Băncile centrale din Europa îşi menţin abordarea prudentă în politica monetară (analiză)
23 Martie 2023
AgerpresBCE a anunţat o majorare cu 50 de puncte de bază (pb) până la 3%, creând un precedent şi sugerând care ar putea fi tendinţa deciziilor viitoare ale altor bănci centrale.
Prăbuşirea Silicon Valley Bank şi preluarea Credit Suisse au schimbat cu totul perspectiva pieţelor asupra stării economiei şi au pus reflectoarele asupra viitoarelor decizii de politică monetară ale instituţiilor centrale, susţine Radu Puiu, analist financiar în cadrul casei de brokeraj pe burse internaţionale XTB România.
El a subliniat că problemele din sectorul bancar au evidenţiat impactul pe care înăsprirea condiţiilor monetare îl are asupra economiei. "Este un semnal al încetinirii economiei, scenariu dorit de către băncile centrale pentru a combate inflaţia puternică", arată Radu Puiu.
Banca Centrală Europeană (BCE) a dat tonul după criza bancară, când investitorii erau indecişi cu privire la deciziile viitoare ale băncilor. Întrebarea era dacă instituţiile îşi vor continua dinamica politicii monetare sau vor menţine dobânda-cheie pentru a urmări efectul asupra sectorului bancar.
BCE a anunţat o majorare cu 50 de puncte de bază (pb) până la 3%, creând un precedent şi sugerând care ar putea fi tendinţa deciziilor viitoare ale altor bănci centrale.
În cadrul şedinţei de politică monetară din 22 martie, Fed a majorat ratele dobânzilor cu 25 pb, în conformitate cu aşteptările pieţei. Rata fondului Rezervei Federale este acum la un nivel de 5%. În plus, Fed a anunţat că va menţine programul de Restricţionare cantitativă (QT).
Potrivit Fed, crearea de locuri de muncă în economia SUA a accelerat, în ciuda aşteptărilor investitorilor, indicând menţinerea unei pieţe a forţei de muncă robuste, care exercită presiune asupra preţurilor.
"Fed indică faptul că ar putea fi oportune creşteri suplimentare ale dobânzii pentru a continua lupta împotriva inflaţiei. Proiecţiile indică o nouă creştere în acest an şi reduceri ale dobânzii cu 75 pb anul viitor. Totuşi, acestea sunt doar estimări realizate pe baza informaţiilor din prezent, motiv pentru care ar trebui tratate cu un dram de reticenţă", se precizează în analiză.
Menţinerea poziţiei Fed în politica sa monetară va păstra credibilitatea instituţiei în lupta sa împotriva inflaţiei, protejând în acelaşi timp opţiunea de ajustare a politicii monetare în viitor, dacă încetinirea indusă de bănci va avea loc sau nu.
Preşedintele Powell a abordat miercuri şi "acuzaţiile" referitoare la inversarea bruscă a efortului băncii centrale de a-şi reduce dimensiunea bilanţului în urma prăbuşirii Băncii Silicon Valley, subliniind că acţiunile băncii nu oferă un stimul reînnoit economiei. Mai exact, Fed a anunţat un program expansiv de creditare de urgenţă, care are scopul de a preveni un val de dificultăţi bancare care ar ameninţa stabilitatea sistemului bancar şi a economiei în ansamblu.
"Extinderea bilanţului reprezintă cu adevărat împrumuturi temporare acordate băncilor" şi "nu are scopul de a modifica direct poziţia politicii monetare", conform discursului lui Powell.
Iniţiativa Fed a fost anunţată săptămâna trecută, după observarea unei creşteri masive a împrumuturilor băncilor, în special printr-un credit record de 153 de miliarde de dolari prin facilitatea discount window.
"Această decizie a făcut ca bilanţul de numerar şi obligaţiuni al Fed să crească de la 8.400 de miliarde de dolari, cât era pe 8 martie, la 8.700 de miliarde de dolari, pe 16 martie. Această creştere a anulat luni de eforturi pentru reducerea bilanţului Fed prin programul de restricţionare cantitativă", se menţionează în material.
Conform sursei citate, există trei caracteristici pozitive ce reies din decizia de dobândă a Rezervei Federale. "În primul rând, Fed şi-a moderat limbajul cu privire la următorii paşi în ceea ce priveşte majorarea ratelor: mai sunt posibile creşteri, în funcţie de necesitate. Însă banca pare mai puţin determinată să ia astfel de decizii. În al doilea rând, cea mai puternică bancă centrală din lume şi-a redus previziunile de creştere pentru 2023, iar asta este un semn de optimism. În al treilea rând, preşedintele Powell şi colegii săi au fost de acord în unanimitate cu privire la această abordare", se menţionează în analiză.
