![ZRP](/banners/zrvp_bigad03.gif)
ARB: Aproximativ 57% dintre populaţia inclusă financiar realizează plăţi prin Internet ̸ Mobile banking
28 Octombrie 2024
AgerpresPonderea companiilor care utilizează zilnic aplicaţii de Mobile Banking aproape că s-a dublat în ultimii doi ani, ajungând la 37% în anul 2024.
Aproximativ 57% dintre populaţia inclusă financiar şi 87% dintre companii realizează plăţi prin Internet/Mobile banking, se arată în cercetarea de piaţă "Sistemul bancar în percepţia românilor: creditarea şi incluziunea financiară a românilor", realizată în anul 2024 de către Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) pentru Asociaţia Română a Băncilor.
Potrivit unui comunicat al ARB, plăţile electronice au crescut accelerat, ponderea populaţiei care efectuează plăţi prin Internet/Mobile banking înregistrând un avans de 11 puncte procentuale, comparativ cu anul 2022. Ponderea companiilor care utilizează zilnic aplicaţii de Mobile Banking aproape că s-a dublat în ultimii doi ani, ajungând la 37% în anul 2024.
Potrivit unui comunicat al ARB, plăţile electronice au crescut accelerat, ponderea populaţiei care efectuează plăţi prin Internet/Mobile banking înregistrând un avans de 11 puncte procentuale, comparativ cu anul 2022. Ponderea companiilor care utilizează zilnic aplicaţii de Mobile Banking aproape că s-a dublat în ultimii doi ani, ajungând la 37% în anul 2024.
În tranzacţiile pe care le efectuează în mod obişnuit, persoanele fizice folosesc 37% mai mult cardul sau numai cardul, în creştere cu 7 puncte procentuale comparativ cu anul 2022, 32% card şi numerar în egală măsură, 20% mai mult numerar şi 11% numai numerar. La nivel naţional sunt 21,7 milioane de carduri active. Aproximativ 70% dintre respondenţii persoane fizice cu conturi bancare afirmă că folosesc carduri de debit, în timp ce cardul de credit este utilizat de 25% dintre respondenţii studiului. Gradul de incluziune financiară în rândul adulţilor din România a avansat la 71%.
Aproximativ 41% dintre firme nu plătesc salariile angajaţilor pe card, în scădere uşoară faţă de nivelul de 43% înregistrat în anul 2022. Gradul de acceptare a plăţilor cu carduri la POS a ajuns la 36% în rândul firmelor. Pentru încasări, companiile utilizează 29% predominant ordin de plată, 24% toate mijloacele de plată în egală măsură, 22% exclusiv ordin de plată, 11% predominant numerar, 5% predominant card, 4% exclusiv numerar şi 3% exclusiv card. 88% dintre respondenţii persoane fizice şi 91% dintre companii au declarat că doresc să fie informaţi privind metodele de prevenţie împotriva fraudelor online.
În luna europeană a securităţii cibernetice, Asociaţia Română a Băncilor promovează conştientizarea şi oferă utilizatorilor de servicii bancare recomandări privind păstrarea banilor în siguranţă online.
"Să nu furnizaţi datele de pe cardul bancar în nicio situaţie: numărul, data de expirare şi codul de securitate de pe spatele cardului format din trei cifre. Aceste date se folosesc doar de către utilizator pentru plata online pe site-uri securizate şi nu atunci când sunteţi conectaţi la o reţea Wi-Fi publică, ci trebuie să fie securizată. Să transmiteţi IBAN-ul, nu datele de pe card, dacă trebuie să primiţi bani. Să nu furnizaţi niciodată datele personale de utilizare a contului bancar: username şi parola de acces. Băncile nu vor cere niciodată informaţii privind parolele de acces la contul bancar şi nici datele de pe cardurile bancare. În situaţia în care aceste date au fost solicitate telefonic, recomandarea este să încheiaţi apelul imediat. Nu vă încredeţi în cel care vă sună, verificaţi veridicitatea mesajului înainte de a face orice demers. Atunci când nu sunteţi sigur de veridicitatea mesajului/ apelului telefonic care pare a veni de la bancă sau o instituţie publică puteţi valida telefonic cu expeditorul (inclusiv banca) la un număr care aparţine acestuia şi nu unul sugerat de cel care vă sună", se spune în comunicat.
De asemenea, organizaţia atrage atenţia asupra unor promisiuni nerealiste legate de investiţii, menţionând că dacă sună prea bine că să fie adevărat, este foarte posibil să fie o fraudă.
"Investiţiile nu sunt garantate. Când întâlniţi oferte de investiţii pe internet, evitaţi capcana câştigurilor mari pe termen scurt şi faceţi verificări! Infractorii pot apela la orice pretexte pentru a prelua controlul contului bancar. Nu instalaţi aplicaţii ca fiind legate de investiţii. Să nu introduceţi codul PIN de la cardul bancar pe site-uri de internet şi să nu-l divulgaţi; să contactaţi imediat banca şi să notificaţi autorităţile dacă aţi fost victima fraudelor", se mai numără printre recomandări.
Sondajul de opinie a fost realizat în anul 2024 la solicitarea Asociaţiei Române a Băncilor pe un eşantion de 1.320 de respondenţi persoane fizice, dintre care 1.067 persoane utilizează produse bancare, marja de eroare maximă fiind de +/-2,75% şi în rândul a 500 de companii.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 582 / 18428 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |
![](/banners/musatad01.gif)
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2025 | Baciu Partners, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru TZA, Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Cum arată elita profesioniștilor din domeniu și ce spun clienții despre aceștia
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...