ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Autorităţile italiene se gândesc la un înlocuitor pentru Francesco Starace în postul de director al Enel

31 Ianuarie 2023   |   Agerpres

Francesco Starace, 67 de ani, este CEO al Enel din 2014 iar mandatul său actual expiră în luna mai. Potrivit surselor citate de Reuters este puţin probabil ca Starace să mai primească un al patrulea mandat.

 
 
Mai mulţi oficiali din Cabinetul condus de premierul italian Giorgia Meloni sunt nemulţumiţi de performanţele directorului grupului de utilităţi Enel, Francesco Starace, şi au în vedere posibili înlocuitori, au declarat pentru Reuters mai multe surse politice.

Francesco Starace, 67 de ani, este CEO al Enel din 2014 iar mandatul său actual expiră în luna mai. Potrivit surselor citate de Reuters este puţin probabil ca Starace să mai primească un al patrulea mandat.

Stefano Donnarumma, actualul director general la operatorul de transport şi sistem Terna, este pe lista scurtă a candidaţilor care au cele mai mari şanse pentru a-l înlocui pe Starace, alături de Flavio Cattaneo, vicepreşedintele companiei italiene de transport feroviar de mare viteză NTV şi fost director la compania de telefonie Telecom Italia (TIM).


Sursele au precizat însă că discuţiile sunt în derulare în interiorul cabinetului şi vor intra într-o fază decisivă după alegerile regionale din Lombardia şi Lazio, care vor avea loc la mijlocul lunii februarie, şi care vor constitui primul test electoral pentru guvernul condus de Giorgia Meloni.

Recent, premierul Giorgia Meloni şi-a exprimat foarte clar dorinţa de a-şi pune amprenta când vine vorba de numirile în poziţiile importante, desemnându-l pe veteranul Riccardo Barbieri în postul de director general al Trezoreriei.

Pe lângă postul de CEO al Enel, în săptămânile următoare vor deveni vacante şi locuri în consiliile de administraţie ale mai multor companii controlate de stat, inclusiv la grupul energetic Eni, la banca MPS şi la grupul de apărare Leonardo.

În cazul lui Starace, acesta a fost reconfirmat în funcţie în anul 2020, pentru al treilea mandat, după ce a fost lăudat de investitori pentru rezultatele financiare ale Enel şi pentru transformarea fostului monopol de stat într-una din cele mai mari şi mai verzi companii de utilităţi din lume.

După trei ani, Cabinetul Meloni este preocupat de creşterea datoriilor Enel, care la finele lui 2022 erau estimate la aproximativ 60 de miliarde de euro. Afectate de explozia preţurilor la gaze şi măsurile guvernamentale de plafonare a facturilor, datoriile Enel erau la finele anului trecut de trei ori mai mari decât profitul operaţional, faţă de 2,5 ori mai mari la finele lui 2019.

În plus, Cabinetul Meloni consideră că Starace este mult prea independent, susţin sursele citate de Reuters. La începutul anului 2022, Starace a refuzat solicitările venite de la Cabinetul premierului de atunci, Mario Draghi, de a nu participa la o conferinţă video organizată de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi directorii unor mari companii italiene, conferinţă organizată la doar o lună înainte de invazia din Ucraina.

Anterior, oficialii din Guvernul condus de Giuseppe Conte l-au acuzat pe Starace că a întârziat un plan destinat fuziunii dintre Open Fiber, un operator broadband care era susţinut de Enel, cu reţeaua terestră a TIM. În 2021, Enel şi-a vândut participaţia de 50% pe care o deţinea la Open Fiber către un consorţiu compus din banca de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP) şi fondul australian Macquarie.

Enel, companie energetică multinaţională şi un lider integrat pe pieţele globale de electricitate, gaze naturale şi energii din surse regenerabile, activează în peste 30 de ţări din lume, având o capacitate totală instalată de peste 88 GW. În România, compania este unul dintre cei mai mari investitori privaţi în domeniul energetic, cu operaţiuni în sectorul distribuţiei şi furnizării de electricitate, precum şi al producţiei de energie electrică din surse regenerabile, din anul 2005. Companiile E-Distribuţie operează reţele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale ţării (Muntenia Sud - inclusiv Bucureşti, Banat şi Dobrogea) şi acoperă o treime din piaţa locală de distribuţie.

Luna trecută, Public Power Corp (PPC), cea mai mare companie de utilităţi din Grecia, a anunţat că a semnat un acord de exclusivitate cu compania italiană Enel privind posibila achiziţie a activelor acesteia din România. Potrivit PPC, în timpul discuţiilor cu caracter exclusiv, care vor avea loc până la sfârşitul lunii ianuarie 2023, compania elenă va efectua un audit financiar al activelor. După finalizarea auditului, boardul PPC va decide dacă compania elenă va depune o ofertă angajantă către Enel.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4628 / 17244
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...