ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ANCOM propune Planul de acţiuni pentru 2024; consultarea publică, deschisă până pe 20 februarie

06 Februarie 2024   |   AGERPRES

Potrivit sursei citate, în cursul anului 2024, ANCOM va finaliza strategia de reglementare în comunicaţii electronice 2026 şi va actualiza platforma aisemnal.ro, harta privind acoperirea reţelelor de telefonie mobilă, cu rezultatele campaniei de măsurare a acoperirii cu semnal care urmează a fi desfăşurată în 2024.

 
 
Cartografierea disponibilităţii serviciilor de comunicaţii electronice, cu interes particular pe segmentul serviciilor poştale, este una dintre iniţiativele pe care Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) le-a inclus în Planul de acţiuni pentru anul 2024, document lansat, marţi, în consultare publică.

"Pentru cartografierea disponibilităţii serviciilor de comunicaţii electronice, Autoritatea şi-a propus să implementeze proiecte precum publicarea listei zonelor fără servicii funcţionale de internet în bandă largă la punct fix şi studiul privind determinarea ariei teritoriale de acoperire a reţelelor publice fixe capabile să furnizeze servicii în bandă largă. Cetăţenii României au dreptul de a li se asigura, în măsura în care este rezonabil, accesul la cel puţin un serviciu funcţional de internet în bandă largă, prin intermediul unei conexiuni la punct fix. Pentru asigurarea acestui drept, ANCOM va elabora o decizie pentru stabilirea criteriilor de rezonabilitate pentru furnizarea acestui tip de serviciu având în vedere, după caz, costurile de instalare a serviciului, poziţionarea imobilului faţă de o cale de comunicaţie terestră, condiţiile geografice deosebite, situaţia locativă a persoanelor fizice sau altele asemenea", se arată într-un comunicat al arbitrului pieţei telecom, transmis AGERPRES.


Potrivit sursei citate, în cursul anului 2024, ANCOM va finaliza strategia de reglementare în comunicaţii electronice 2026 şi va actualiza platforma aisemnal.ro, harta privind acoperirea reţelelor de telefonie mobilă, cu rezultatele campaniei de măsurare a acoperirii cu semnal care urmează a fi desfăşurată în 2024.

Alte proiecte planificate în proiectul planului de acţiuni vizează actualizarea deciziei privind colectarea datelor statistice, revizuirea pieţei serviciilor de acces local la puncte fixe, revizuirea Deciziei nr. 1023/2008 privind realizarea comunicaţiilor către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă, precum şi stabilirea tarifelor orientative de acces la unele infrastructuri fizice rutiere, aceasta din urmă contribuind la continuarea implementării prevederilor Legii Infrastructurii.

În acelaşi timp, în acest an, împreună cu ANRCETI, autoritatea de profil din Republica Moldova, ANCOM va monitoriza şi raporta evoluţiile înregistrate în 2023, ca urmare a aplicării Acordului privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internaţional şi a celor de apeluri internaţionale între România şi ţara vecină, asumat de guvernele celor două state în februarie 2022.

De asemenea, autoritatea va elabora legislaţia secundară privind modul de transmitere a informaţiilor referitoare la notificarea furnizorilor de servicii intermediare, procedura de soluţionare a plângerilor, condiţiile şi procedurile de acordare, suspendare, încetare şi revocare a statutului de notificator de încredere şi a celui de cercetător agreat.

În sectorul serviciilor poştale, instituţia are în vedere derularea unei proceduri privind desemnarea unuia sau mai multor furnizori de serviciu universal, având în vedere faptul că desemnarea furnizorului de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale expiră la 31 decembrie 2024. Un alt proiect cu impact asupra sectorului serviciilor poştale vizează elaborarea strategiei de reglementare în domeniul serviciilor poştale 2025.

