ANRM: Sancţiuni contravenţionale în sumă de 956.000 lei, aplicate în cadrul acţiunii de control
02 Septembrie 2020
AgerpresAu fost controlate 102 obiective/locaţii/perimetre de exploatare a agregatelor minerale din lacurile, malurile, luncile şi terasele cursurilor de apă, respectiv din amenajările de iazuri piscicole, din 7 judeţe..
Sancţiuni contravenţionale în sumă totală de 956.000 au fost aplicate în urma neregulilor constatate în cadrul acţiunii de control "Balastiera 2020", în perioada iulie- august 2020, informează Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale.
Controalele au fost derulate de specialişti din cadrul Compartimentelor de Inspecţie Teritorială şi de la sediul central al ANRM, poliţişti de investigare a criminalităţii economice sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice (IGPR), reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale Apele Române, Gărzii Naţionale de Mediu şi Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier.
Au fost controlate 102 obiective/locaţii/perimetre de exploatare a agregatelor minerale din lacurile, malurile, luncile şi terasele cursurilor de apă, respectiv din amenajările de iazuri piscicole, din 7 judeţe..
În cadrul acţiunilor de control au fost identificate/constatate 38 obiective cu nereguli, cele mai importante dintre acestea fiind desfăşurarea de activităţi miniere fără acte de reglementare în vigoare (permis/licenţă) - la 14 locaţii, desfăşurarea de activităţi miniere de exploatare a nisipului şi pietrişului fără autorizaţie de gospodărire a apelor şi fără autorizaţie de mediu - la 9 locaţii; desfăşurarea de activităţi miniere în afara perimetrelor de exploatare aprobate - la 2 locaţii, întocmirea necorespunzătoare a actelor de însoţire a mărfii (bonuri de cântar/avize de însoţire marfă) - la 4 locaţii, nerespectarea metodei de exploatare - la 4 locaţii, completarea necorespunzătoare a documentelor privitoare la cantităţile de agregate extrase (planuri topo, măsurători) - la 3 locaţii şi alte abateri - la 5 locaţii.
Printre măsurile dispuse, pe lângă cele 17 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 956.000 lei, şi patru sancţiuni cu avertisment, se numără sesizarea organelor poliţiei judiciare din cadrul serviciilor teritoriale de investigare a criminalităţii economice (din oficiu sau de către autorităţile participante cu competenţe în domeniu) în cazul constatării săvârşirii de infracţiuni, pentru continuarea cercetărilor, conform competenţelor - 16 infracţiuni, măsuri de remediere şi revenire la cerinţele stabilite prin permisul de exploatare şi/sau avizele/acordurile legale însoţitoare şi repetarea controlului, în condiţiile absenţei operatorului minier şi/sau completarea documentelor solicitate până la o dată stabilită, la 4 locaţii.
"Ilegalităţile din domeniul exploatării agregatelor minerale continuă să se manifeste la un nivel ridicat, aspect confirmat de rezultatele obţinute în urma acţiunilor integrate din perioada iulie-august 2020, coroborat cu indicatorii statistici înregistraţi în domeniu la nivelul Poliţiei Române în primele 6 luni ale anului 2020, din care reiese faptul că în urma activităţilor desfăşurate de către structurile teritoriale de investigare a criminalităţii economice în cadrul unui număr de 124 acţiuni punctuale de verificare, au fost constatate 118 infracţiuni, dintre care: 23 infracţiuni de evaziune fiscală, 62 de infracţiuni prevăzute de Legea 85/2003 - Legea minelor, 21 de infracţiuni prevăzute Legea 107/1996 - Legea apelor, 5 infracţiuni prevăzute de Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii ş.a", menţionează reprezentanţii ANRM.
Acţiunile de control s-au organizat şi desfăşurat pe zone teritoriale.
Astfel, în zona zona 1 sud - vestică (în perioada 3 - 06 iulie 2020), controalele au vizat activitatea de exploatare din albiile minore şi terasele râurilor Mureş, Timiş cu afluentul Bistra, Nera şi lunca fluviului Dunărea cu afluentul Topolniţa, pe raza judeţelor Caraş - Severin, Timiş şi Mehedinţi.
Au fost controlate 45 de obiective/locaţii/perimetre, fiind constatate nereguli pentru care s-au dispus măsurile legale corespunzătoare, respectiv continuarea cercetărilor de către poliţiştii de investigare a criminalităţii economice sub aspectul săvârşirii a 7 infracţiuni, dintre care 4 prevăzute de Legea minelor nr.85/2003 şi 3 prevăzute de Legea apelor nr.107/1996, aplicarea de către autorităţile competente a unor sancţiuni contravenţionale în valoare de 405.000 lei şi stabilirea de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate.
În zona 2 estică controalele s-au desfăşurat în perioada 13 - 17 iulie 2020 şi au vizat activitatea de exploatare din albiile minore şi terasele râurilor Moldova, Cracău, Siret, Bistriţa, Neamţ (Ozana) din judeţul Neamţ.
Au fost controlate 39 de obiective/locaţii/perimetre, fiind constatate nereguli pentru care s-au dispus măsurile legale corespunzătoare, respectiv continuarea cercetărilor de către poliţiştii de investigare a criminalităţii economice, sub aspectul săvârşirii a 6 infracţiuni, dintre care 2 prevăzute de Legea minelor nr.85/2003 şi 4 prevăzute de Legea apelor nr.107/1996, s-au aplicat de către autorităţile competente sancţiuni contravenţionale în valoare de 165.000 lei şi au fost stabilite măsuri de remediere a deficienţelor constatate.
În zona 3 central-sudică (perioada 3 - 6 august 2020) a fost avută în vedere activitatea de exploatare din albiile minore şi terasele râurilor Târgului, Râul Doamnei şi Argeş şi afluenţii acestora, cât şi cuvete ale lacurilor limitrofe, din judeţul Argeş.
Au fost controlate 10 obiective/locaţii/perimetre, fiind constatate nereguli pentru care s-au dispus măsurile legale corespunzătoare, respectiv continuarea cercetărilor de către poliţiştii de investigare a criminalităţii economice sub aspectul săvârşirii unei infracţiuni prevăzută de Legea minelor nr.85/2003, aplicarea de către autorităţile competente a unor sancţiuni contravenţionale în valoare de 196.000 lei.
În perioada 3-7 august controalele s-au derulat în zona 4 sud-estică, fiind vizată activitatea de exploatare a agregatelor minerale din lacurile, luncile şi terasele cursurilor de apă, respectiv din amenajările de iazuri piscicole, pe raza judeţului Giurgiu.
Au fost controlate 6 obiective/locaţii/perimetre, fiind constatate nereguli pentru care s-au dispus măsurile legale corespunzătoare, respectiv continuarea cercetărilor de către poliţiştii de investigare a criminalităţii economice sub aspectul săvârşirii a 2 infracţiuni prevăzute de Legea minelor nr.85/2003 şi aplicarea de către autorităţile competente a unor sancţiuni contravenţionale în valoare de 190.000 lei.
În zona 5 judeţul Ilfov, în data de 7 august 2020 a fost verificată activitatea de exploatare a agregatelor minerale din cursul râului Ialomiţa în apropierea localităţii Lipia şi cursul pârâului Pasărea, între localităţile Tunari şi Cernica, fiind controlate 2 obiective/locaţii/perimetre.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 15250 / 18069 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
RTPR, alături de Autonom Services la o nouă emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate. Echipa, coordonată de Mihai Ristici (Partener) și Vlad Stamatescu (Counsel)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...