ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Analiză iBanFirst: 5 provocări ale companiilor din Europa Centrală și de Est care se extind la nivel global

08 Mai 2024   |   BizLawyer

● Europa Centrală și de Est (CEE) devine o zonă tot mai relevantă pentru expansiunea internațională a afacerilor, având în vedere perspectivele economice favorabile. FMI prognozează o creștere PIB-ului de 2,8% pentru România și de 3,1% pentru Europa emergentă, depășind ritmul de creștere de 1,7% anticipat pentru economiile avansate. ● Companiile originare din CEE, care s-au extins la nivel global, se confruntă cu provocări specifice precum imaginea negativă a brandurilor regionale, accesul la capital, retenția talentelor locale, întelegerea comportamentului consumatorilor și riscurile financiare. ● Cea de-a treia ediție a CEE Business Summit, care a avut loc în aprilie, a dezbătut strategiile de globalizare ale companiilor regionale. iBanFirst a punctat cele 5 provocări cheie întâmpinate de aceste companii și a prezentat oportunitățile de mentorat pentru a susține tinerii antreprenori.

 
 
Europa Centrală și de Est (CEE) devine o zonă tot mai relevantă pentru expansiunea internațională a afacerilor, având în vedere perspectivele economice favorabile. FMI prognozează o creștere a PIB-ului1 de 2,8% pentru România și de 3,1% pentru Europa emergentă, depășind ritmul de creștere de 1,7% anticipat pentru economiile avansate. Companiile originare din CEE, care s-au extins la nivel global, au acum oportunitatea de a deveni mentori pentru tinerii antreprenori.

Cea de-a treia ediție a CEE Business Summit, care a avut loc în această primăvară, a oferit o platformă pentru schimbul de idei și strategii legate de expansiunea globală, subliniind modul în care companiile pot valorifica punctele forte regionale și transforma provocările în oportunități de creștere. iBanFirst, unul dintre cei mai importanți furnizori globali de servicii de schimb valutar și plăți internaționale pentru companii, a prezentat 5 provocări principale cu care se confruntă businessurile din regiune în procesul lor de expansiune internațională, oferind totodată strategii eficiente pentru a le depăși.


1. Imaginea negativă a brandurilor regionale: În multe cazuri, brandurile din regiune sunt asociate cu o calitate scăzută și riscuri crescute, percepție generată de prețurile accesibile. Prin adoptarea unei strategii de promovare a produselor de înaltă calitate, companiile pot combate aceste stereotipuri, își pot îmbunătăți reputația la nivel global și consolida oportunitățile de extindere internațională.

2. Accesul la capital și finanțare: Lichiditatea joacă un rol esențial în supraviețuirea și dezvoltarea afacerilor, întrucât capitalul este adesea expus riscurilor semnificative. Obținerea finanțării reprezintă o provocare constantă pentru multe companii. Deși există variante oferite de angel investors, fonduri de capital de risc și fonduri de capital privat, pentru a accesa aceste finanțări, companiile trebuie să dezvolte propuneri de afaceri bine fundamentate și să demonstreze capacitatea de a gestiona contextul financiar internațional.

3. Recrutarea și retenția talentelor: Pe măsură ce companiile își extind operațiunile pe noi piețe, devine esențial să găsească și să rețină talentele adecvate care să susțină această creștere. Procesul implică nu doar recrutarea experților locali, care înțeleg specificul pieței, ci și coordonarea eficientă a unei forțe de muncă diverse din țări diferite. În acest context, este nevoie de o strategie de management flexibilă care permite adaptarea rapidă la dinamica piețelor locale și la nevoile specifice ale fiecărei regiuni.

4. Atragerea clienților: Acest proces necesită o înțelegere profundă a comportamentului și preferințelor consumatorilor locali, precum și adaptarea strategiilor de marketing și a ofertelor de produse pentru a satisface nevoile specifice ale fiecărei piețe. În acest fel, produsele și serviciile devin relevante din punct de vedere cultural și accesibile din punct de vedere lingvistic pentru consumatori.

5. Managementul financiar și al riscului valutar: Gestionarea optimă a resurselor financiare este esențială pentru companii, având în vedere impactul semnificativ pe care fluctuațiile cursurilor de schimb îl pot avea asupra profitabilității și fluxului de numerar. Adoptarea soluțiilor fintech a simplificat anumite procese, contribuind la o mai bună adaptabilitate la volatilitatea de pe piețele valutare. Cu toate acestea, complexitatea pieței financiare internaționale continuă să reprezinte o provocare majoră.

