ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Aproape trei sferturi dintre investitorii români nu au încredere în evoluţia economiei româneşti (sondaj)

30 Ianuarie 2024   |   AGERPRES

Totodată, 68% dintre respondenţi cred în stabilitatea veniturilor şi a nivelului lor de trai.

 
 
Aproape trei sferturi (73%) dintre investitorii români nu au încredere în evoluţia economiei româneşti, însă aproape acelaşi procent (74%) sunt foarte încrezători în siguranţa locului lor de muncă, conform unui sondaj realizat de o platformă de investiţii.

Totodată, 68% dintre respondenţi cred în stabilitatea veniturilor şi a nivelului lor de trai.

"Într-o ţară cu cea mai mare proporţie de proprietari de locuinţe din lume, de aproape 95%, peste jumătate (58%) dintre investitori nu cred în perspectivele pieţei imobiliare locale", precizează autorii sondajului eToro Retail Investor Beat al platformei de tranzacţionare şi investiţii eToro.

În ciuda instabilităţii geopolitice în creştere, un conflict internaţional nu se află printre primele trei motive de îngrijorare pentru investitori.


"Doar 11% dintre investitorii români intervievaţi în cadrul sondajului consideră că aceasta este principala ameninţare externă la adresa portofoliilor lor. Ei sunt mai preocupaţi de posibilitatea unei recesiuni globale (23%), de o posibilă recesiune a economiei româneşti (15%) şi de creşterea taxelor (12%)", mai arată analiza.

Potrivit aceluiaşi studiu, investitorii români sunt printre cei mai încrezători în portofoliile şi strategiile lor de investiţii.

"Un procent covârşitor de 81% au declarat că sunt încrezători în modul în care investesc, ceea ce îi plasează pe locul doi în ceea ce priveşte încrederea, la egalitate cu investitorii germani. Olandezii sunt cei mai încrezători în portofoliile lor, cu peste 94%. În plus, peste 92% dintre investitorii români se aşteaptă la un randament pozitiv al investiţiilor lor în 2024, iar mai mult de 46% dintre ei aşteaptă profituri de peste 15%", arată analiza.

Conform specialiştilor eToro, anul 2024 "pare să răsplătească încrederea investitorilor, bursele atingând noi maxime, dar rămâne de văzut dacă norii ameninţători ai conflictului, recesiunii şi inflaţiei se transformă în furtună sau se vor risipi, aşa cum speră investitorii".

"Începutul anului 2024 nu este cel mai bun pe care l-am fi putut avea. De la conflictele din Orientul Mijlociu, Ucraina şi tensiunile geopolitice din Asia, până la mişcările sociale din unele ţări europene, printre care Germania, Franţa şi România, la care se adaugă şi o doză mare de alegeri, 2024 începe să se contureze ca un an plin de incertitudini şi instabilitate. Am asistat la o scădere puternică a inflaţiei anul trecut, dar investitorii individuali sunt încă îngrijoraţi că aceasta ar putea reveni la nivele mai mari", relevă autorii sondajului.

În zona euro, inflaţia din decembrie a fost de 2,9%, în timp ce în octombrie 2022 a atins un vârf de 10,6%. În România, inflaţia a scăzut de la un maxim de 16,76% la un minim de 6,61%.

"În SUA asistăm la acelaşi fenomen, inflaţia înregistrând o scădere de la un maxim de 9,4% la un minim de 3% în iunie 2023, însă rata anuală a inflaţiei în SUA a urcat din nou, ajungând la 3,4% în decembrie 2023. În ciuda progreselor privind lupta cu inflaţia din ultima vreme, investitorii continuă să considere că aceasta este cel mai mare risc extern în 2024 pentru portofoliile lor de investiţii. Peste 27% dintre investitorii români cred acest lucru, 35% dintre cehi, 31% dintre polonezi, 29% dintre americani şi 24% dintre germani. Cu toate acestea, inflaţia reprezintă o mare îngrijorare pentru doar 15% dintre olandezi, 17% dintre norvegieni şi 21% dintre investitorii francezi", mai arată cercetarea.

eToro este o platformă de tranzacţionare şi investiţii cu active multiple, care are în prezent peste 35 de milioane de utilizatori înregistraţi.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1245 / 17383
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat Erste Group și BCR în finanțarea dezvoltării unui proiect eolian onshore de 99,2 MW achiziționat de Nala Renewables de la OX2. Nadia Badea (Partener) și Andreea Șișman (Counsel), în prim plan
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
CMS asistă Nala Renewables la achiziția unui portofoliu de proiecte eoliene de 99,2 MW în România. Echipa multidisciplinară a fost condusă de Ramona Dulamea (Energy Counsel), sub supravegherea Variniei Radu (Energy Partner). Asistență pe parcursul întregului proces al tranzacției și cu privire la finanțarea proiectului
Băiculescu & Asociații își consolidează echipa | Horațiu Pătrașcu, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție se alătură pe poziția de Counsel și va coordona practica de Contencios Administrativ și Fiscal
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Cariere în Drept | Andrea Roxana Chihaia, printre cei mai buni zece absolvenți ai generației sale, acum stagiară, a intrat în profesie cu emoție și entuziasm. Ea spune că performanța nu se întreține singură, ci trebuie susținută. ”Trebuie să începem ca societate să credem în tineri, în potențialul lor și să le oferim oportunități pe măsură”
A nouăsprezecea ediție a Școlii de vară la NNDKP | Internship-ul include, pe lângă componenta practică, o serie de training-uri generale care facilitează integrarea în firmă și mai multe cursuri de specialitate. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai performante echipe de avocați și care sunt așteptările NNDKP legate de viitorii profesioniști care vor contribui la succesul firmei
CMS asistă INVL în finanțarea de 24 milioane EUR acordată de BERD și Eiffel pentru construcția unei centrale solare în România
RTPR a asistat Grupul Evryo la vânzarea portofoliului de energie regenerabilă către PPC Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Roxana Ionescu (Partner) și Cezara Urzică (Senior Associate)
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...