Analiştii financiari CFA România anticipează că rata dobânzii de politică monetară va scădea la 6% la sfârşitul anului
16 Septembrie 2024
AgerpresPe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET şi condiţiile macroeconomice globale.
Analiştii CFA România anticipează încă două reduceri de rată de dobânda de politică monetară în acest an, astfel încât rata dobânzii cheie va ajunge la 6% la finalul anului, potrivit sondajului realizat lunar de Asociaţia CFA România.
În prezent, dobânda cheie este 6,5% pe an.
"În exerciţiul din luna iulie a fost realizat şi un sondaj privind anticipaţiile de evoluţie a ratei de dobânda de politică monetară pentru anul 2024 şi 2025. Astfel, pentru acest an, participanţii la sondaj anticipează încă două reduceri de rată de dobânda de politică monetară şi, ca urmare, rata de dobândă de politică monetară să scadă la 6% la finalul anului. Iar pentru anul viitor, participanţii anticipează încă 4 reduceri de rată de dobândă de politică monetară, astfel încât rata de dobândă de politică monetară să ajungă la 5% la finalul anului 2025", se arată într-un comunicat al organizaţiei, transmis luni AGERPRES.
În prezent, dobânda cheie este 6,5% pe an.
"În exerciţiul din luna iulie a fost realizat şi un sondaj privind anticipaţiile de evoluţie a ratei de dobânda de politică monetară pentru anul 2024 şi 2025. Astfel, pentru acest an, participanţii la sondaj anticipează încă două reduceri de rată de dobânda de politică monetară şi, ca urmare, rata de dobândă de politică monetară să scadă la 6% la finalul anului. Iar pentru anul viitor, participanţii anticipează încă 4 reduceri de rată de dobândă de politică monetară, astfel încât rata de dobândă de politică monetară să ajungă la 5% la finalul anului 2025", se arată într-un comunicat al organizaţiei, transmis luni AGERPRES.
Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (august 2025) s-a majorat faţă de exerciţiul anterior şi s-a situat la valoarea medie de 4,95%. În acelaşi timp, 50% dintre participanţi anticipează o reducere a ratei inflaţiei în următoarele 12 luni, iar 33% anticipează o stabilitate a acestui indicator.
În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, în jur de 89% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul de 11% o stagnare. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0098 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0735 lei pentru un euro.
Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2024 a continuat să se majoreze şi este anticipat (valoarea medie a anticipaţiilor) la 7,3% din PIB, iar anticipaţiile de creştere economică pentru anul curent au continuat să se reducă faţă de exerciţiile anterioare şi se situează la valoarea de 2%, se precizează în documentul citat.
Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 55% în următoarele 12 luni.
Referitor la evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 39% dintre participanţi anticipează o stagnare sau o scădere în următoarele 12 luni, în timp ce 22% previzionează o creştere. De asemenea 28% dintre participanţi consideră că preţurile actuale sunt corect evaluate, iar 67% că sunt supraevaluate.
În aceste condiţii, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna august cu 5,2 puncte, până la valoarea de 46,8 puncte. Această situaţie a fost cauzată de diminuarea cu 10,2 puncte a componentei de anticipaţie a indicatorului, în timp ce componenta de condiţii curente s-a majorat cu 4,9 puncte.
"Se observă o evoluţie divergentă în cadrul componentelor indicatorului. În timp ce componenta de condiţii curente creşte, anticipaţiile scad accentuat, în condiţiile în care indicatorii macroeconomici cu frecvenţă ridicată arată o încetinire a economiei, iar anticipaţiile de deficit public extrem de ridicat conduc la aşteptarea unei majorări a fiscalităţii în anul următor", a declarat Adrian Codirlaşu, CFA, Vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România, citat în comunicat.
Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA România, de peste 13 ani, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la condiţiile curente, referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii, şi anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.
Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET şi condiţiile macroeconomice globale.
Asociaţia CFA România este organizaţia profesioniştilor în investiţii din România, deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA). În prezent, Asociaţia peste 250 de membri, deţinători ai titlului CFA. Profesioniştii care sunt membri ai Asociaţiei CFA România lucrează pentru instituţii de reglementare, instituţii supranaţionale, instituţii bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanţă, sectorul public, instituţii de învăţământ, companii care activează în diverse sectoare economice etc.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 483 / 18033 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...