentaţi cu energie. Ignoranţa demonstrată prin proiecţia de buget supusă dezbaterii publice va fi plătită de consumatorii de energie din România. Riscul intrării în insolvenţă al furnizorilor de energie este unul major şi va afecta tot sectorul energetic. În numele clienţilor din portofoliile membrilor noştri, avertizăm cu toată responsabilitatea că există ameninţarea iminentă de a fi în imposibilitatea asigurării energiei necesare, un colaps al sistemului energetic naţional fiind cât se poate de real", a explicat Daniela Dărăban, directorul executiv al ACUE.
 
Potrivit organizaţiei de profil, fondurile alocate pentru finanţarea reducerilor de preţ acordate clienţilor casnici şi noncasnici de energie sunt "cvasi inexistente", la Fondul de Tranziţie figurând suma de zero lei.
 
În consecinţă, ACUE solicită Guvernului României să confirme dacă suma alocată de zero lei reprezintă decizia de a renunţa la schemele de sprijin pentru consumatorii de energie, iar în cazul menţinerii schemelor de sprijin, de unde este asigurată sursa de finanţare.
 
"În momentul de faţă sunt 1,9 miliarde de lei în aşteptare la plată la Ministerul Energiei şi încă 1,8 miliarde de lei la ANPIS, pentru care nu există surse de finanţare. În acelaşi timp, trebuie bugetate sursele de finanţare aferente reducerilor de preţ, care vor fi aplicate în anul 2024, în cazul în care Guvernul României decide menţinerea schemelor de sprijin. Lipsa bugetelor corespunzătoare compensării schemelor de plafonare destabilizează grav capacitatea furnizorilor de a asigura achiziţia de energie şi, implicit, continuitatea alimentării în siguranţă cu electricitate şi gaz a gospodăriilor şi companiilor în plină iarnă, reprezentând o încălcare a legislaţiei naţionale şi europene", avertizează sursa citată.
 
ACUE este o federaţie reprezentativă la nivelul sectorului de activitate energie electrică, petrol, gaze şi minerit energetic, cu 23 de companii din sectorul energetic, ceea ce însumează un număr total de 22.500 de angajaţi şi o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de euro.
 
Valoarea totală a investiţiilor realizate de către membrii ACUE, în perioada 2018-2022, a depăşit 13,5 miliarde de lei.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2622 / 18393
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
Sun Wave Pharma România, la vânzare. Jefferies consiliază exitul LetterOne, fond de investiții legat de doi oligarhi ruși
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...