
Colliers: Oferta limitată și creșterea chiriilor pun presiune pe accesul la spații moderne de birouri
03 Aprilie 2025
BizLawyerDupă o medie de 160.000 de metri pătrați livrați anual în ultimul deceniu în București, volumul de birouri noi a scăzut semnificativ, în 2024 finalizându-se doar 16.500 de metri pătrați, iar pentru 2025 sunt planificați aproximativ 6.500 de metri pătrați.
![]() |
Piața de birouri din București se află într-un proces de transformare semnificativă după un deceniu de dezvoltare intensă. Oferta de spații noi a atins minime istorice, în timp ce în zona cererii, interesul pentru clădiri de calitate a rămas relativ constant în ultimii ani, ceea ce va înclina tot mai vizibil balanța în favoarea proprietarilor. Potrivit unui raport Colliers care analizează comportamentul chiriașilor și tendințele de la începutul lui 2025 și care va fi publicat în perioada următoare, chiriile din zonele centrale în clădiri de top au ajuns la 22 de euro pe metrul pătrat în multe cazuri, iar în unele situații sar de acest nivel. Cum spațiile moderne sunt tot mai puține, firmele care vor să se mute sau să se extindă au din ce în ce mai puține opțiuni și plătesc chirii mai mari. Experții Colliers notează că intențiile de angajare pe termen scurt ale firmelor locale rămân, în mare parte, la un nivel decent pentru contextul economic actual, în timp ce pentru sectoarele mai pesimiste, sunt departe de minimele din perioada 2009-2010 sau 2020-2021.
Analiza Colliers evidențiază o piață tot mai polarizată. Pe de-o parte, doar 20 de clădiri (23% din suprafața închiriabilă totală din Capitală) înregistrează un grad ridicat de neocupare - 33% în medie pentru aceste proiecte, acumulând în total 181.000 metri pătrați vacanți. Celelalte 186 de clădiri (77% din suprafața totală) au o disponibilitate mult mai redusă - doar 7% rată de neocupare. În total, aceste clădiri au 265.000 de metri pătrați, dar experții Colliers subliniază că aceste cifre trebuie puse în context și raportate la suprafața închiriabilă. Acest ecart arată preferința clară a companiilor pentru spațiile moderne, bine poziționate și eficiente energetic, în defavoarea celor mai vechi sau mai puțin atractive.
După o medie de 160.000 de metri pătrați livrați anual în ultimul deceniu în București, volumul de birouri noi a scăzut semnificativ, în 2024 finalizându-se doar 16.500 de metri pătrați, iar pentru 2025 sunt planificați aproximativ 6.500 de metri pătrați.
„Aceste cifre, mult sub nivelurile anterioare, arată că oferta de spații moderne este tot mai redusă dacă ne gândim atât la spațiile existente cât și la cele care urmează să fie livrate. În consecință, companiile care vor să se extindă sau să se relocheze găsesc tot mai greu opțiuni potrivite. Dacă nu urmează o corecție economică în România - și acesta nu este scenariul de bază al economiștilor care se uită la țara noastră, este de așteptat să vedem și o creștere a presiunii asupra nivelului chiriilor, care ar putea să mai crească în perioada următoare”, explică Victor Coșconel, Partner | Head of Leasing | Office & Industrial Agencies la Colliers..
La nivel global, tot mai multe companii își aduc angajații înapoi la birou, inclusiv în program complet. România urmează această tendință, dar mai are de recuperat față de alte țări europene, subliniază consultanții Colliers. În acest context, spațiile moderne și bine amenajate devin un avantaj important pentru companiile care vor să își păstreze sau să atragă angajați. Consultanții Colliers observă că celelalte centre de birouri din România - Cluj-Napoca, Timișoara, Iași - au luat-o ușor înaintea Capitalei din prisma prezenței la birou a angajaților, chiar dacă se remarca îmbunătățiri și în București.
Consultanții Colliers estimează că, dacă nu apar schimbări economice importante, cererea de închiriere pentru spații de birouri va rămâne cel puțin la un nivel decent, fiind susținută de planuri stabile de angajare, de oferta redusă de spații moderne și de tendința globală de revenire la munca de la birou. Potrivit datelor Eurostat analizate de Colliers, majoritatea companiilor nu își reduc personalul, iar unele continuă să se extindă. Deși sectorul IT rămâne rezervat în ceea ce privește angajările, la fel ca în alte țări, nivelul de precauție este mult mai scăzut decât în perioada crizei din 2009–2010.
În același timp, firmele din zona de consultanță și cele care coordonează activitatea la nivel central (head office) sunt mai active decât de obicei, semn că mediul de business este stabil și deschis dezvoltării. În acest context, companiile care vor să se mute sau să se extindă ar putea întâmpina dificultăți în găsirea unor spații moderne potrivite, din cauza stocului limitat și a cererii care se menține ridicată.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 14 / 18813 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS asistă SYNLAB cu privire la vânzarea unor părți semnificative din operațiunile sale de diagnostic de laborator din Europa de Est. Echipa care a acordat asistență pe aspectele de drept românesc, coordonată de Rodica Manea (Partener)
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
Women Lawyers | Doamnele sunt bine reprezentate în structura Popescu & Asociații, unde coordonează cu succes mandate provocatoare și complexe, contribuind la poziționarea firmei în rândul liderilor din piața avocaturii. Loredana Popescu, Partener și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile au, de obicei, capacitatea de a asculta cu adevărat, de a înțelege nu doar litera legii, dar și implicațiile umane ale unei spețe. În negocieri, avem răbdare, tact și o abilitate de a crea strategii pe termen lung. Totodată, în litigii, suntem perseverente și strategice”
Eveniment Schoenherr pentru companii active în domeniul alimentar - reglementări, tendințe și practică: 8 mai 2025, București
O singură casă de avocatură locală independentă concurează la titlul de ”Firma anului în România” în cadrul IFLR Europe Awards 2025, ceremonie ce va avea loc joi | NNDKP, Schoenherr și Clifford Chance Badea, printre firmele aflate pe lista scurtă a premianților din acest an
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui împrumut de peste 54,7 mil. € în România și a unui împrumut de 275 mil. € în Spania | Alexandru Bîrsan (co-managing partener) și Rebecca Marina (counsel), în prim plan
VIDEO | Pastila de insolvență – Procedurile de restructurare (powered by ZRVP)
Rundă de promovări la ZRVP | Echipa de seniori a firmei crește cu șapte avocați. Dr. Cosmin Vasile: ”Ceea ce definește avocatul ZRVP este căutarea obsesivă a soluției juridice care să răspundă cel mai bine nevoilor clientului, iar aceasta este calitatea cheie a fiecărui membru al echipei ZRVP și primul criteriu care stă la baza promovărilor anuale”
CMS anunță noi promovări în România | Alina Tihan preia rolul de Partener în departamentul de Finanțe, iar Andrei Tercu devine co-coordonator al departamentului de Taxe. Horea Popescu, Managing Partner: ”Abilitățile lor de lideri și capacitatea de a obține rezultate excepționale le-a adus încrederea și aprecierea tuturor”
Chambers Europe 2025 | Cele mai bune firme locale de avocați în 9 arii de practică. NNDKP, Filip & Company, Schoenherr, RTPR și Țuca Zbarcea & Asociații au cele mai multe nominalizări pe prima bandă a performanței profesionale
Bondoc și Asociații a anulat un Proces-verbal de sancționare emis în materia RO e-Transport. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...