BERD şi România îşi consolidează cooperarea în domeniul energiilor regenerabile
09 Decembrie 2024
AgerpresMemorandumul de Înţelegere semnat vineri stabileşte obiectivele BERD şi ale României pentru următorii paşi.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) intenţionează să sprijine proiectarea şi implementarea viitoarelor licitaţii pentru energie din surse regenerabile în România, conform unui Memorandum de Înţelegere semnat, vineri, de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, şi şefa BERD pentru România, Victoria Zinchuk, informează un comunicat de presă al instituţiei financiare internaţionale.
Graţie sprijinului oferit de BERD, România a demarat în luna septembrie prima licitaţie pentru 1,5 GW de capacităţi de generare a energiei regenerabile, 500 MW de energie fotovoltaică şi 1 GW de energie eoliană onshore. La aceasta s-a adăugat un mecanism de tip Contract for Difference (CfD) pentru construirea de instalaţii de producţie a energiei regenerabile. Acesta a reprezentat un pas înainte în planurile ambiţioase ale României de a-şi creşte producţia de energie regenerabilă, comentează BERD în documentul citat.
Graţie sprijinului oferit de BERD, România a demarat în luna septembrie prima licitaţie pentru 1,5 GW de capacităţi de generare a energiei regenerabile, 500 MW de energie fotovoltaică şi 1 GW de energie eoliană onshore. La aceasta s-a adăugat un mecanism de tip Contract for Difference (CfD) pentru construirea de instalaţii de producţie a energiei regenerabile. Acesta a reprezentat un pas înainte în planurile ambiţioase ale României de a-şi creşte producţia de energie regenerabilă, comentează BERD în documentul citat.
Memorandumul de Înţelegere semnat vineri stabileşte obiectivele BERD şi ale României pentru următorii paşi.
Pe lângă sprijinul BERD pentru implementarea celei de-a doua runde de licitaţii pentru energie din surse regenerabile până la sfârşitul anului 2025, obiectivele includ dezvoltarea unei scheme de sprijin pentru capacităţi de stocare (de exemplu, pentru energie hidro prin pompare) şi licitaţii pentru soluţii de stocare competitive, precum şi reformele necesare pe partea de reglementare, pentru conectarea capacităţilor de stocare şi a le permite să participe la diferite pieţe de energie.
"Suntem încântaţi să sprijinim în continuare Ministerul Energiei şi să contribuim la majorarea investiţiilor sectorului privat în acest sector", a declarat şeful BERD pentru România, Victoria Zinchuk, citată în comunicat.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a precizat, în context, că acest parteneriat va facilita crearea unui sistem energetic modern, capabil să răspundă nevoilor energetice ale României şi să stimuleze investiţiile în surse regenerabile.
"Acest parteneriat va facilita crearea unui sistem energetic modern, capabil să răspundă nevoilor energetice ale României şi să stimuleze investiţiile în surse regenerabile, inclusiv prin iniţierea unei noi runde de licitaţii pentru capacităţi de până la 3.500 MW. Reprezintă un pas decisiv către asigurarea stabilităţii şi rezilienţei sistemului energetic, care sunt mai importante ca niciodată", a arătat Sebastian Burduja.
Investiţiile în energia regenerabilă sunt esenţiale pentru ca România să îşi poată îndeplini angajamentele climatice prezentate în Planul naţional pentru energie şi climă al ţării. Acestea vizează o pondere de 34% a energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie până în 2030. De asemenea, în 2035, sursele cu emisii scăzute de carbon ar trebui să aibă o pondere de 44% în consumul final brut de energie.
Programul BERD pentru energie regenerabilă este o prioritate strategică pentru sectorul energetic, ajutând ţările să extindă energia din surse regenerabile prin dezvoltarea unor cadre de reglementare care, împreună cu licitaţii competitive bine concepute, sunt favorabile investiţiilor sectorului privat.
Prin Programul pentru Energie Regenerabilă, BERD sprijină în prezent 16 ţări aflate în diferite stadii de dezvoltare a pieţei de energie electrică, iar sprijinul său acoperă peste 15 licitaţii. Până în prezent, licitaţiile susţinute de BERD au condus la atribuirea a peste 5.000 MW de capacitate în 7 ţări. Un total de 5 proiecte cu o capacitate combinată de aproximativ 690 MW au ajuns la încheierea financiară.
În România, BERD sprijină pe deplin tranziţia ţării către o energie mai curată. De la începutul acestui an, BERD a finanţat capacităţi regenerabile de aproape 1 GW în şase proiecte. Aceste investiţii, în valoare de peste 180 de milioane euro din fondurile BERD, au mobilizat alt miliard de euro din finanţare privată şi publică.
BERD este o instituţie financiară internaţională care promovează dezvoltarea sectorului privat şi a iniţiativelor antreprenoriale în 36 de ţări de pe trei continente. Acţionariatul băncii este compus din 73 de ţări, UE şi BEI. Investiţiile BERD au ca scop transformarea economiilor din regiunile de operare, astfel încât acestea să devină competitive, incluzive, bine guvernate, verzi, reziliente şi integrate.
BERD a investit până în prezent aproape 11,5 miliarde de euro în 550 de proiecte în România.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 95 / 18216 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...