ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Analiză SoftServe: 5 tendințe GenAI în 2024 și impactul lor într-un an electoral

23 Ianuarie 2024   |   BizLawyer

2024 va fi anul alegerilor în 40 de țări, printre care și în țara noastră, SUA, Marea Britanie, India sau Mexic - Bloomberg Economics estimează că 41% din populația lumii va vota.

 
 
2023 a fost anul inteligenței artificiale generative (GenAI), iar experții sunt de părere că acesta este doar începutul unor mari schimbări. Odată cu dezvoltarea rapidă a tehnologiei, asistăm la deblocarea unor noi oportunități pentru lume, dar și la apariția unor noi provocări. SoftServe, una dintre cele mai importante companii globale de consultanță IT, a realizat o analiză a evoluției GenAI, identificând tendințele cheie și domeniile în care am putea vedea un impact notabil anul acesta.

Conținut video realizat prin intermediul inteligenței artificiale generative

Videoclipurile scurte sunt cel mai popular format de conținut în rândul Generației Z pe rețelele de socializare. Din ce în ce mai multe aplicații AI se luptă pentru statutul de creator de conținut video preferat, iar tehnologia merge dincolo de partea vizuală și poate include voci sintetice, expresii faciale, diferite tonuri sau intonații, ce permit realizarea unui clip integral cu ajutorul GenAI.


Toate aceste evoluții din domeniul creării de conținut vizual vor avea un impact și asupra marketingului, a eficienței și vitezei din acest domeniu. Chiar dacă tehnologia avansează rapid în domeniul video, experții subliniază că încă mai sunt multe aspecte de dezvoltat și îmbunătățit pentru a trece la realizarea unor filme la calitate foarte înaltă prin GenAI anul acesta. Totuși, ne putem aștepta că vor apărea din ce în ce mai multe extensii în programele de procesare foto și video bazate pe inteligență artificială, precum cele ce pot adăuga sau elimina obiecte sau cele care pot mări rezoluția video.  Acest lucru va accelera procesul de creare a videoclipurilor și de adaptare a acestora la diferite platforme.

De asemenea, compania mai notează că avatarurile personalizate și foarte realiste vor începe să devină parte a brandurilor și a experienței oferite clienților, iar crearea de modele 3D pentru Metavers va fi unul dintre principalele domenii în dezvoltare.

Alegeri și mass-media

2024 va fi anul alegerilor în 40 de țări, printre care și în țara noastră, SUA, Marea Britanie, India sau Mexic - Bloomberg Economics estimează că 41% din populația lumii va vota.

Acesta va fi primul an în care echipele oamenilor politici vor începe să folosească în campaniile lor instrumente de inteligență artificială generativă pentru a crea mesaje și conținut personalizat. De asemenea, și domeniul mass-media se va adapta la noile tehnologii - de exemplu, un start-up media din America a anunțat recent lansarea unui program de știri generat în totalitate de inteligența artificială. Însă, odată cu utilizarea GenAI de către mass-media, există riscul ca alegătorii de anul acesta să asiste la o creștere masivă a fake news-urilor și manipulării periculoase, avertizează compania.

GenAI în design și marketing

Datorită evoluției rapide a tehnologiei, se preconizează că anul 2024 va marca o accelerare notabilă a procesului de generare a imaginilor 2D și 3D în proiectare, prin instrumente puternice precum Nvidia Omniverse și GET3D. Deși inteligența artificială nu va înlocui designerii, fluxul lor de lucru se va schimba cu siguranță, explică experții SoftServe.

De asemenea, rapiditatea în scrierea de texte va fi unul dintre criteriile de performanță importante pentru agențiile de design și departamentele de marketing. Cu toate acestea, problema drepturilor de autor pentru materialele vizuale create și a cadrului legal pentru utilizarea acestora în marketing și publicitate devine și mai crucială, astfel încât industria se va îndrepta către crearea de modele proprii pentru mărci/companii sau către "reconversia" unor programe care folosesc conținut cu drepturi de autor.

Inteligența artificială conversațională în aplicațiile AR

Inteligența artificială devine tot mai accesibilă pentru publicul larg. În ultimul an au apărut tot mai multe programe sau gadget-uri care înțeleg comenzile scrise sau vorbite și cu care poți purta o conversație. Specialiștii SoftServe sunt de părere că, pe măsură ce noi dispozitive vor intra pe piață, numărul consumatorilor de inteligență artificială conversațională va crește, la fel ca și calitatea acestor soluții, ceea ce va influența formarea unor noi obiceiuri de comunicare cu asistenții virtuali de inteligență artificială.

