ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă a crescut la 63,8% în 2024

22 Aprilie 2025   |   Agerpres

Conform INS, în anul 2024 populaţia activă a României era de 8,304 milioane persoane, din care 7,853 milioane erau persoane ocupate şi 451.000 erau şomeri.

 
 
Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 63,8%, în 2024, în creştere faţă de anul anterior cu 0,8 puncte procentuale, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate marţi.

În anul 2024, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de 20-64 ani a fost de 69,5%, în creştere faţă de anul anterior cu 0,8 puncte procentuale.

Conform INS, în anul 2024 populaţia activă a României era de 8,304 milioane persoane, din care 7,853 milioane erau persoane ocupate şi 451.000 erau şomeri.

INS menţionează că rata de ocupare a fost mai mare la bărbaţi (72,0%, faţă de 55,3% la femei). Pe medii de rezidenţă, rata de ocupare a fost mai mare în mediul urban (69,8%, faţă de 57,0% în mediul rural).


Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 19,2%, iar cea a persoanelor vârstnice (55-64 ani) de 53,4%.

Nivelul cel mai ridicat al ratei de ocupare pentru persoanele în vârstă de muncă s-a înregistrat în rândul absolvenţilor învăţământului superior (90,0%). Erau ocupate 66,5% dintre persoanele cu nivel mediu de educaţie şi 36,9% dintre cele cu nivel scăzut de educaţie.

Salariaţii, în creştere faţă de anul precedent (+104.800 persoane), au deţinut în continuare cea mai mare pondere (85,3%) în totalul populaţiei ocupate. În anul 2024 lucrătorii pe cont propriu şi lucrătorii familiali neremuneraţi reprezentau 13,3% din populaţia ocupată.

Distribuţia populaţiei ocupate pe forme de proprietate arată că sectorul privat a absorbit 82,8% din aceasta; sectorul public concentra 16,6% din populaţia ocupată, iar în sectorul mixt lucrau 0,6% dintre persoanele ocupate.

Specialiştii în diverse domenii de activitate şi lucrătorii în domeniul serviciilor înregistrau cele mai mari ponderi în totalul populaţiei ocupate (17,9% fiecare). Ponderi însemnate în totalul populaţiei ocupate deţineau şi muncitorii calificaţi şi asimilaţi (17,3%).

Din totalul persoanelor ocupate, 11,3% lucrau în sectorul agricol, 32,6% în industrie şi construcţii, iar 56,1% în servicii. În activităţile neagricole erau ocupate 6,968 milioane persoane, ponderi semnificative în rândul acestora fiind deţinute de cele care îşi desfăşurau activitatea în industria prelucrătoare (21,2%), comerţ (19,8%) şi construcţii (12,1%).

Din totalul persoanelor ocupate, în anul 2024 au lucrat cu program parţial 252.000 persoane (3,2%).

Marea majoritate a persoanelor ocupate cu program parţial lucrau în sectorul agricol (75,3%).

În anul 2024, durata medie efectivă a săptămânii de lucru pentru activitatea principală a fost de 38,7 ore pe săptămână; 44.200 persoane au desfăşurat şi activităţi secundare, lucrând în medie 10,8 ore pe săptămână.

Rata şomajului a fost de 5,4%, valoare mai scăzută decât cea înregistrată în anul precedent cu 0,2 puncte procentuale. Pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale şomajului a fost de 0,7 puncte procentuale (5,7% la bărbaţi, faţă de 5,0% la femei), iar pe medii de rezidenţă de 5,4 puncte procentuale (8,5% în rural, faţă de 3,1% în urban). Rata şomajului avea nivelul cel mai ridicat (23,9%) în rândul tinerilor (15-24 ani).

Şomajul a afectat în măsură mai mare absolvenţii cu nivel de educaţie scăzut şi mediu, pentru care rata şomajului a fost de 15,2%, respectiv 4,4%. Rata şomajului a fost de doar 1,9% în cazul persoanelor cu studii superioare.

Rata şomajului de lungă durată (în şomaj de un an şi peste) a fost de 1,8%, iar incidenţa şomajului de lungă durată (ponderea persoanelor aflate în şomaj de un an şi peste în total şomeri) a fost de 33,4%. Pentru tineri (15-24 ani), rata şomajului de lungă durată (în şomaj de şase luni şi peste) a fost de 10,0%, iar incidenţa şomajului de lungă durată în rândul tinerilor de 41,9%.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 657 / 19590
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...