ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Băncile româneşti beneficiază de aproape 500 de milioane de euro, finanţare în baza noilor acorduri de garantare cu FEI

23 Octombrie 2024   |   Agerpres

Garanţiile de aproximativ 500 de milioane de euro ale Fondului European de Investiţii (FEI) către bănci vor cataliza un minim de 700 de milioane de euro în finanţare pentru IMM-urile româneşti.

 
 
Fondul European de Investiţii (FEI) oferă garanţii în valoare totală de 477,75 milioane de euro către şapte bănci din România, în urma unor acorduri încheiate pentru a spori competitivitatea şi sustenabilitatea întreprinderilor, a anunţat miercuri Banca Europeană de Investiţii (BEI).

Conform sursei citate, cele şapte bănci din România sunt: UniCredit Bank, Alpha Bank, Libra Internet Bank, BRD Groupe Societe Generale, Patria Bank, Intesa Sanpaolo Bank şi Garanti BBVA.

Astfel, garanţiile de aproximativ 500 de milioane de euro ale Fondului European de Investiţii (FEI) către bănci vor cataliza un minim de 700 de milioane de euro în finanţare pentru IMM-urile româneşti.

"Scopul acordurilor este de a creşte puterea de finanţare a băncilor cu 309 de milioane de euro pentru competitivitate şi cu 168,75 de milioane de euro pentru sustenabilitate, permiţându-le să ofere condiţii de împrumut favorabile pentru IMM-uri, inclusiv rate ale dobânzilor mai mici", se menţionează în comunicat.


Tranzacţiile completează garanţiile FEI din 2023 în valoare totală de 1 miliard de euro pentru cinci bănci din România.

Potrivit sursei citate, noile garanţii directe neplafonate ale FEI sunt susţinute de programul InvestEU condus de Comisia Europeană, precum şi de Mecanismul de redresare şi rezilienţă. Condiţiile de împrumut îmbunătăţite pentru IMM-uri vor include, de asemenea, scadenţe mai lungi şi cerinţe reduse de garanţie şi avans.

"Acordurile de astăzi vor îmbunătăţi accesul IMM-urilor din România la finanţare, contribuind astfel la creştere, competitivitate şi un viitor mai ecologic. Acestea se bazează pe cooperarea strânsă dintre guvernul român, Comisia Europeană şi FEI, în vederea asigurării faptului că întreprinderile româneşti primesc sprijinul de care au nevoie", a afirmat directoarea generală a FEI, Marjut Falkstedt.

Cele şapte bănci vor putea facilita accesul la finanţare pentru o gamă mai largă de întreprinderi - inclusiv startup-uri - şi industrii, cu condiţii de împrumut care nu ar fi disponibile în absenţa garanţiilor FEI. Acest lucru, la rândul său, va îmbunătăţi rezultatele întreprinderilor, va consolida economia românească şi va accelera tranziţia verde a ţării, precizează sursa citată.

"Întrucât finanţarea va fi disponibilă atât în lei, cât şi în euro, noile acorduri vor consolida şi regiunile de coeziune din România, prin stimularea extinderii afacerilor, promovarea transportului curat şi sprijinirea lanţurilor valorice", se mai precizează în comunicat.

Din 2 mai 2024, FEI îşi aliniază sigla cu familia UE, consolidându-şi rolul de actor cheie în UE.

Fondul European de Investiţii (FEI) face parte din Grupul Băncii Europene de Investiţii. Misiunea sa centrală este de a sprijini microîntreprinderile şi întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri) din Europa, facilitându-le accesul la finanţare. FEI proiectează şi dezvoltă instrumente de capital de risc şi de creştere, garanţii şi instrumente de microfinanţare care vizează în mod special acest segment de piaţă. În acest rol, FEI contribuie la urmărirea obiectivelor cheie ale politicii UE, cum ar fi competitivitatea şi creşterea, inovarea şi digitalizarea, impactul social, competenţele şi capitalul uman, acţiunile climatice şi durabilitatea mediului şi multe altele.

Compartimentul pentru statele membre InvestEU permite statelor membre să contribuie cu o parte din fondurile lor de gestiune partajată, resurse din Mecanismul de redresare şi rezilienţă şi resurse naţionale la fondul InvestEU prin înfiinţarea unui compartiment de stat membru dedicat. Cu această contribuţie voluntară, statele membre pot profita de garanţia InvestEU pentru a sprijini priorităţile naţionale specifice. În cadrul compartimentului pentru statele membre, împrumuturile, garanţiile sau investiţiile de capital pot fi oferite ca o completare a altor investiţii publice şi private.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1705 / 19518
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...