ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bloomberg: UE analizează restricții de export asupra SUA dacă negocierile comerciale eșuează

22 Aprilie 2025   |   Agerpres

Comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, s-a întâlnit luni la Washington cu secretarul american pentru comerț Howard Lutnick, și cu reprezentantul SUA pentru comerț, Jamieson Greer. Sefcovic a plecat de la întâlnire fără a obține o imagine clară a poziției SUA și fără a determina obiectivele Washingtonului, anunțase anterior Bloomberg.

 
 
Uniunea Europeană (UE) lucrează la o propunere de a introduce restricții la unele exporturi către SUA ca posibilă tactică de represalii în războiul comercial costisitor inițiat de președintele Donald Trump luna trecută, transmite Bloomberg.

Restricțiile ar putea fi folosite ca factor de descurajare și doar dacă negocierile cu Statele Unite nu ajung la un rezultat satisfăcător, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Astfel de represalii din partea UE ar arca o escaladare a disputei comerciale extinse deoarece ar putea determina un răspuns în forță din partea Washingtonului. Trump a amenințat luna trecută că va impune taxe de 50% la metalele din Canada după ce Ontario a anunțat că intenționează să introducă o suprataxă la electricitatea trimisă în SUA.


Restricțiile la export ar putea fi una din opțiunile luate în considerare de UE. O altă posibilitate ar fi liste suplimentare de taxe vamale și limitarea achizițiilor publice pentru companiile americane.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene nu a dorit să facă comentarii.

Sursele nu au dat amănunte privind restricțiile specifice care ar putea fi introduse de blocul comunitar și pentru ce sectoare și produse ar putea fi aplicate. Astfel de măsuri sunt în mod normal implementate în diverse moduri. Acest tip de restricții vizează mărfuri critice de care are nevoie o țară și care sunt dificil de înlocuit.

Până acum, UE și SUA au înregistrat puține progrese în negocierile menite să dezamorseze conflictul. Donald Trump, care a avut joi o întrevedere la Casa Albă cu șefa guvernului italian Giorgia Meloni, s-a declarat ''100% sigur'' că va ajunge la un acord cu Uniunea Europeană privind taxele vamale, ceea ce a afirmat de altfel și partenera sa de discuții, care a caracterizat SUA drept un ''partener fiabil''.

Conform surselor, oficialii UE speră că premierul italian îl poate convinge pe Trump să acorde oficialilor americani din domeniul comerțului un mandat mai clar pentru negocieri.

Pentru a da o șansă negocierilor, Comisia Europeană a decis săptămâna trecută să suspende pentru 90 de zile taxele vamale convenite de statele membre UE ca represalii față de taxele vamale de 25% impuse luna trecută de SUA pentru importurile de oțel, aluminiu, vehicule și componente ale industriei auto. Trump anunțase că suspendă pentru 90 de zile taxele vamale suplimentare, așadar cele care depășesc nivelul de bază de 10%, cu excepția celor aplicate Chinei, după ce numeroase țări au solicitat negocieri cu Washingtonul.

Comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, s-a întâlnit luni la Washington cu secretarul american pentru comerț Howard Lutnick, și cu reprezentantul SUA pentru comerț, Jamieson Greer. Sefcovic a plecat de la întâlnire fără a obține o imagine clară a poziției SUA și fără a determina obiectivele Washingtonului, anunțase anterior Bloomberg.

Deja blocul comunitar lucrează la planuri de contracarare în eventualitatea în care părțile nu reușesc să ajungă la un acord la finalul celor 90 de zile. Președintele CE, Ursula von der Leyen, într-un interviu acordat publicației Financial Times, a confirmat că printre măsurile de represalii comerciale împotriva SUA pe care executivul comunitar le examinează se numără și taxarea marilor companii digitale americane.

Orice nouă escaladare dincolo de actualele taxe vamale ar putea necesita decizii politice din partea statelor membre UE înainte de a se întocmi planuri suplimentare, susțin sursele.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7 / 18936
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...