Colliers: Livrările de noi proiecte de retail din prima jumătate a anului au fost de peste trei ori mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut. Crește din nou interesul pentru investițiile în orașe mari și mall-uri regionale
29 August 2024
BizLawyerCreșterea apetitului consumatorilor din ultimele trimestre s-a reflectat la randul ei prin performanța retailerilor, care se bucură de o perioadă prosperă cu toate că la începutul anului, așteptările pentru 2024 erau mai rezervate.
Primul semestru din 2024 a fost foarte dinamic în ceea ce privește livrările de noi proiecte de retail, adăugând aproximativ 106.000 de metri pătrați la suprafața totală de retail, de peste trei ori mai mult decât în perioada similară a anului trecut, arată raportul de piață al Colliers privind evoluția pieței imobiliare în primele șase luni ale anului. Și a doua jumătate a anului se anunță activă, cu aproximativ 250.000 de metri pătrați în construcție. După ani de zile în care oferta nouă a fost dominată de parcuri de retail în orașe medii și mici, consultanții Colliers anticipează o reorientare a pieței de retail spre proiecte cu o amprentă investițională mai mare.
Cele mai mari inaugurări din 2024 au fost Argeș Mall (51.400 de metri pătrați), noul proiect al Prime Kapital/MAS REI în Pitești, urmat de Aurora Mall în Giurgiu (13.500 de metri pătrați), dezvoltat de unul dintre cei mai activi dezvoltatori locali, Cometex, OK Shopping Center Bistrita (9.200 de metri pătrați) dezvoltat de asemenea cu capital românesc. În general, distribuția arată mult mai echilibrată decât în trecut, atât din perspectiva tipului de proiecte livrate, cât și a categoriei de orașe targetate. Consultanții Colliers remarcă, de asemenea, o creștere a ponderii capitalul autohton investit în raport cu cel străin.
Cele mai mari inaugurări din 2024 au fost Argeș Mall (51.400 de metri pătrați), noul proiect al Prime Kapital/MAS REI în Pitești, urmat de Aurora Mall în Giurgiu (13.500 de metri pătrați), dezvoltat de unul dintre cei mai activi dezvoltatori locali, Cometex, OK Shopping Center Bistrita (9.200 de metri pătrați) dezvoltat de asemenea cu capital românesc. În general, distribuția arată mult mai echilibrată decât în trecut, atât din perspectiva tipului de proiecte livrate, cât și a categoriei de orașe targetate. Consultanții Colliers remarcă, de asemenea, o creștere a ponderii capitalul autohton investit în raport cu cel străin.
„Este o perioadă efervescentă pentru piața de retail, cu un număr considerabil de proiecte în diferite faze de dezvoltare, multe dintre ele în construcție, iar finalul lui 2024, stocul de proiecte ar putea depăși 4,6 milioane de metri pătrați. Analizând consumul, după ani de inflație ridicată, situația se îmbunătățește. Ocuparea forței de muncă și salariile cresc din nou mai rapid decât inflația, iar nivelul de încredere a consumatorilor, conform Eurostat, se apropie de maximele pre-pandemice. Indicele încrederii consumatorilor a depășit media istorică în iunie 2023, sugerând un optimism ridicat în piață. Contextul pieței muncii este suficient pentru a menține consumul la un nivel ridicat”, explică Liana Dumitru, Director Retail Agency la Colliers.
Creșterea apetitului consumatorilor din ultimele trimestre s-a reflectat la randul ei prin performanța retailerilor, care se bucură de o perioadă prosperă cu toate că la începutul anului, așteptările pentru 2024 erau mai rezervate. După ciclul inflaționist din 2021-2023, gospodăriile sunt ușor mai prudente în cheltuieli și căută să achiziționeze produse cu un raport calitate – preț cât mai avantajos, astfel încât brandurile mass-market și de discount rămân în continuare cele mai atractive. Segmentul alimentar este în continuare cel mai dinamic, cu un apetit extrem de ridicat pentru expansiune în 2024, intrând și nume noi în piață, cum ar fi lanțul de magazine Zabka din Polonia, care plănuiește o expansiune rapidă cu conceptul Froo. Consultanții Colliers subliniază că există încă potențial de dezvoltare în majoritatea segmentelor de retail, randamentele brute în România fiind printre cele mai mari din Uniunea Europeană.
Noile proiecte au fost bine primite de piață și se observă în continuare un interes puternic din partea chiriașilor pentru deschiderea de magazine. Rata de neocupare rămâne scăzută în proiectele dominante, chiar cu liste de așteptare în unele dintre cele mai populare mall-uri.
O estimare preliminară pentru 2025 prevede aproximativ 200.000 de metri pătrați de noi livrări, incluzând extinderea Mall of Moldova în Iași de către Prime Kapital/MAS REI, cu 62.000 de metri pătrați. Astfel, România ar putea depăși pragul de 5 milioane de metri pătrați de spații de retail până la sfârșitul lui 2026, marcând o schimbare semnificativă în piață din perspectiva investitorilor.
„Se observă un interes tot mai mare al dezvoltatorilor pentru proiecte de tip mall sau cu destinație mixtă, de mari dimensiuni, în următorii ani. Presupunând că nu apar crize majore externe, consumatorul român pare într-o formă bună pentru a susține creșterea continuă a pieței de retail. Totuși, având în vedere creșterea recentă a inflației și incertitudinile globale, ne așteptăm ca gospodăriile să fie mai prudente, ceea ce înseamnă că mărcile de masă și discounterii vor continua să obțină performanțe bune. Comparativ cu alte țări europene, România nu are un exces de ofertă, dimpotrivă, pe multe segmente fiind observat un deficit și o nevoie mai mare de diversitate”, conchide Simina Niculita, Director | Partener | Retail Agency la Colliers.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 642 / 18094 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
Băiculescu și Asociații obține o soluție de clasare într-un dosar complex de evaziune fiscală, spălare de bani și grup infracțional organizat. Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Rezultatul reflectă nu doar respectarea principiilor fundamentale ale dreptului, ci și angajamentul nostru de a proteja interesele clienților într-un mod ferm și etic”
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv, cu experiență relevantă în profesie între 5-8 ani | Litigii
CMS, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
Filip & Company a asistat Qemetica în obținerea aprobării Consiliului Concurenței pentru achiziția diviziei de siliciu precipitat a PPG
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Frații Micula obțin în SUA încă un verdict în defavoarea României, care ar trebui să plătească penalitați de 14 mil. USD, după ce un judecător american a aprobat sancțiuni de pană la 100.000 USD ̸ săptămână, considerând că reclamanții nu au primit întreaga sumă din hotărârea ICSID pronunțată în 2013 | Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat luna trecută decizia de a interzice României să plătească sumele din sentința arbitrală, invocând încălcări ale normelor privind ajutoarele de stat
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...