ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Băncile, asigurătorii şi fintech-urile cheltuiesc până la 2,5% din veniturile anuale pentru prevenirea fraudelor financiare(analiză)

17 Martie 2022   |   Agerpres

Conform sursei citate, din 2015 şi până în 2021, costurile globale cu conformitatea au crescut cu 64%, ajungând la 227 de miliarde de dolari.

 
 
Companiile de servicii financiare, respectiv bănci, asigurători, fintech-uri şi alte instituţii, cheltuiesc între 1,3% şi 2,5% din veniturile lor anuale pentru prevenirea fraudelor financiare, potrivit unei analize realizate de PwC în baza datelor LexisNexis.
 
Conform sursei citate, din 2015 şi până în 2021, costurile globale cu conformitatea au crescut cu 64%, ajungând la 227 de miliarde de dolari.
 
"De la criza financiară globală din 2008, instituţiile financiare se află, în general, într-o poziţie mai bună în ceea ce priveşte conformitatea şi acoperirea riscurilor, iar acest lucru se datorează acestor investiţii. De altfel, mare parte din majorarea costurilor cu conformitatea din ultimii ani a fost necesară ca răspuns la creşterea presiunii din partea autorităţilor de reglementare. Însă, deşi bugetele şi numărul de angajaţi în domeniul prevenirii criminalităţii financiare au crescut vertiginos, directorii acestor instituţii se întreabă dacă aceste investiţii au beneficii reale, în condiţiile în care, spre exemplu, monitorizarea bazată pe tehnologie produce în medie 90% alerte false ", se menţionează în articolul scris de Ana Sebov, director, Leader Forensic PwC România.
 
Analiza mai arată că tehnologia avansată are, cu siguranţă, un rol important, dar nu este motorul prevenirii criminalităţii financiare. Totodată, instituţiile financiare trebuie să-şi revizuiască procesele având o abordare ce pune accent pe productivitate, nu pe dimensiunea bugetelor alocate.
 
"Îmbunătăţirea productivităţii începe prin maparea clară a fluxului de lucru, cu accent pe următoarele patru procese macro: setul de standarde de reglementare care definesc procesul, sursele de date folosite, output-ul rezultat şi fluxul de lucru de bază care gestionează procesul. În continuare, nu trebuie deloc neglijată capacitatea societăţii de îmbunătăţire continuă", notează autorii cercetării.
 
Analizele PwC indică faptul că mai puţin de jumătate din toate iniţiativele de îmbunătăţire a performanţei îşi ating scopul. Pentru ca schimbările să fie de durată, organizaţiile trebuie să adopte o abordare dinamică, însemnând colectarea continuă de date, analiza indicatorilor de performanţă şi a rezultatelor proceselor de conformitate şi utilizarea acestor date pentru ajustarea resurselor şi a investiţiilor.
 
De asemenea, conform studiului, este importantă definirea proceselor la nivel micro şi stabilirea unor instrumente de măsurare/evaluare a acestora, luând în calcul, printre altele, reducerea riscurilor şi valoarea adăugată. Doar aşa, instituţiile financiare vor putea să compare performanţele investiţiilor şi să stabilească priorităţi pentru domeniile în care este nevoie urgentă de îmbunătăţiri.
 
În ceea ce priveşte tehnologiile, înlocuirea pur şi simplu a soluţiilor existente, fără a le măsura performanţa şi a o îmbunătăţi, poate fi un efort inutil. Cercetarea mai arată că unele dintre cele mai importante instituţii financiare au adoptat o abordare mai centralizată, creând hub-uri pentru data science şi adoptând instrumente analitice care le ajută să abordeze provocările legate de performanţă, identificând acţiunile ce necesită un efort minim pentru maxim de impact.
 
"Aplicând aceste principii, PwC a reuşit să dezvolte o abordare folosită cu succes pentru îmbunătăţirea eficienţei şi eficacităţii programelor de conformitate. Controalele privind criminalitatea financiară sunt din ce în ce mai interconectate şi ating performanţe maxime numai atunci când sunt coordonate, gestionate şi verificate", se precizează în articol.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 10762 / 19466
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
INTERVIURI ESENȚIALE | Portofoliul de investigații internaționale a crescut semnificativ în cadrul biroului Clifford Chance din București în ultimii ani, devenind o adevărată carte de vizită pentru practica din Romania. De vorbă cu Daniel Badea (Managing Partner) și Sabina Crângașu Huțanu (Counsel), despre modul în care funcționează o echipă de avocați români de top, implicată în mod constant în cele mai complexe litigii și investigații de anvergură din Europa
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...