Cele 27 de state membre UE sunt presate să îşi reformeze, în sfârşit, regulile bugetare
16 Octombrie 2023
AgerpresAcest "corset bugetar" limitează teoretic deficitul public la 3% din PIB şi datoria la 60% din PIB. În practică, aceste reguli nu au împiedicat explozia îndatorării, frânând însă investiţiile şi creşterea după criza financiară din 2008.
Cele 27 de state membre UE sunt în continuare divizate când vine vorba de reformarea regulilor bugetare ale UE, împărţite între flexibilitatea cerută de Franţa şi rigiditatea promovată de Germania, chiar dacă vor să ajungă la un compromis până la finele anului, informează AFP.
Miniştrii europeni de Finanţe, reuniţi luni şi marţi la Luxemburg, nu sunt de acord decât asupra unui singur punct: vechile reguli ale Pactului de stabilitate şi creştere, care datează de la finele anilor 1990, sunt depăşite, mult prea complicate şi ineficiente.
Acest "corset bugetar" limitează teoretic deficitul public la 3% din PIB şi datoria la 60% din PIB. În practică, aceste reguli nu au împiedicat explozia îndatorării, frânând însă investiţiile şi creşterea după criza financiară din 2008.
Obiectivul reformei este ajungerea la reguli mai adaptate la situaţia particulară a fiecărei ţări şi stabilirea unor traiectorii bugetare mai realiste şi care să fie respectate mai bine. Acesta este sensul propunerii prezentate în luna aprilie de Comisia Europeană.
Ambiţioasă, preşedinţia spaniolă a Consiliului UE speră să ajungă la un consens chiar în cursul acestei săptămâni. Însă punctele de vedere ale statelor membre UE sunt îndepărtate şi un acord până la finele anului nu este garantat.
"Nu avem deloc impresia că dosarul este finalizat. Poziţiile sunt încă îndepărtate unele de altele", a dezvăluit pentru AFP un diplomat european. "Speranţa este ajungerea la un acord în Consiliu până la finele anului, pe fondul creşterii presiunilor", explică diplomatul, care speră totuşi că Parisul şi Berlinul vor reuşi să ajungă la o poziţie comună. Subiectul va trebui ulterior discutat cu eurodeputaţii.
Timpul se scurge rapid. Regulile bugetare au fost suspendate, temporar, la începutul lui 2022 pentru a evita o prăbuşire a economiei europene afectat de pandemia de Covid. În pofida conjuncturii economice dificile, în contextul războiului din Ucraina, aceste reguli bugetare ar urma să fie reactivate de la 1 ianuarie 2024.
Absenţa unui acord, după doi ani de dezbateri, ar însemna revenirea vechilor reguli care nu au fost niciodată aplicate în mod corect. "Pieţele nu ar aprecia asta. Ar demonstra impotenţa politică a UE. Este un subiect important", a mărturisit un alt diplomat european.
Absenţa unui acord ar însemna, probabil, şi sfârşitul proiectului de reformă în actuala legislatură, având în vedere că în luna iunie 2024 sunt programate alegeri europene.
Propunerea Comisiei reia pragurile simbolice de 3% şi 60% din PIB. Însă, statele membre care depăşesc aceste praguri vor beneficia de o marjă de manevră pentru a reveni în limitele pactului.
Concret, Bruxelles-ul propune ca statele să prezinte propriile lor traiectorii de ajustare, însoţite de propuneri de reforme şi investiţii, pe o perioadă de cel puţin patru ani. Aceste planuri ar urma să fie evaluate de Comisiei şi celelalte state membre şi vor face obiectul unui control anual.
Eforturile de reforme şi investiţii ar urma să fie recompensate prin posibilitatea de a prelungi perioada de ajustare bugetară până la şapte ani, în ideea de a fi mai puţin brutal. Şi mai important, controlul ar viza evoluţia cheltuielilor, un indicator considerat considerat mai pertinent decât cel al deficitelor care pot fluctua în funcţie de nivelul creşterii economice.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 3313 / 18325 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...