ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bucureștiul concentrează 28% din activitatea de comerț exterior a României

14 Ianuarie 2025   |   BizLawyer

Firmele și companiile cu sediul social în Municipiul București au înregistrat o valoare de 28,0 miliarde euro, reprezentând o pondere de 34,1% din importul României în perioada 1 ianuarie – 31 august 2024.

 
 
Analizând cele mai recente date statistice anunțate de Institutul Național de Statistică privind evoluția schimburilor comerciale ale României pe județe, la 31 august 2024, rezultă că firmele cu sediul social în municipiul București au derulat în primele 8 luni ale anului 2024, operațiuni de comerț internațional în valoare de 40,1 miliarde euro, reprezentând 28,0% din comerțul exterior al țării noastre. Pe locul 2 s-a situat județul Ilfov cu o pondere de 8,0%, urmat de Timiș 7,7%, Argeș 5,0%, Brașov 4,0% și Cluj 3,6%.


La export, în perioada analizată, firmele și companiile din București au livrat mărfuri în afara granițelor țării, în valoare de 12,1 miliarde euro, reprezentând 19,8% din exportul României. Municipiul București, a fost urmat în acest Top de județele: Timiș cu o pondere de 9,4%, Argeș – 7,9%, Brașov – 5,0%, Ilfov – 5,0%, Dolj – 4,4%, Arad – 4,3%, Alba – 4,1%, Prahova – 3,5% și Sibiu 3,3%. Ponderea acestor 10 județe în exportul României a fost de 66,7%, în timp ce restul de 32 au însumat doar 33,3%.

Principalele grupe de mărfuri exportate de firmele cu sediul social în București au fost: mașini și aparate, echipamente electrice și părți ale acestora (26,4%), produse ale regnului vegetal (15,8%), produse minerale (14,4%) produse ale industriei chimice (7,5%) produse alimentare, băuturi, lichide alcoolice și oțet, tutun și înlocuitori de tutun prelucrați (5,9%), metale comune și articole din acestea (5,3%), vehicule și echipamente auxiliare de transport (4,8%), arme și muniții, părți și accesorii ale acestora (3,2%). materiale textile  și articole din acestea (3,1%), instrumente și aparatură optică (3,0%). Aceste 10 grupe dețin o pondere de 89,4% din exportul firmelor bucureștene.

La import concentrarea este mai mare. Firmele și companiile cu sediul social în Municipiul București au înregistrat o valoare de 28,0 miliarde euro, reprezentând o pondere de 34,1% din importul României în perioada 1 ianuarie – 31 august 2024. Municipiul București, care deține peste o treime din totalul importului, a fost urmat în acest Top de județele: Ilfov – 10,3%, Timiș – 6,4%, Argeș 4,5%, Cluj 3,8%,  Prahova – 3,6%,  Brașov – 3,3%, Alba – 2,7%, Constanța 2,7%, Arad 2,6%. Ponderea acestor 10 județe în importul României a fost de 74%, în timp ce restul de 32 au însumat 26%.

Ca structură a mărfurilor importate de firmele cu sediul social în București, principalele 6 grupe care se regăsesc în statistica perioadei analizate au fost: mașini și aparate, echipamente electrice și părți ale acestora (22,3%), produse ale industriei chimice (17,1%), produse minerale (10,7%), vehicule, aeronave, vase și echipamente de transport (8,4%),  produse alimentare, băuturi, lichide alcoolice și oțet, tutun (7,7%), metale comune și articole din acestea (6,2%), care au deținut o pondere de 72,4% din importul firmelor bucureștene.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1244 / 19504
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...