Mititelu (ASF): 2024 a fost probabil cel mai bun din ultimii 5 - 10 ani ai pieţei de asigurări
03 Februarie 2025
AgerpresEl a menţionat că datele din trimestrul III indicau o rată de solvabilitate de 166%, iar în privinţa cerinţelor minime de capital acestea se situau la 387%, în condiţiile în care minimul necesar stabilit prin lege este de 100%.
Anul 2024 a fost cel mai bun pentru piaţa asigurărilor din ultimii 5 - 10 ani, estimarea fiind de creştere cu 11 - 12%, a declarat, pentru AGERPRES, Sorin Mititelu, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi coordonator al sectorului Asigurări - Reasigurări.
"2024 a fost un an bun, chiar foarte bun pentru piaţa de asigurări din România şi aprecierea aceasta se bazează pe câteva elemente care formează tabloul în ansamblul lui. În primul rând, din perspectiva stabilităţii şi sustenabilităţii acestei pieţe, stabilitate financiară în principal, anul 2024 a fost probabil cel mai bun an din ultimii 5 - 10 ani ai acestei pieţe. Astfel, raportând-ne la indicatorii cunoscuţi în care evaluăm situaţia privind îndeplinirea cerinţelor de capital, profitabilitate, lichiditate, dar şi cei de performanţa operaţională, cum este rata combinată, şi chiar uitându-ne mai mult şi la alţi indicatori cantitativi legat de conduita asiguratorilor şi intermedierilor, chiar putem afirma că situaţia este una pozitivă şi pe un trend, de asemenea, evident pozitiv", a spus Sorin Mititelu.
"2024 a fost un an bun, chiar foarte bun pentru piaţa de asigurări din România şi aprecierea aceasta se bazează pe câteva elemente care formează tabloul în ansamblul lui. În primul rând, din perspectiva stabilităţii şi sustenabilităţii acestei pieţe, stabilitate financiară în principal, anul 2024 a fost probabil cel mai bun an din ultimii 5 - 10 ani ai acestei pieţe. Astfel, raportând-ne la indicatorii cunoscuţi în care evaluăm situaţia privind îndeplinirea cerinţelor de capital, profitabilitate, lichiditate, dar şi cei de performanţa operaţională, cum este rata combinată, şi chiar uitându-ne mai mult şi la alţi indicatori cantitativi legat de conduita asiguratorilor şi intermedierilor, chiar putem afirma că situaţia este una pozitivă şi pe un trend, de asemenea, evident pozitiv", a spus Sorin Mititelu.
El a menţionat că datele din trimestrul III indicau o rată de solvabilitate de 166%, iar în privinţa cerinţelor minime de capital acestea se situau la 387%, în condiţiile în care minimul necesar stabilit prin lege este de 100%.
"Ca volum de prime, ţinând cont că la nouă luni piaţa în ansamblu a înregistrat un volum total de aproape 17 miliarde de lei, cu 11% mai mare decât în perioada similară din anul anterior, este de aşteptat să avem această creştere de 11 - 12% pe tot anul. Mai mult, este de remarcat o uşoară creştere mai rapidă a primelor pe sectorul asigurărilor de viaţă şi, de asemenea, este de remarcat şi o creştere puţin mai rapidă a vânzărilor realizate de sucursalele ce operează pe piaţa românească în baza paşaportului de liberă practică de opere de servicii", a precizat vicepreşedintele ASF.
Potrivit acestuia, sectorul RCA "a mers bine", iar cel mai important indicator la care trebuie să ne raportăm aici este rata combinată, raportul între venituri şi cheltuieli. Astfel, în 2024, nivelul acestuia, cel puţin la finalul trimestrului III, a fost de 95%, iar rata daunei de aproximativ 75%. Sorin Mititelu susţine că aceasta arată intrarea în parametrii normali care indică faptul că piaţa este sustenabilă. Menţinerea acestei situaţii este un obiectiv critic pentru întreaga piaţă, dat fiind faptul că ponderea acestei clase de produs este foarte mare în piaţa noastră, undeva la 50%.
De asemenea, el a subliniat că s-a observat o scădere a numărului de reclamaţii la sub 6.000 într-un an, iar numărul de zile de plată faţă de termenul maxim este undeva la 5 zile, în medie.
Întrebat despre evoluţia tarifelor la RCA, Sorin Mititelu a arătat că acestea au înregistrat o creştere cu 8% în perioada cuprinsă între trimestrul I din 2023 şi trimestrul IV 2024, dar că percepţia este că au crescut mai mult.
"Dacă este să ne uităm la un indicator care reflectă valoarea medie a primelor şi care este reprezentativ, la cum a evoluat valoarea acestuia acestui indicator pe perioada de aplicare a Hotărârii de Guvern privind tarifele RCA, acest indicator este calculat fără a se lua în calcul impactul sistemului bonus-malus, deci exact tarifele pe care le practică asigurătorii şi care sunt plătite în final de asiguraţi, evident, toate aduse la aceeaşi clasă, la clasa B0 din sistemul bonus malus, pentru a exista comparabilitate, şi sunt aferente poliţelor încheiate pe perioade de 12 luni, ce reprezintă mai bine de 70% din portofoliu. Dacă ne uităm pe toată această perioadă, ceea ce o să vedeţi este că majorarea acestei valori, dar pe toate tipurile, pe toate categoriile de vehicule, este de 8%, din trimestrul I 2023 până la trimestrul IV 2024", a susţinut acesta.
Acelaşi indicator a avut o creştere mai mare la categoria autoturisme deţinute de persoane fizice şi persoane juridice, respectiv o creştere totală de 17,3%. De asemenea, a fost consemnată o scădere la vehicule pentru transport marfă de 20%. Explicaţia acestei scăderi este aceea că un număr mare de asiguraţi din această categorie au apelat la sistemul asiguratului cu risc ridicat, cel care este administrat de BAAR.
În altă ordine de idei, vicepreşedintele ASF a spus că, în momentul de faţă, ASF nu are identificate situaţii care ar pune la risc piaţa sau un anume asigurator.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 1 / 9163 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...