ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cifra de afaceri din Top 500 al companiilor ECE a scăzut cu 3,3%, la 667 miliarde de euro în 2020 (studiu)

22 Noiembrie 2021   |   Agerpres

Al 13-lea studiu Top 500 ECE face o analiză a activităţii economice a regiunii pentru anul 2020 şi trasează principalele tendinţe regionale.

 
 
Cifra de afaceri din Top 500 al companiilor din Europa Centrală şi de Est a scăzut cu 3,3%, până la 667 miliarde de euro în 2020, potrivit unui comunicat de presă al Coface.

Al 13-lea studiu Top 500 ECE face o analiză a activităţii economice a regiunii pentru anul 2020 şi trasează principalele tendinţe regionale. Mai mult, studiul descrie situaţia celor mai mari 500 de companii din ECE după cifra de afaceri. Această ediţie descrie provocările curente în contextul pandemiei de Covid-19, precum şi modul în care companiile s-au adaptat la această nouă situaţie.

"Economiile ECE s-au adaptat la mediul pandemic, dar situaţia pozitivă este contestată de perspectiva globală şi europeană. Cele mai mari 500 de afaceri din Europa Centrală şi de Est s-au confruntat cu o scădere a veniturilor şi o scădere şi mai accentuată a profiturilor în 2020", a explicat Jaroslaw Jaworski, director general Coface Europa Centrală şi de Est.


Cifra de afaceri din Top 500 companii a scăzut cu 3,3%, până la 667 de miliarde de euro. Cifra de afaceri medie s-a contractat la 1,333 de miliarde de euro faţă de 1,378 de miliarde de euro în 2019, ceea ce arată impactul pe care pandemia l-a avut asupra regiunii, dar şi rezilienţa şi potenţialul de creştere.

Polonia ocupă, din nou, primul loc pe podium la ambele categorii - după număr companii (32,2% din totalul companiilor), dar şi în clasamentul ţărilor. Chiar dacă pandemia a avut un impact asupra companiilor poloneze (161 de companii poloneze prezente în top, cu două mai puţin decât anul trecut), afacerile din Polonia sunt cele mai mari din regiune, cu o cifră de afaceri medie de 1,6 miliarde de euro. Mai mult, veniturile agregate au scăzut cu 0,1%, ajungând la 258,2 miliarde de euro în 2020, în timp ce profitul net a scăzut cu 20,6%.

Polonia este ţara cea mai diversificată din punct de vedere economic din regiunea ECE, cel mai mare sector fiind minerale, chimicale, petrol, plastice şi farmaceutice (cu o cifră de afaceri de 21,6%), reprezentând 16,8% din numărul total de companii.

Locul al doilea este ocupat de Cehia, cu 15,4% din totalul companiilor din regiune, respectiv 77 de companii, cu o cifră de afaceri agregată de 102 miliarde de euro. Sectorul auto şi transporturi este cel mai mare sector din această ţară, cu o cifră de afaceri agregată de 35,5 miliarde de euro (reprezentând 34,8% din total cifră de afaceri) şi 24,7% din numărul total de companii.

Locul trei este ocupat de Ungaria, care deţine 68 de companii în top (cu cinci mai puţine decât anul trecut), respectiv 13,6% din total companii. Cifra de afaceri a companiilor maghiare a scăzut uşor cu 1,1%, însă pierderea profitului net a ajuns la 49,6%. Sectorul de vârf este reprezentat de afacerile din domeniul auto şi transporturi, care domină piaţa atât ca cifra de afaceri (22,7%), cât şi după numărul de companii (23,5%). Primele 3 ţări găzduiesc 61,2% din totalul companiilor din clasament.

