ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ARB: Aproximativ 57% dintre populaţia inclusă financiar realizează plăţi prin Internet ̸ Mobile banking

28 Octombrie 2024   |   Agerpres

Ponderea companiilor care utilizează zilnic aplicaţii de Mobile Banking aproape că s-a dublat în ultimii doi ani, ajungând la 37% în anul 2024.

 
 
Aproximativ 57% dintre populaţia inclusă financiar şi 87% dintre companii realizează plăţi prin Internet/Mobile banking, se arată în cercetarea de piaţă "Sistemul bancar în percepţia românilor: creditarea şi incluziunea financiară a românilor", realizată în anul 2024 de către Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) pentru Asociaţia Română a Băncilor.

Potrivit unui comunicat al ARB, plăţile electronice au crescut accelerat, ponderea populaţiei care efectuează plăţi prin Internet/Mobile banking înregistrând un avans de 11 puncte procentuale, comparativ cu anul 2022. Ponderea companiilor care utilizează zilnic aplicaţii de Mobile Banking aproape că s-a dublat în ultimii doi ani, ajungând la 37% în anul 2024.


În tranzacţiile pe care le efectuează în mod obişnuit, persoanele fizice folosesc 37% mai mult cardul sau numai cardul, în creştere cu 7 puncte procentuale comparativ cu anul 2022, 32% card şi numerar în egală măsură, 20% mai mult numerar şi 11% numai numerar. La nivel naţional sunt 21,7 milioane de carduri active. Aproximativ 70% dintre respondenţii persoane fizice cu conturi bancare afirmă că folosesc carduri de debit, în timp ce cardul de credit este utilizat de 25% dintre respondenţii studiului. Gradul de incluziune financiară în rândul adulţilor din România a avansat la 71%.

Aproximativ 41% dintre firme nu plătesc salariile angajaţilor pe card, în scădere uşoară faţă de nivelul de 43% înregistrat în anul 2022. Gradul de acceptare a plăţilor cu carduri la POS a ajuns la 36% în rândul firmelor. Pentru încasări, companiile utilizează 29% predominant ordin de plată, 24% toate mijloacele de plată în egală măsură, 22% exclusiv ordin de plată, 11% predominant numerar, 5% predominant card, 4% exclusiv numerar şi 3% exclusiv card. 88% dintre respondenţii persoane fizice şi 91% dintre companii au declarat că doresc să fie informaţi privind metodele de prevenţie împotriva fraudelor online.

În luna europeană a securităţii cibernetice, Asociaţia Română a Băncilor promovează conştientizarea şi oferă utilizatorilor de servicii bancare recomandări privind păstrarea banilor în siguranţă online.

"Să nu furnizaţi datele de pe cardul bancar în nicio situaţie: numărul, data de expirare şi codul de securitate de pe spatele cardului format din trei cifre. Aceste date se folosesc doar de către utilizator pentru plata online pe site-uri securizate şi nu atunci când sunteţi conectaţi la o reţea Wi-Fi publică, ci trebuie să fie securizată. Să transmiteţi IBAN-ul, nu datele de pe card, dacă trebuie să primiţi bani. Să nu furnizaţi niciodată datele personale de utilizare a contului bancar: username şi parola de acces. Băncile nu vor cere niciodată informaţii privind parolele de acces la contul bancar şi nici datele de pe cardurile bancare. În situaţia în care aceste date au fost solicitate telefonic, recomandarea este să încheiaţi apelul imediat. Nu vă încredeţi în cel care vă sună, verificaţi veridicitatea mesajului înainte de a face orice demers. Atunci când nu sunteţi sigur de veridicitatea mesajului/ apelului telefonic care pare a veni de la bancă sau o instituţie publică puteţi valida telefonic cu expeditorul (inclusiv banca) la un număr care aparţine acestuia şi nu unul sugerat de cel care vă sună", se spune în comunicat.

De asemenea, organizaţia atrage atenţia asupra unor promisiuni nerealiste legate de investiţii, menţionând că dacă sună prea bine că să fie adevărat, este foarte posibil să fie o fraudă.

"Investiţiile nu sunt garantate. Când întâlniţi oferte de investiţii pe internet, evitaţi capcana câştigurilor mari pe termen scurt şi faceţi verificări! Infractorii pot apela la orice pretexte pentru a prelua controlul contului bancar. Nu instalaţi aplicaţii ca fiind legate de investiţii. Să nu introduceţi codul PIN de la cardul bancar pe site-uri de internet şi să nu-l divulgaţi; să contactaţi imediat banca şi să notificaţi autorităţile dacă aţi fost victima fraudelor", se mai numără printre recomandări.

Sondajul de opinie a fost realizat în anul 2024 la solicitarea Asociaţiei Române a Băncilor pe un eşantion de 1.320 de respondenţi persoane fizice, dintre care 1.067 persoane utilizează produse bancare, marja de eroare maximă fiind de +/-2,75% şi în rândul a 500 de companii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3 / 17850
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat Teilor Holding în cel mai mare plasament privat pentru obligaţiuni corporative din 2024. Olga Niță (partener) a coordonat echipa
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
‘Leading lawyers’ in Romania | RTPR, TZA, NNDKP și PNSA au cei mai mulți avocaţi recomandaţi de IFLR 1000, ediția 2024. Ce firme sunt recomandate în practicile de M&A, Banking & Finance, Capital markets și Project development
Bondoc și Asociații asistă un consorțiu de bănci cu privire la finanțarea cu 291 de milioane de euro a construcției parcului eolian VIFOR de 461 MW din România
Comitetul ad-hoc format din trei arbitri care va analiza cererea de anulare depusă de Gabriel Resources în arbitrajul ICSID pentru Roșia Montană a fost constituit. Reclamanții au acuzat doi arbitri ai Tribunalului care a dat câștig României în luna martie că au avut relații ascunse cu partea română
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Studiu Refinitiv | CMS și DLA Piper rămân printre cele mai active firme de avocați care au acordat consultanță în tranzacțiile de M&A din primele nouă luni ale anului 2024. Filip & Company strălucește în Europa Estică, iar Clifford Chance se remarcă pe ‘Bătrânul continent’. Activitatea de fuziuni și achiziții continuă să crească la nivel global și scade pe piețele emergente
Dr. Cosmin Vasile devinde membru al “Europe Task Force” creat de Institute for Transnational Arbitration
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj ICC Paris | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate cu cel mult 6 firme, într-un interval de 4 ani. Pentru de a primi cât mai multe propuneri, complete și corecte, termenul de transmitere a ofertelor a fost prelungit
BACIU PARTNERS obține o victorie semnificativă pentru clientul său în conflictul juridic dintre asociațiile Suporter Club UTA și Fotbal Club UTA | Instanța a admis recursul formulat de SCU împotriva soluției de suspendare a litigiului prin care se solicită obligarea AFC UTA să permită accesul la informațiile și documentele financiare ale clubului de fotbal UTA
Mega-proiectul Neptun Deep din Marea Neagră merge înainte, dau asigurări reprezentanții OMV Petrom, dar și arbitrajul cu statul român pentru modificarea legii offshore continuă | Avocații LDDP asigură apărarea în litigiul de la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris
GDPR | Avocații specializați în practica de Data Protection de la Reff & Asociații - Deloitte Legal spun că preocuparea pentru conformare excedează domeniul protecției datelor. Silvia Axinescu, Senior Managing Associate: ”Abordăm fiecare proiect într-o manieră holistică și recunoaștem că protecția datelor, deși foarte importantă, este doar o piesă a puzzle-ului”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...