
Cheltuielile făcute de consumatori cu cardul pentru bunuri, servicii şi experienţe sportive au crescut cu 37% în 2022 (analiză)
20 Ianuarie 2023
AgerpresSondajul, realizat în rândul a peste 11.000 de europeni şi publicat pentru al doilea an consecutiv, arată că, în 2022, mai multe persoane au participat la evenimente sportive live, în creştere cu 12%, şi au făcut exerciţii fizice în mod regulat, cu 10% mai mult faţă de 2021.
Cheltuielile făcute de consumatori cu cardul pentru bunuri, servicii şi experienţe sportive au crescut cu 37% în 2022, comparativ cu anul anterior, sportul rămânând în centrul societăţii din întreaga regiune, potrivit analizei Mastercard Economics Institute.
Sondajul, realizat în rândul a peste 11.000 de europeni şi publicat pentru al doilea an consecutiv, arată că, în 2022, mai multe persoane au participat la evenimente sportive live, în creştere cu 12%, şi au făcut exerciţii fizice în mod regulat, cu 10% mai mult faţă de 2021.
Totodată, entuziasmul pentru sport s-a tradus printr-o creştere semnificativă a cheltuielilor de consum în acest sector.
Raportul Mastercard Sport Economy Index 2023 este publicat la începutul unui an extraordinar la nivelul sportului european, care include competiţiile UEFA Champions League, Cupa Mondială de Rugby 2023, The Open, Roland Garros şi Campionatul European League of Legends - toate sponsorizate de Mastercard.
"În ultimele 12 luni, amprenta digitală a sportului a continuat să crească, peste şase din zece europeni (61%) declarând că tehnologia a fost un factor important în modul în care s-au bucurat de evenimentele, echipele şi concurenţii lor favoriţi", susţin autorii analizei.
Primele cinci moduri în care europenii au folosit tehnologia pentru a se bucura de sport în 2022 au fost: pentru a urmări evenimentele de la distanţă pe reţelele sociale, pentru a urmări mai multe meciuri în acelaşi timp, pentru a trăi un eveniment sportiv prin intermediul VR, pentru a urmări competiţii de eSports prin intermediul platformelor de streaming şi pentru a asculta podcasturi sportive.
Importanţa tehnologiei în sport pare să crească şi mai mult în 2023. Mai mult de jumătate (56%) dintre fani consideră că tehnologia deţine cheia unui viitor mai incluziv şi mai profitabil pentru sport - cu VR-ul gata să joace un rol cheie în acest pas următor.
Peste un sfert dintre fanii europeni ai sportului au experimentat deja sportul prin intermedieul VR, iar jumătate dintre respondenţi speră să facă acest lucru în anul următor. VR-ul pare, de asemenea, că va constitui o parte esenţială din stadionul viitorului, 21% dintre fani sperând să experimenteze o tehnologie imersivă care să redea ce simte un sportiv în ziua meciului.
În timp ce tehnologia oferă divertisment la domiciliu şi în mişcare, magia sportului live continuă să atragă fanii înapoi pe stadioanele de pe întregul continent.
Peste jumătate (54%) dintre europeni au participat la evenimente live în 2022 - o creştere de 12% faţă de 2021 - fotbalul, baschetul, tenisul, voleiul şi ciclismul fiind cele mai populare atracţii sportive.
Revenirea pe stadioane şi în locaţii a avut un impact pozitiv semnificativ asupra satisfacţiei fanilor, şase din zece spunând că experienţa lor de a participa la evenimente în 2022 a fost mai bună decât în 2021.
Pe lângă divertismentul sportiv, pasiunea europenilor pentru exerciţii fizice şi jocuri continuă să fie din ce în ce mai puternică.
Peste jumătate (54%) dintre europeni au făcut mai multe exerciţii fizice în 2022 decât în 2021 - o creştere de 10% faţă de aceeaşi măsurătoare de anul trecut - drumeţiile, înotul, alergarea, fotbalul şi ridicarea greutăţilor fiind cele mai populare activităţi fizice. Jocurile video au prosperat şi anul trecut, 52% dintre europeni utilizând un controler în ultimele 12 luni.
Anul 2022 a marcat, de asemenea, o revenire în masă în sălile de sport şi în centrele de agrement. Peste patru din zece persoane (43%) au fost mai dispuse să plătească un abonament pentru a face exerciţii fizice, în detrimentul antrenamentelor de acasă sau al alergărilor din parc. Acest lucru înseamnă că numărul persoanelor care preferă să se antreneze în medii cu acces liber a scăzut cu 21% faţă de datele din 2021.
Europenii au continuat să investească în condiţia lor fizică, vânzările de articole sportive, precum crosele de golf, mingile de tenis şi bicicletele, crescând cu 15% în 2022 faţă de 2021, potrivit Mastercard Economics Institute.
"În ultimele 12 luni, pasiunea europenilor pentru sport a luat amploare, iar fanii s-au întors pe stadioane şi în sălile de sport pentru a se bucura de hobby-ul lor preferat în termenii lor. În egală măsură, influenţa tehnologiei în divertismentul sportiv continuă să crească, iar potenţialul captivant al tehnologiilor emergente, precum VR, este acum susţinut de entuziasmul puternic al consumatorilor de a le încerca", a declarat Jeannette Liendo, senior vice president Marketing and Communications, Mastercard Europe.
În cele din urmă, pasiunea europenilor pentru sport pare să încurajeze mai mult călătoriile în 2023. O treime dintre oameni intenţionează să călătorească în străinătate pentru a urmări un eveniment sportiv live în acest an.
Calendarul sportiv live european a debutat luna aceasta cu cea de-a 83-a ediţie a Cupei Mondiale de schi alpin Hahnenkamm din Kitzbuhel, Austria. Acest lucru pare să inspire 3 din 10 europeni să ajungă pe pârtii pentru a schia sau a face snowboarding în 2023.
Mastercard este o companie de tehnologie în industria globală de plăţi. Cercetarea Mastercard Sport Economy Index 2023 a fost realizată de Ketchum Research & Analytics pentru Mastercard. Un total de 11.081 de persoane, cu vârsta de peste 18 ani, au fost chestionate în Austria, Bulgaria, Franţa, Germania, Italia, Polonia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveţia şi Marea Britanie în noiembrie 2022.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 6449 / 18943 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...