ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CE înregistrează iniţiativa cetăţenească europeană pentru conectarea capitalelor UE prin reţele feroviare de mare viteză

19 Aprilie 2023   |   Agerpres

Organizatorii iniţiativei invită Comisia să propună un act cu forţă juridică obligatorie care să vizeze conectarea tuturor capitalelor europene prin linii de cale ferată de mare viteză, conectând reţelele feroviare de mare viteză existente şi construind linii de mare viteză acolo unde acestea nu există încă.

 
 
Comisia Europeană a decis marţi să înregistreze o iniţiativă cetăţenească europeană (ICE), intitulată "Conectarea tuturor capitalelor şi cetăţenilor europeni prin reţele feroviare de mare viteză", se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
 
Organizatorii iniţiativei invită Comisia să propună un act cu forţă juridică obligatorie care să vizeze conectarea tuturor capitalelor europene prin linii de cale ferată de mare viteză, conectând reţelele feroviare de mare viteză existente şi construind linii de mare viteză acolo unde acestea nu există încă.
 
Decizia de înregistrare este de natură juridică şi nu aduce atingere concluziilor juridice şi politice finale ale Comisiei cu privire la această iniţiativă şi nici acţiunilor pe care intenţionează să le întreprindă, după caz, dacă iniţiativa obţine sprijinul necesar.
 
Întrucât această iniţiativă cetăţenească europeană îndeplineşte condiţiile formale stabilite în legislaţia relevantă, Comisia consideră că este admisibilă din punct de vedere juridic. Comisia nu a analizat încă fondul propunerii.
 
De la lansarea acestui instrument, la 1 aprilie 2012, europenii au iniţiat diverse iniţiative cetăţeneşti şi au adunat aproximativ 18 milioane de semnături. Comisia a primit 125 de cereri de lansare a unei iniţiative cetăţeneşti europene, din care 100 au fost înregistrate.
 
Propunerea Comisiei din 2017 de revizuire a iniţiativei cetăţeneşti europene, adoptată de Consiliu şi Parlament în 2019, a condus la o creştere a ratei de participare. Aceasta a simplificat procedura de depunere a cererilor, a redus sarcinile administrative şi a sporit transparenţa, facilitând înregistrarea iniţiativelor şi colectarea semnăturilor de către cetăţeni.
 
Până în prezent, în cazul a nouă iniţiative, s-au colectat un milion de semnături. Şapte iniţiative au primit deja un răspuns din partea Comisiei, iar două sunt în curs de examinare. La 5 aprilie, Comisia a răspuns la iniţiativa "Salvaţi albinele şi fermierii! Către o agricultură propice albinelor pentru un mediu sănătos".
 
Iniţiativele cetăţeneşti le oferă europenilor posibilitatea de a introduce subiecte pe ordinea de zi la nivelul UE şi au avut deja câteva rezultate concrete. De exemplu, ca răspuns la o iniţiativă, Comisia a anunţat o propunere prevăzută pentru 2023 de interzicere a cuştilor pentru toate animalele menţionate în această iniţiativă. În urma iniţiativelor "Dreptul la apă" şi "Interzicerea glifosatului", au fost adoptate acte legislative care au intrat în vigoare în 2021.
 
Marţi, prin înregistrarea noii iniţiative, se marchează o etapă importantă de la introducerea acestui instrument unic care le permite cetăţenilor europeni să participe activ la definirea politicilor şi priorităţilor Uniunii Europene.
 
După înregistrarea iniţiativei de marţi, organizatorii au la dispoziţie şase luni pentru a începe colectarea semnăturilor. Dacă, în termen de un an de la începutul perioadei de colectare, o iniţiativă cetăţenească europeană primeşte un milion de declaraţii de susţinere din cel puţin şapte state membre, Comisia va trebui să reacţioneze. Comisia ar putea decide fie să dea curs solicitării, fie să o respingă şi va trebui să îşi argumenteze decizia.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3885 / 17356
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Baciu Partners anunță extinderea echipei de leadership: Andrei Cosma și Corina Roman sunt promovați în poziția de partener
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
Dispute Resolution | Echipa Stratulat Albulescu este implicată atât mandate cu elemente de extraneitate, cât și în proiecte care pun în discuție mai multe arii de practică. Firma are o activitate intensă pe plan local și a căpătat vizibilitate externă tot mai mare prin prisma mandatelor gestionate, listării în ghidurile juridice și prezenței la evenimentele de profil internaționale
Bondoc și Asociații SCA anulează un proces-verbal al ANPC de sancționare pentru practici comerciale incorecte în domeniul publicității și audiovizualului | Proiect gestionat de Ioana Katona (Partener) și Anca Radu (Associate)
Clifford Chance Badea a asistat PPC Group în acordul privind achiziția a 629MW de energie regenerabilă de la o companie din portofoliul Macquarie. Nadia Badea (Partener) și Loredana Ralea (Counsel) au coordonat echipa
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la Wolf Theiss lucrează în proiectele Doicești și Cernavodă, cele mai mari din domeniul energiei nucleare. Adina Aurel (Counsel): ”Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare” | Cele mai multe solicitări au fost pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dar volume de muncă mari au avut și mandatele din alte segmente ale practicii
RTPR, alături de OX2 la vânzarea unui parc eolian de 99MW, într-o tranzacție de 214 milioane euro, prima în România a grupului suedez | Echipa locală a fost coordonată de Mihai Ristici (Partner) și Vlad Stamatescu (Counsel). Colaborare cu echipa A&O Shearman condusă de Kamil Jankielewicz
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...