Cele mai mari trei sectoare, cunoscute din ediţiile precedente ale clasamentului, sunt în continuare lideri şi generează aproape 54% din veniturile totale. În acest an, primul loc este ocupat de sectorul minerale, chimicale, petrol, plastice şi farmaceutice, care a fost în mod tradiţional cel mai mare în Top 500 ECE de-a lungul timpului. În ciuda scăderii cifrei de afaceri, a devenit cel mai mare sector, cu un venit agregat de 133,9 miliarde de euro în 2020 şi 89 de companii (17,8%) în top. Cu toate acestea, sectorul a înregistrat cea mai mare scădere a numărului de afaceri, -8 companii într-un singur an. Companiile din acest sector au înregistrat o scădere mai mică a veniturilor de -16,6%, comparativ cu scăderea profitului net de -60,6%.

Sectorul auto şi transporturi se află pe locul doi, cu 84 de companii (16,8%, cu cinci mai puţine decât la ediţia anterioară). Veniturile acestor companii au scăzut cu 9,7%, în timp ce profitul net a coborât şi mai puternic, cu 61,3%. Din cauza restricţiilor Covid-19 şi, în special, a penuriei de semiconductori, vânzarea de vehicule noi a scăzut cu 13,8% la nivel mondial, respectiv cu 20,2% în Europa. Totuşi, sectorul auto rămâne competitiv în regiunea ECE şi se afla deja într-o poziţie bună datorită investiţiilor din anii precedenţi.

Pe locul trei se situează sectorul de comerţ nespecializat, reprezentat de 70 de companii (cu trei mai puţine decât în anul precedent). Polonia, cea mai mare piaţă de consum din regiunea ECE, deţine cea mai mare cotă (35,7%) şi, de asemenea, cei mai mari jucători - retailerii Jeronimo Martins Polska şi Eurocash.

Potrivit lui Jaroslaw Jaworski, "creşterea în ECE a fost susţinută de consumul gospodăriilor, care a început să revină în a doua jumătate a anului 2020 pe fondul situaţiei mai bune a pieţei muncii".

"Creşterea salariilor şi deficitul de forţă de muncă au revenit prompt, exercitând presiune asupra marjelor. Astfel, cifra de afaceri a celor mai mari companii din industrie a crescut la 102 miliarde de euro (+9,6%; cea mai mare creştere dintre toate sectoarele), în timp ce companiile au reuşit să înregistreze şi profituri nete mai mari, deşi relativ modeste (+2,7%)", a adăugat el.

Primele trei companii din clasamentul Top 500 ECE sunt cunoscute din ediţiile anterioare. PKN Orlen rămâne neînvins pe primul loc, cu toate acestea cifra de afaceri a scăzut cu 23% în 2020, după o creştere de 1% în 2019. Cehia Skoda Auto ocupă locul 2, datorită creşterii cifrei de afaceri, iar Jeronimo Martins a urcat pe locul trei.

Majoritatea companiilor din top 10 au înregistrat o cifră de afaceri mai mică în anul de criză 2020 comparativ cu anul precedent. Doar două companii (Jeronimo Martins şi PGE) au înregistrat venituri mai mari cu 10%, respectiv 22%.

Polonezii de la Also (angrosişti de calculatoare, electronice şi software) s-au clasat pe locul 124, urcând 345 de locuri, datorită unei creşteri a cifrei de afaceri cu 194%. Compania maghiară Apcom (de pe locul 270) a urcat cu 204 locuri, iar Amazon Fulfillment (locul 250), operând nouă depozite Amazon în Polonia, a generat venituri cu 64% mai mari faţă de anul anterior urcând astfel 228 de poziţii în clasament.

Cele mai mari companii au fost angajatori foarte importanţi în regiune, susţine Coface. Deşi impactul pandemiei a adus o relaxare pe piaţa muncii, aceasta s-a dovedit a fi temporară, şi încă o dată se dovedeşte dificil să angajezi personal calificat în regiunea ECE.

"Numărul total de personal a scăzut uşor cu 1,0% în 2020", a declarat Grzegorz Sielewicz, economist regional Coface ECE.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 10279 / 17635
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații | Patru avocați fac un pas înainte în carieră și devin avocați colaboratori coordonatori
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Țuca Zbârcea & Asociații obține un precedent important într-un arbitraj ICC din industria de petrol și gaze
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...