
Analiştii anticipează o uşoară depreciere a leului faţă de euro în 2024
24 Octombrie 2023
AgerpresDeşi cursul euro/leu are o tendinţă ascendentă, analiştii estimează că perechea valutară se va tranzacţiona sub valoarea de 5,00 în prima jumătate a anului 2024. Acest lucru se datorează faptului că BNR are o toleranţă limitată pentru deprecierea leului, mai ales având în vedere reformele bugetare în curs de desfăşurare, care ar putea avea un impact moderat asupra inflaţiei.
Analiştii iBanFirst anticipează o uşoară depreciere a leului faţă de euro în 2024, cu o prognoză de schimb de 5,00 la 6 luni şi 5,02 la 12 luni, conform unui comunicat de presă al companiei.
Aceştia anticipează o uşoară depreciere a leului în raport cu euro în 2024. Cel mai probabil, leul va rămâne sub presiune pe fondul conflictului din Ucraina şi al impactului acestuia asupra economiei europene. Evoluţia leului va fi, de asemenea, influenţată de politica monetară a Băncii Naţionale a României (BNR), dar şi de alţi factori, precum condiţiile economice globale şi deciziile de investiţii ale investitorilor străini.
Deşi cursul euro/leu are o tendinţă ascendentă, analiştii estimează că perechea valutară se va tranzacţiona sub valoarea de 5,00 în prima jumătate a anului 2024. Acest lucru se datorează faptului că BNR are o toleranţă limitată pentru deprecierea leului, mai ales având în vedere reformele bugetare în curs de desfăşurare, care ar putea avea un impact moderat asupra inflaţiei.
iBanFirst estimează, de asemenea, o creştere a cursului de la 5,00 la 5,02 lei pentru un euro în cadrul prognozei pe 12 luni.
"Leul românesc este o monedă relativ lichidă. Potrivit Băncii Reglementelor Internaţionale (BRI), rulajul mediu zilnic al leului pe piaţa valutară a fost de 9 miliarde de dolari în 2022. Acest lucru plasează moneda naţională printre primele 20 cele mai tranzacţionate şi mai lichide monede din lume", afirmă Alin Latu, country manager iBanFirst România.
Din perspectivă economică, euro rămâne în continuare prea scump faţă de dolar. În opinia analiştilor de la iBanFirst, valoarea corectă a monedei unice este în jurul valorii de 1,05 - 1,03 USD. Contrar consensului pieţei, iBanFirst exclude o depreciere semnificativă a dolarului american în 2024. Opinia se bazează pe faptul că economia SUA continuă să performeze bine şi, deşi ar putea să-şi încetinească ritmul în acel an, nu se previzionează o recesiune. Chiar dacă se aşteaptă ca Fed să reducă dobânzile pentru prima dată în primul trimestru al anului 2024, analiştii iBanFirst estimează că pauza de politică monetară va fi mai lungă decât se anticipa iniţial, menţinând atractivitatea randamentelor reale din SUA. Deteriorarea economiei globale ar trebui să susţină, de asemenea, valoarea dolarului, deoarece acesta este considerat o monedă sigură în perioade de incertitudine.
În raportul Foreign Exchange Market Outlook, publicat în această săptămână, iBanFirst, unul dintre principalii furnizori globali de servicii de schimb valutar şi plăţi internaţionale pentru companii, prezent în 10 ţări europene, prezintă principalele tendinţe anticipate pentru piaţa valutară (forex) în 2024. Scopul acestor previziuni este de a ajuta companiile din România, în special pe cele care efectuează tranzacţii internaţionale, să îşi creeze o strategie solidă de gestionare a riscului valutar pentru anul viitor.
În 2023, România are ca principali parteneri comerciali ţări din zona euro a Uniunii Europene, cum ar fi Germania, Italia şi Franţa, dar şi ţări din Europa Centrală şi de Est cu monede proprii, cum ar fi Polonia, Ungaria şi Bulgaria. De asemenea, China reprezintă un partener important. Fiecare dintre aceste ţări are propria dinamică economică şi monetară.
În 2024, în contextul anticipării unei reveniri a volatilităţii valutare, chiar şi cele mai mici fluctuaţii ale cursurilor de schimb pot avea un impact semnificativ asupra marjelor de profit ale companiilor de comerţ din România. Aceste schimbări le pot afecta performanţa financiară şi competitivitatea pe pieţele internaţionale. Prin urmare, devine esenţial pentru companiile de import-export să înţeleagă, să prevadă şi să se protejeze împotriva fluctuaţiilor valutare în această perioadă economică dificilă.
"Ne aşteptăm ca pieţele valutare să revină la condiţii volatile în 2024, pe fondul mai multor factori, precum conflictul din Ucraina, potenţiala criză în Orientul Mijlociu şi incertitudinea legată de inflaţie. Este important de subliniat faptul că fluctuaţiile valutare nu afectează doar marile corporaţii. Impactul se poate resimţi la nivelul întreprinderilor de toate dimensiunile, inclusiv IMM-uri locale implicate în comerţul transfrontalier. Din acest motiv, antreprenorii, directorii generali şi directorii financiari ar trebui să rămână vigilenţi în privinţa factorilor care influenţează piaţa şi să ia decizii bine informate privind gestionarea riscurilor", afirmă Johan Gabriels, director regional pentru Europa de Sud-Est la iBanFirst.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4402 / 19504 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...