Analiştii mizează pe revenirea producţiei de grâu a României în acest an graţie ploilor din ultima perioadă
27 Aprilie 2023
AgerpresSeceta şi valurile de căldură din vara anului trecut au afectat culturile agricole din România şi alte părţi ale Europei, astfel că producţia de porumb a suferit o scădere semnificativă.
România, unul dintre cei mai importanţi producători de cereale din Uniunea Europeană, ar urma să recolteze în acest an o cantitate de 10,35 milioane tone de grâu, o revenire semnificativă faţă de situaţia de anul trecut, potrivit analiştilor firmei franceze de consultanţă Agritel, transmite Reuters.
Seceta şi valurile de căldură din vara anului trecut au afectat culturile agricole din România şi alte părţi ale Europei, astfel că producţia de porumb a suferit o scădere semnificativă.
Însă ploile din acest sezon, inclusiv cele din luna aprilie, au ajutat la reducerea gradului de uscăciune care în toamna anului trecut a afectat însămânţările de grâu, susţin analiştii de la Agritel. Cu toate acestea, rezerva de apă rămâne limitată în sud-estul României, iar precipitaţiile care vor cădea în restul primăverii vor fi cruciale pentru randamentul final al culturilor, adaugă firma franceză de consultanţă.
Şi alţi analişti se aşteaptă, în acest an, la o îmbunătăţire a producţiei de grâu în România şi alte părţi din Europa de Est, ceea ce ar putea duce la menţinerea unor livrări mari, care potrivit unor state UE se datorează afluxului de cereale ieftine din Ucraina.
"Vom avea o recoltă bună. Ucraina va avea şi ea o recoltă bună pentru că şi la ei a plouat. Nu va fi o situaţia prea bună pentru că cele două recolte se vor ciocni din nou", spune Cezar Gheorghe, de la firma de consultanţă Cezar Gheorghe.
Ca răspuns la presiunile venite din partea fermierilor şi guvernelor, Comisia Europeană a propus restricţionarea temporară a tranzitului cerealelor din Ucraina prin cinci state membre din Europa de Est, inclusiv prin România, şi oferirea de ajutoare pentru fermierii locali.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat miercuri că România va fi protejată prin decizia Comisiei Europene de stopare a importurilor de grâu, porumb, rapiţă, floarea soarelui şi ulei de floarea-soarelui din Ucraina şi va primi suma cuvenită pentru a acorda banii respectivi fermierilor cât mai repede cu putinţă.
Chiar dacă ploile au îmbunătăţit condiţiile pentru culturile de iarnă, precum grâul, în Ucraina, autorităţile şi analiştii se aşteaptă la o scădere semnificativă a producţiei şi exporturilor Ucrainei în următorul sezon 2023/24 din cauza perturbărilor provocate de război.
Agritel, parte a grupului Argus Media, a precizat că trimis clienţilor prognozele sale cu privire la recolta de grâu a României la începutul acestei luni, după un sondaj efectuat în rândul producătorilor locali.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 4853 / 18425 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...