
ANRM: Sancţiuni contravenţionale în sumă de 956.000 lei, aplicate în cadrul acţiunii de control
02 Septembrie 2020
AgerpresAu fost controlate 102 obiective/locaţii/perimetre de exploatare a agregatelor minerale din lacurile, malurile, luncile şi terasele cursurilor de apă, respectiv din amenajările de iazuri piscicole, din 7 judeţe..
Sancţiuni contravenţionale în sumă totală de 956.000 au fost aplicate în urma neregulilor constatate în cadrul acţiunii de control "Balastiera 2020", în perioada iulie- august 2020, informează Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale.
Controalele au fost derulate de specialişti din cadrul Compartimentelor de Inspecţie Teritorială şi de la sediul central al ANRM, poliţişti de investigare a criminalităţii economice sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice (IGPR), reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale Apele Române, Gărzii Naţionale de Mediu şi Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier.
Au fost controlate 102 obiective/locaţii/perimetre de exploatare a agregatelor minerale din lacurile, malurile, luncile şi terasele cursurilor de apă, respectiv din amenajările de iazuri piscicole, din 7 judeţe..
În cadrul acţiunilor de control au fost identificate/constatate 38 obiective cu nereguli, cele mai importante dintre acestea fiind desfăşurarea de activităţi miniere fără acte de reglementare în vigoare (permis/licenţă) - la 14 locaţii, desfăşurarea de activităţi miniere de exploatare a nisipului şi pietrişului fără autorizaţie de gospodărire a apelor şi fără autorizaţie de mediu - la 9 locaţii; desfăşurarea de activităţi miniere în afara perimetrelor de exploatare aprobate - la 2 locaţii, întocmirea necorespunzătoare a actelor de însoţire a mărfii (bonuri de cântar/avize de însoţire marfă) - la 4 locaţii, nerespectarea metodei de exploatare - la 4 locaţii, completarea necorespunzătoare a documentelor privitoare la cantităţile de agregate extrase (planuri topo, măsurători) - la 3 locaţii şi alte abateri - la 5 locaţii.
Printre măsurile dispuse, pe lângă cele 17 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 956.000 lei, şi patru sancţiuni cu avertisment, se numără sesizarea organelor poliţiei judiciare din cadrul serviciilor teritoriale de investigare a criminalităţii economice (din oficiu sau de către autorităţile participante cu competenţe în domeniu) în cazul constatării săvârşirii de infracţiuni, pentru continuarea cercetărilor, conform competenţelor - 16 infracţiuni, măsuri de remediere şi revenire la cerinţele stabilite prin permisul de exploatare şi/sau avizele/acordurile legale însoţitoare şi repetarea controlului, în condiţiile absenţei operatorului minier şi/sau completarea documentelor solicitate până la o dată stabilită, la 4 locaţii.
"Ilegalităţile din domeniul exploatării agregatelor minerale continuă să se manifeste la un nivel ridicat, aspect confirmat de rezultatele obţinute în urma acţiunilor integrate din perioada iulie-august 2020, coroborat cu indicatorii statistici înregistraţi în domeniu la nivelul Poliţiei Române în primele 6 luni ale anului 2020, din care reiese faptul că în urma activităţilor desfăşurate de către structurile teritoriale de investigare a criminalităţii economice în cadrul unui număr de 124 acţiuni punctuale de verificare, au fost constatate 118 infracţiuni, dintre care: 23 infracţiuni de evaziune fiscală, 62 de infracţiuni prevăzute de Legea 85/2003 - Legea minelor, 21 de infracţiuni prevăzute Legea 107/1996 - Legea apelor, 5 infracţiuni prevăzute de Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii ş.a", menţionează reprezentanţii ANRM.
Acţiunile de control s-au organizat şi desfăşurat pe zone teritoriale.
Astfel, în zona zona 1 sud - vestică (în perioada 3 - 06 iulie 2020), controalele au vizat activitatea de exploatare din albiile minore şi terasele râurilor Mureş, Timiş cu afluentul Bistra, Nera şi lunca fluviului Dunărea cu afluentul Topolniţa, pe raza judeţelor Caraş - Severin, Timiş şi Mehedinţi.
Au fost controlate 45 de obiective/locaţii/perimetre, fiind constatate nereguli pentru care s-au dispus măsurile legale corespunzătoare, respectiv continuarea cercetărilor de către poliţiştii de investigare a criminalităţii economice sub aspectul săvârşirii a 7 infracţiuni, dintre care 4 prevăzute de Legea minelor nr.85/2003 şi 3 prevăzute de Legea apelor nr.107/1996, aplicarea de către autorităţile competente a unor sancţiuni contravenţionale în valoare de 405.000 lei şi stabilirea de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate.
În zona 2 estică controalele s-au desfăşurat în perioada 13 - 17 iulie 2020 şi au vizat activitatea de exploatare din albiile minore şi terasele râurilor Moldova, Cracău, Siret, Bistriţa, Neamţ (Ozana) din judeţul Neamţ.
Au fost controlate 39 de obiective/locaţii/perimetre, fiind constatate nereguli pentru care s-au dispus măsurile legale corespunzătoare, respectiv continuarea cercetărilor de către poliţiştii de investigare a criminalităţii economice, sub aspectul săvârşirii a 6 infracţiuni, dintre care 2 prevăzute de Legea minelor nr.85/2003 şi 4 prevăzute de Legea apelor nr.107/1996, s-au aplicat de către autorităţile competente sancţiuni contravenţionale în valoare de 165.000 lei şi au fost stabilite măsuri de remediere a deficienţelor constatate.
În zona 3 central-sudică (perioada 3 - 6 august 2020) a fost avută în vedere activitatea de exploatare din albiile minore şi terasele râurilor Târgului, Râul Doamnei şi Argeş şi afluenţii acestora, cât şi cuvete ale lacurilor limitrofe, din judeţul Argeş.
Au fost controlate 10 obiective/locaţii/perimetre, fiind constatate nereguli pentru care s-au dispus măsurile legale corespunzătoare, respectiv continuarea cercetărilor de către poliţiştii de investigare a criminalităţii economice sub aspectul săvârşirii unei infracţiuni prevăzută de Legea minelor nr.85/2003, aplicarea de către autorităţile competente a unor sancţiuni contravenţionale în valoare de 196.000 lei.
În perioada 3-7 august controalele s-au derulat în zona 4 sud-estică, fiind vizată activitatea de exploatare a agregatelor minerale din lacurile, luncile şi terasele cursurilor de apă, respectiv din amenajările de iazuri piscicole, pe raza judeţului Giurgiu.
Au fost controlate 6 obiective/locaţii/perimetre, fiind constatate nereguli pentru care s-au dispus măsurile legale corespunzătoare, respectiv continuarea cercetărilor de către poliţiştii de investigare a criminalităţii economice sub aspectul săvârşirii a 2 infracţiuni prevăzute de Legea minelor nr.85/2003 şi aplicarea de către autorităţile competente a unor sancţiuni contravenţionale în valoare de 190.000 lei.
În zona 5 judeţul Ilfov, în data de 7 august 2020 a fost verificată activitatea de exploatare a agregatelor minerale din cursul râului Ialomiţa în apropierea localităţii Lipia şi cursul pârâului Pasărea, între localităţile Tunari şi Cernica, fiind controlate 2 obiective/locaţii/perimetre.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 16754 / 19573 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...