
Bloomberg: Principalele economii est-europene au probleme pe măsură ce Germania dă rateuri
14 Noiembrie 2024
AgerpresCel mai probabil, avansul economiei româneşti a fost afectat de seceta gravă din timpul verii şi de cererea mai mică pentru exporturile sale dominate de automobile. Confruntată cu una din cele mai mari inflaţii din Uniunea Europeană, Banca Naţională a României a menţinut dobânda nemodificată la 6,5%, la ultimele sale reuniuni.
Cele mai mari economii din Europa de Est s-au bazat pe cererea internă pentru a rămâne pe linia de plutire în trimestrul al treilea, în condiţiile în care Germania, principalul lor partener comercial, se chinuie să evite recesiunea, transmite Bloomberg.
În România, datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică arată că Produsul Intern Brut a crescut cu 1,1% în ritm anual în perioada iulie-septembrie, mai puţin decât avansul de 1,6% prognozat de analiştii intervievaţi de Bloomberg, şi asta în pofida majorării cheltuielilor guvernamentale cu infrastructura şi beneficiile sociale. Comparativ cu trimestrul al doilea, Produsul Intern Brut nu s-a modificat în trimestrul trei al acestui an, ceea ce înseamnă că economia românească a evitat la limită recesiunea.
În România, datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică arată că Produsul Intern Brut a crescut cu 1,1% în ritm anual în perioada iulie-septembrie, mai puţin decât avansul de 1,6% prognozat de analiştii intervievaţi de Bloomberg, şi asta în pofida majorării cheltuielilor guvernamentale cu infrastructura şi beneficiile sociale. Comparativ cu trimestrul al doilea, Produsul Intern Brut nu s-a modificat în trimestrul trei al acestui an, ceea ce înseamnă că economia românească a evitat la limită recesiunea.
"Romania a înregistrat ritmuri de creştere mai mari decât vecinii în ultimii ani, în condiţiile în care producţia economică a fost afectată mai puţin de şocurile pandemiei de Covid-19 şi invazia rusească din Ucraina", a declarat Kevin Daly, analist la Goldman Sachs, înainte de publicarea datelor INS. "Pentru 2024 mizăm pe o creştere anuală de 1,3%, chiar dacă ne aşteptăm la un avans mai mare în a doua jumătate a anului datorită impulsului dat de poziţia fiscală relaxată a României", a adăugat Kevin Daly.
Cel mai probabil, avansul economiei româneşti a fost afectat de seceta gravă din timpul verii şi de cererea mai mică pentru exporturile sale dominate de automobile. Confruntată cu una din cele mai mari inflaţii din Uniunea Europeană, Banca Naţională a României a menţinut dobânda nemodificată la 6,5%, la ultimele sale reuniuni.
În Ungaria însă, economia a intrat în recesiune, deoarece consumul intern nu a putut compensa diminuarea semnificativă a producţiei industriale. Contracţia cu 0,7% a PIB-ului Ungariei în trimestrul al treilea, vine după o scădere de 0,2% în trimestrul al doilea, ceea ce înseamnă că Ungaria este din nou în recesiune, o situaţie cu care s-a mai confruntat şi la începutul lui 2023.
De asemenea, economia cehă a înregistrat un avans sub aşteptări în trimestrul al treilea, pe măsură ce consumul gospodăriilor a continuat să îşi revină dar exporturile au rămas la un nivel scăzut.
În Polonia, cel mai probabil economia a pierdut din elan în trimestrul al treilea comparativ cu rezultatele solide din trimestrul al doilea. Analiştii intervievaţi de Bloomberg prognozează ca ritmul de creştere a economiei poloneze a încetinit până la 2,9% în perioada iulie-septembrie, de la un avans de 3,2% în al doilea trimestru. Datele oficiale vor fi publicate joi seara.
Germania este principalul partener comercial al României iar, la nivelul UE, ţara este principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una dintre primele trei destinaţii pentru 22 de state membre.
Guvernul de la Berlin mizează în prezent pe o contracţie de 0,2% a PIB-ului pe ansamblul anului 2024. Produsul Intern Brut al celei mai mari economii europene s-a contractat deja cu 0,3% în 2023. O nouă contracţie ar însemna doi ani la rând de scădere a economiei germane.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1477 / 19454 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...