ANCOM consultă piaţa de telecomunicaţii cu privire la Planul de acţiuni pentru 2025
06 Decembrie 2024
AgerpresPotrivit sursei citate, pentru protejarea utilizatorilor în contextul intensificării fraudelor de tip phishing şi spoofing, se va analiza şi vor întocmi propuneri de măsuri în vederea monitorizării şi reducerii incidenţei utilizării fără drept, ca identificator pentru apeluri sau mesaje SMS, a unor resurse de numerotaţie din Planul Naţional de Numerotaţie în scopul facilitării realizării unor fraude.
Planul de acţiuni pentru anul 2025 al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) vizează, printre altele, reglementarea tehnică şi economică a serviciilor şi reţelelor de comunicaţii electronice, precum şi continuarea elaborării legislaţiei secundare pentru asigurarea aplicării Regulamentului privind Serviciile Digitale (DSA), informează arbitrul pieţei locale de telecomunicaţii, într-un comunicat transmis, vineri, AGERPRES.
Conform documentului, publicat în consultare, pe segmentul serviciilor digitale, Autoritatea va continua elaborarea legislaţiei secundare prevăzute de Legea nr. 50/2024. Astfel, pentru anul 2025, instituţia are în vedere elaborarea procedurii de informare pentru furnizorii de servicii intermediare şi a cadrului normativ care stabileşte condiţiile pentru derularea inspecţiilor de către personalul de control al ANCOM.
Conform documentului, publicat în consultare, pe segmentul serviciilor digitale, Autoritatea va continua elaborarea legislaţiei secundare prevăzute de Legea nr. 50/2024. Astfel, pentru anul 2025, instituţia are în vedere elaborarea procedurii de informare pentru furnizorii de servicii intermediare şi a cadrului normativ care stabileşte condiţiile pentru derularea inspecţiilor de către personalul de control al ANCOM.
"În vederea asigurării disponibilităţii unui set minim de servicii de acces funcţional la internet în bandă largă şi de servicii de comunicaţii de voce, la un nivel determinat de calitate, pe teritoriul naţional, pentru toţi utilizatorii finali, Autoritatea va actualiza modalităţile de implementare a serviciului universal în sectorul comunicaţiilor electronice, revizuind condiţiile şi procedura de desemnare a furnizorilor de serviciu universal. Pentru cartografierea disponibilităţii serviciilor de comunicaţii electronice, ANCOM şi-a propus să implementeze proiecte precum publicarea listei zonelor fără servicii funcţionale de internet în bandă largă la punct fix şi studiul privind determinarea ariei teritoriale de acoperire a reţelelor publice fixe capabile să furnizeze servicii în bandă largă", se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, pentru protejarea utilizatorilor în contextul intensificării fraudelor de tip phishing şi spoofing, se va analiza şi vor întocmi propuneri de măsuri în vederea monitorizării şi reducerii incidenţei utilizării fără drept, ca identificator pentru apeluri sau mesaje SMS, a unor resurse de numerotaţie din Planul Naţional de Numerotaţie în scopul facilitării realizării unor fraude.
Alte proiecte planificate vizează elaborarea unui Ghid privind interconectarea reţelelor de comunicaţii electronice în vederea terminării apelurilor la puncte fixe/mobile, revizuirea pieţei serviciilor de acces local la puncte fixe, precum şi actualizarea deciziei privind colectarea datelor statistice.
De asemenea, ANCOM va continua implementarea prevederilor Legii Infrastructurii, având în vedere analizele pentru aprobarea sau stabilirea condiţiilor tehnice şi economice privind accesul la reţelele de comunicaţii electronice sau la infrastructura fizică destinată acestora, realizate în cadrul anumitor proiecte derulate de către autorităţile publice sau cu sprijinul acestora.
În plus, împreună cu ANRCETI, autoritatea omoloagă din Republica Moldova, Autoritatea din România va continua monitorizarea şi raportarea evoluţiilor înregistrate în 2024, ca urmare a aplicării Acordului privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internaţional şi a celor de apeluri internaţionale între România şi ţara vecină, semnat în februarie 2022.
Pe domeniul serviciilor poştale, documentul prevede revizuirea condiţiilor şi a procedurii de evaluare a respectării obiectivelor de calitate de către furnizorul de serviciu universal, precum şi actualizarea măsurilor de reglementare a tarifelor practicate de acesta pentru o serie de servicii din sfera serviciului universal. Totodată, ANCOM îşi propune să actualizeze condiţiile de întocmire şi de auditare a situaţiilor financiare separate de către furnizorul de serviciu universal.
Proiectul planului de acţiuni pentru anul 2025 mai cuprinde: realizarea unui studiu privind implementarea serviciilor de tip self-service pentru livrarea trimiterilor poştale, a unui raport privind calitatea serviciilor de coletărie şi impactul comerţului electronic asupra pieţei serviciilor poştale, dar şi a raportului privind indicatorii statistici ai sectorului. Mai mult, Autoritatea va continua monitorizarea aplicării Regulamentului nr. 2018/644 privind livrarea coletelor transfrontaliere inclusiv prin colectarea şi verificarea datelor statistice şi a informaţiilor transmise de către furnizorii de servicii poştale.
La capitolul administrării şi gestionării spectrului de frecvenţe radio şi a resurselor de numerotaţie, ANCOM şi-a propus revizuirea Tabelului Naţional de Atribuire a Benzilor de Frecvenţe Radio (TNABF), actualizarea interfeţelor radio RO-IR şi revizuirea Deciziei nr. 543/2017 privind certificarea personalului operator al staţiilor de radiocomunicaţii.
"Pentru monitorizarea spectrului de frecvenţe radio, ANCOM va realiza măsurări pe principalele artere de circulaţie feroviară şi va publica rezultatele acestora. De asemenea, va fi verificată respectarea de către marii furnizori de comunicaţii electronice a obligaţiilor cu privire la modalitatea de încheiere şi conţinutul contractelor cu utilizatorii finali, precum şi obligaţiile referitoare la informarea acestora", precizează autoritatea de reglementare.
Planul de acţiuni al ANCOM pentru anul viitor poate fi consultat pe pagina de Internet a instituţiei, iar persoanele interesate sunt invitate să formuleze şi să transmită observaţii/propuneri până la data de 10 ianuarie 2025.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 273 / 18392 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
Sun Wave Pharma România, la vânzare. Jefferies consiliază exitul LetterOne, fond de investiții legat de doi oligarhi ruși
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...