Şeful Fed a declarat că sistemul bancar din SUA este solid şi rezistent, fiind posibil ca evoluţiile recente să ducă la condiţii de creditare mai stricte pentru gospodării şi întreprinderi şi să afecteze activitatea economică, locurile de muncă noi şi inflaţia. Prin urmare, este posibil ca înăsprirea semnificativă a condiţiilor de creditare să indice faptul că, de acum, politica monetară "ar putea fi mai relaxată", conform comentariilor lui Powell.
Totodată, dificultăţile din sistemul bancar ar putea determina reducerea creditării, declanşând o recesiune, încetinind consumul şi scăzând inflaţia. Aceasta este însă o situaţie fluidă, cu evoluţii rapide şi incerte, putându-se schimba de la o zi la alta.
Ziua de 23 martie aduce noi decizii de politică monetară, cele mai importante fiind ale Băncii Angliei (BoE) şi Băncii Centrale a Elveţiei.
Aşteptările sunt ca Banca Angliei să majoreze rata de dobândă cu 25 de puncte de bază, la 4,25%, în această săptămână, apoi să întrerupă înăsprirea. Cu toate acestea, accelerarea neaşteptată a inflaţiei pune sub semnul întrebării această perspectivă.
"În Elveţia, creşterea economică pare să atingă un minim şi a existat, de asemenea, o creştere a inflaţiei. Pieţele elveţiene au fost dominate de tensiunile din sectorul bancar în ultima săptămână. Însă, cu un sentiment de calm relativ, restabilit şi după majorarea dobânzii de către Banca Centrală Europeană de săptămâna trecută, Banca Naţională a Elveţiei a urmat exemplul trasat de BCE, anunţând joi dimineaţă o majorare de dobândă cu 50 de puncte de bază, până la 1,50%, în conformitate cu aşteptările", mai arată cercetarea.
Cu aproape 20 de ani de experienţă în pieţele financiare, XTB este, în prezent, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume şi o companie completă de investiţii listată pe Bursa de la Varşovia.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 4731 / 17945 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr lansează a patra ediție a concursului de eseuri „law, sweet law‟, cu premii totale de 18.000 lei
Decizie de referință în domeniul energiei regenerabile: Curtea Constituțională admite sesizarea de neconstituționalitate referitoare la supraimpozitarea producătorilor de energie din surse regenerabile
Studenții invitați să se alăture programului de internship oferit de Schoenherr au derulat stagii de practică cu perioadă flexibilă, personalizată atât în funcție de programul lor, cât și de nevoile firmei de avocați | Ana Lupșor, HR manager: „Am avut o vară intensă, cu multe activități desfășurate în comun. Studenții au luat contact nu doar cu activitatea profesională ca avocat într-o firmă internațională de avocatură de afaceri, ci și cu spiritul și cultura echipei Schoenherr”
Bondoc și Asociații SCA a asistat UniCredit SpA în legătură cu achiziția Alpha Bank România SA | Echipa extinsă, formată din peste 20 de avocați, dintre care șase parteneri, a fost coordonată de Lucian Bondoc (Managing Partner) și Simona Petrișor (Partener). White & Case a asigurat asistența cu privire la legea engleză
NNDKP CELF, o nouă soluție de recunoaștere în instanță a dreptului de deducere a TVA aferente cheltuielilor de investiție în cazul abandonului proiectului | Alexandru Aparaschivei (Partener NNDKP CF), Marius Ezer (Partener) și Florentin Nanu (Avocat Senior), în prim plan
Victorie importantă, ce consolidează principiul libertății activității politice | Popescu & Asociații obține achitarea definitivă pentru membrii PNL Timiș, Cosmin Șandru și Nicolae Bitea. Echipa, coordonată de Adrian CHIRVASE (Partner) și Mirel RĂDESCU (Senior Counsel)
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank Group și filiala sa Alpha Bank România S.A. la finalizarea vânzării către Unicredit S.p.A. a 90,1% din acțiunile Alpha Bank România SA | Echipa, coordonată de Daniel Badea (Managing Partner) și Loredana Ralea (Counsel)
Cariere în Drept | De vorbă cu Ramona Andreea Stoica, printre primii absolvenți ai generației care și-a finalizat studiile în 2023, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dreptul este un domeniu frumos, pe care trebuie uneori să ‘îl simți’, însă nu este pentru toți. Cred că media a fost doar o reflectare a efortului depus, iar efortul a fost cel care m-a ajutat și mi-a creat premisele evoluției profesionale ulterioare”
Arbitrajul ICSID cerut de Petrochemical Holding GmbH, legat de rafinări RAFO din Onești, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 836 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Avocații WH Simion & Partners se așteaptă ca practica de protecție a datelor cu caracter personal să devină și mai relevantă, având în vedere că, în următorii ani, reglementările ar putea să evolueze pentru a acoperi noi domenii, cum ar fi inteligența artificială, internetul lucrurilor (IoT) și blockchain-ul. Despre proiectele „flagship” ale echipei, într-o discuție cu Cosmina Simion (Managing Partner) și Petrus Partene (Senior Associate)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...