Johan Gabriels, Director Regional al iBanFirst, evidențiază câteva elemente de bază pentru succesul unei companii în contextul actual dinamic și imprevizibil al comerțului global și al progresului tehnologic. Acestea includ reziliența și adaptabilitatea la schimbările constante, valorificarea creativității umane și agilitatea în luarea deciziilor și planificarea strategică. Prin dezvoltarea unor relații solide cu clienții și angajamentul de a oferi soluții inovatoare, întreprinderile pot aborda cu succes procesul de expansiune pe noi piețe, în ciuda tuturor provocărilor.

Companii românești pioniere în inovație și expansiune internațională În peisajul de afaceri din România, companii precum Scandia Food și Frisbo se diferențiază prin strategiile inovatoare și dinamice care le-au asigurat succesul pe piața internațională.

Scandia Food, liderul pieței românești de conserve, și-a propus să își exporte produsele prin diferite canale și parteneriate cu jucători din Europa. Andrei Ursulescu, CEO al Scandia Food afirmă „Extinderea prin fuziuni și achiziții poate părea o scurtătură, dar este mult mai riscantă. A te aventura într-o țară nouă înseamnă să te confrunți cu o legislație necunoscută, o cultură diferită, noi obiceiuri de consum și o limbă străină. Totul este nou și trebuie să înveți foarte repede și să fii foarte sigur de ceea ce vrei să realizezi. Integrarea este un proces mult mai important decât achiziția în sine.”

Frisbo este o platformă românească de e-fulfillment care se ocupă de stocarea, ambalarea și livrarea comenzilor online. Bogdan Colceriu, Fondator & CEO al Frisbo, consideră că extinderea într-o țară nouă vine cu un risc destul de mare, întrucât necesită investiții considerabile de timp și resurse financiare pentru a asigura integrarea reușită a afacerii în noua piață.

„De-a lungul anilor, am încercat diverse strategii pentru a intra pe noi piețe. Cea mai eficientă a fost asocierea cu o autoritate recunoscută în domeniu. Ne-am folosit baza de clienți existenți ca ancoră pentru extinderea ulterioară. În momentul în care câștigi un client într-o nouă țară, obții nu doar un studiu de caz, ci și experiență valoroasă și relevanță locală", spune acesta.

Europa de Vest vs Europa de Est: Perspective asupra succesului în afaceri


Pierre-Antoine Dusoulier, Fondator & CEO al iBanFirst subliniază necesitatea de a depăși barierele geografice: „Ca antreprenor, nu mi-au plăcut niciodată granițele, în special cele mentale. Este dificil pentru o companie să se dezvolte în propria țară, mai ales când aceasta este mică, cum este cazul multor țări din regiunea Europei Centrale și de Est. Acesta este și motivul pentru care am fondat iBanFirst, deoarece serviciile de schimb valutar funcționează ca un pașaport pentru afacerile internaționale”. Radu Georgescu, preşedintele Consiliului de Administraţie al SeedBlink, a trebuit să combată stereotipul potrivit căruia produsele din Europa de Est sunt inferioare din cauza costurilor reduse. El a declarat: „Trebuie să depășim această concepție eronată că, dacă produsele din Europa de Est sunt mai accesibile, atunci sunt și de calitate inferioară”. Strategia sa pentru a atinge succesul în afaceri pe piețele europene constă în furnizarea de produse și servicii de înaltă calitate.

Ambii lideri au subliniat importanța unei strategii de piață și a unei viziuni inovatoare ca piloni esențiali pentru o expansiune de succes, elemente care stau la baza creșterii cotei de piață la nivel local, regional și global, indiferent de zona de origine a afacerii.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 70 / 16906
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
BACIU PARTNERS: Rafinarea serviciilor juridice oferite într-o manieră integrată pentru o realitate în continuă schimbare | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: “Am coordonat mereu echipe de avocați atipice, și acum am decis să creștem tempo-ul: suntem pregătiți să facem modul nostru de a gândi și de a pune în practică lucrurile să se reflecte clar, fără obstacole, în toate inițiativele în care suntem implicați”
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui două împrumuturi în valoare peste 117 mil. € și, respectiv, de 50 mil. €
Proiectul parcului fotovoltaic de la Ovidiu face un pas înainte. MPR|Partners a fost alături de EnPower Energy pentru coordonarea procedurii de obținere a acordului de construire, cu o echipă de avocați coordonată de Gelu Maravela (partener fondator) și Dana Rădulescu (partener)
Finanțele au demarat procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de cca. 1.900 lei
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...