Proiectul Planului de acţiuni pentru anul 2024 al ANCOM mai cuprinde: realizarea unui studiu privind implementarea serviciilor de tip self-service pentru livrarea trimiterilor poştale, a unui raport privind calitatea serviciilor de coletărie şi impactul comerţului electronic asupra pieţei serviciilor poştale, a raportului privind indicatorii statistici ai sectorului, dar şi continuarea monitorizării aplicării Regulamentului nr. 2018/644 privind livrarea coletelor transfrontaliere prin colectarea şi verificarea datelor statistice şi a informaţiilor transmise de către furnizorii de servicii poştale.

"În domeniul administrării şi gestionării spectrului de frecvenţe radio şi a resurselor de numerotaţie, Autoritatea şi-a propus elaborarea unei decizii cu privire la procedura de alocare şi asignare a codurilor atribuite României prin acorduri internaţionale pentru staţii de radiocomunicaţii, precum şi organizarea unei consultări publice privind stabilirea modalităţii de licenţiere a benzilor de frecvenţe 1980 - 2010 MHz (Pământ - spaţiu) / 2170 - 2200 MHz (spaţiu - Pământ) atribuite serviciului mobil prin satelit, după expirarea licenţelor acordate către Inmarsat Ventures SE şi Echostar Mobile Limited în baza Deciziei Comisiei Europene nr. 2009/449/CE. În contextul actualizării cadrului general de reglementare a comunicaţiilor din România, Autoritatea şi-a propus revizuirea prevederilor Deciziei nr. 543/2017 privind certificarea personalului operator al staţiilor de radiocomunicaţii", notează reglementatorul.

Planul de acţiuni al ANCOM pentru anul 2024 poate fi consultat pe pagina de Internet a instituţiei, iar persoanele interesate pot formula şi transmite observaţii/propuneri până la data de 20 februarie 2024.

ANCOM a lansat şi un sondaj de evaluare a satisfacţiei utilizatorilor finali ai serviciilor de comunicaţii (servicii de comunicaţii electronice şi servicii poştale) faţă de activitatea sa, cu scopul de a înţelege mai bine nevoile şi aşteptările utilizatorilor şi de a asigura o informare corespunzătoare cu privire la piaţa de comunicaţii. Sondajul de opinie poate fi completat până cel târziu la data de 29 februarie 2024, pe site-ul autorităţii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1139 / 17354
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Baciu Partners anunță extinderea echipei de leadership: Andrei Cosma și Corina Roman sunt promovați în poziția de partener
Bondoc și Asociații SCA anulează un proces-verbal al ANPC de sancționare pentru practici comerciale incorecte în domeniul publicității și audiovizualului | Proiect gestionat de Ioana Katona (Partener) și Anca Radu (Associate)
Clifford Chance Badea a asistat PPC Group în acordul privind achiziția a 629MW de energie regenerabilă de la o companie din portofoliul Macquarie. Nadia Badea (Partener) și Loredana Ralea (Counsel) au coordonat echipa
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la Wolf Theiss lucrează în proiectele Doicești și Cernavodă, cele mai mari din domeniul energiei nucleare. Adina Aurel (Counsel): ”Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare” | Cele mai multe solicitări au fost pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dar volume de muncă mari au avut și mandatele din alte segmente ale practicii
RTPR, alături de OX2 la vânzarea unui parc eolian de 99MW, într-o tranzacție de 214 milioane euro, prima în România a grupului suedez | Echipa locală a fost coordonată de Mihai Ristici (Partner) și Vlad Stamatescu (Counsel). Colaborare cu echipa A&O Shearman condusă de Kamil Jankielewicz
Filip & Company asistă Digi Portugalia la achiziția Nowo Communications, al patrulea cel mai mare operator de telecomunicații mobile și fixe din Portugalia
LegiTeam | We are looking for a corporate ̸ M&A lawyer (5-7 years of experience) to join RTPR
Filip & Company a asistat Simtel Team cu privire la transferul acţiunilor pe Piaţa Principală a BVB
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...