Reglementarea Inteligenței Artificiale

Majoritatea țărilor încearcă să elaboreze un cadru legal pentru utilizarea inteligenței artificiale generative până la sfârșitul anului. Unul dintre primii pași de reglementare în Europa a fost Legea privind inteligența artificială aprobată de Parlamentul European în decembrie 2023. Acesta clasifică nivelurile de risc ale diferitelor modele, interzice utilizarea inteligenței artificiale în anumite cazuri și analizează impactul potențial al acestei tehnologii asupra drepturilor omului.

Reglementarea urmărește să găsească un echilibru între dezvoltarea rapidă a inteligenței artificiale și riscurile cu care se confruntă societatea. SoftServe a realizat o cercetare care arată că echipele care folosesc GenAI sunt mai eficiente cu peste 40%. Astfel, potrivit specialiștilor, cea mai importantă tendință pentru 2024 este adoptarea rapidă a instrumentelor bazate pe inteligență artificială generativă.

Din mai 2022, compania SoftServe este prezentă și în România, unde a angajat deja aproape 150 de persoane și continuă să recruteze în domenii ca Software Engineering, Data Science, Project Management, Business Analysis și altele.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 373 / 16447
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
De vorbă cu Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties, unul dintre profesioniștii care crede în diversitate și consideră că, în calitate de coordonator, trebuie să cuprinzi cât mai multe domenii de competență și să dai dovadă de independență și verticalitate | Despre principii de viață și oamenii care i-au modelat profilul profesional: ”Cel puțin ultimii 15 ani mi-au conturat un parcurs profesional eterogen, ce a construit un manager legal robust și, cumva, rar în România, prin diversitatea domeniilor în care am fost implicat și prin complexitatea proiectelor”
Cum văd avocații considerați Leading Lawyers în M&A anul 2024 | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA: Anul va fi dominat de investitorii strategici, deja prezenți în România sau în regiune. Fondurile se vor concentra în continuare pe tranzacții de dimensiuni mai degrabă reduse, pe investiții în start-up-uri, pe împărțirea riscului între ținte de dimensiuni mai mici. Mă aștept ca România să conteze în anii următori din ce în ce mai mult în regiune în ce privește numărul și valoarea tranzacțiilor M&A
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Tuță, unul dintre cei mai buni absolvenți ai promoției 2021, care a ales să se alăture echipei Reff & Asociații: ”Mi-am dorit dintotdeauna să fiu avocat litigant și, deși începutul a fost marcat de emoții, aș opta din nou pentru același parcurs profesional, întrucât este cel care mă împlinește”
Filip & Company asistă în vânzarea Infobest către AROBS Transilvania Software
Cum lucrează multi-premiata echipă Răzvan Dincă & Asociații în proiectele de IP dintre cele mai diverse, ce solicită adesea abilități complexe | Răzvan Dincă, Managing Partner: ”Succesul dosarelor a depins mai mult ca oricând de efortul și contribuția colegilor mei și, în aceste condiții, nivelul de performanță a activității noastre ca firmă de avocatură a continuat să crească”
RTPR asistă AROBS la achiziția Infobest România. Echipa, coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi în valoare de 2 miliarde de euro
Clifford Chance Badea a asistat aranjorii în prima emisiune de obligațiuni verzi lansată de România pe piețele externe, în valoare de 2 miliarde Euro. Mădălina Rachieru-Postolache (Partener) și Cosmin Anghel (Counsel) au coordonat echipa
Bulboacă & Asociații, alături de investitori în două tranzacții care concentrează la început de an forțe economice considerabile pentru sectoare de business strategice economic și social. Asistență în expansiunea Grupului LuxVet în România și la investiția BERD în R.Power Renewables
CMS a obținut o victorie strategică în față Curții de Apel Ploiești - Sesizare CCR privind legea de organizare și funcționare a DLAF. Echipa de drept penal a fost coordonată de Mihai Jiganie-Șerban (Partener)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Șipoteanu, una dintre premiantele anului 2021, care s-a alăturat echipei Stoica & Asociații: “Am pășit în carieră cu foarte mult entuziasm și cu o enormă dorință de a acumula cât mai multe cunoștințe teoretice și practice. Mediul colegial călduros și respectuos este în mod indubitabil un factor ce contribuie la dezvoltarea și creșterea profesională”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...