ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BNR: Activele financiare ale sectorului administraţiilor publice s- au situat la 22,6% din PIB, în trimestrul I din 2023

07 August 2023   |   Agerpres

Sectorul administraţiilor publice a înregistrat un necesar net de finanţare în cuantum de 1,4% din PIB în trimestrul I 2023 comparativ cu 1,7% din PIB în trimestrul I 2022, pe seama eforturilor Guvernului de reducere a deficitului bugetar în contextul recomandărilor Comisiei Europene.

 
 
Activele financiare ale sectorului administraţiilor publice au crescut în primul trimestru din 2023 cu 0,5 puncte procentuale comparativ cu perioada similară din 2022, ajungând la 22,6%, conform datelor publicate de Banca Naţională a României.

"Evoluţia ascendentă a fost determinată de majorarea semnificativă a stocului disponibilităţilor de natura numerarului şi depozitelor (+75,5%) atingând un nivel de 6,3% din PIB, ca urmare a încasării contravalorii titlurilor de natura datoriei emise de Ministerul Finanţelor în trimestrul I 2023, titluri de stat denominate în euro şi în dolari americani", precizează BNR.

Potrivit sursei citate, participaţiile şi acţiunile/unităţile fondurilor de investiţii au scăzut cu 1,2 puncte procentuale, ajungând să reprezinte 8,7% din PIB. Alte conturi de primit (taxe, impozite, contribuţii sociale, creanţe comerciale, sume datorate de agenţii economici autorităţilor publice şi creanţe externe) s-au redus cu 0,3 puncte procentuale, până la nivelul de 5,3%. Creditele acordate de administraţiile publice au ajuns la un nivel de 2% din PIB (în scădere cu 0,3 puncte procentuale), evoluţie dată, în principal, de plăţile în avans efectuate de stat pentru achiziţionarea de echipamente militare şi de rambursările efectuate de societăţile nefinanciare pentru creditele acordate de administraţia centrală, menţionează banca centrală.


Angajamentele financiare ale administraţiilor publice, exprimate ca pondere în PIB, au crescut cu 0,8 puncte procentuale, ajungând la 48,8% la finele trimestrului I 2023. Această evoluţie a fost determinată, în principal, de emisiunile de titluri de stat efectuate de Ministerul Finanţelor în vederea finanţării deficitului bugetar şi refinanţării datoriei guvernamentale şi sunt reflectate în cadrul instrumentului financiar titluri de natura datoriei, care au crescut cu 0,5 puncte procentuale în primele trei luni ale anului, ajungând la 33,7% din PIB.

O tendinţă similară a consemnat şi stocul creditelor angajate (+16,7%), în creştere cu 0,2 puncte procentuale, ajungând la 6,7% din PIB, datorită emisiunilor de titluri de stat nenegociabile destinate populaţiei din cadrul programului Tezaur, lansate în trimestrul I 2023.

Ponderea datoriilor din categoria alte conturi de plătit a atins un nivel de 7,6% din PIB, în creştere faţă de T1 2022 cu 0,1 puncte procentuale ca urmare, în principal, a înregistrării sumelor primite în baza Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, componenta de împrumut extern nerambursabil (grant) şi a celor datorate societăţilor nefinanciare în contextul măsurilor întreprinse de stat pentru reducerea impactului rezultat din creşterea preţurilor energiei.

Sectorul administraţiilor publice a înregistrat un necesar net de finanţare în cuantum de 1,4% din PIB în trimestrul I 2023 comparativ cu 1,7% din PIB în trimestrul I 2022, pe seama eforturilor Guvernului de reducere a deficitului bugetar în contextul recomandărilor Comisiei Europene.

Administraţia centrală a prezentat un necesar net de finanţare de 1,8% din PIB în ianuarie-martie 2023, comparativ cu 2% din PIB în perioada similară a anului trecut.

Administraţiile locale au înregistrat o capacitate netă de finanţare în ambele trimestre analizate, şi anume 0,3% din PIB în trimestrul I 2023 şi 0,2% din PIB în trimestrul I 2022.

Administraţiile de securitate socială au consemnat o capacitate netă de finanţare de 0,1% sută din PIB în ambele trimestre luate în analiză.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4493 / 18929
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...