ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Colliers: Oferta limitată și creșterea chiriilor pun presiune pe accesul la spații moderne de birouri

03 Aprilie 2025   |   BizLawyer

După o medie de 160.000 de metri pătrați livrați anual în ultimul deceniu în București, volumul de birouri noi a scăzut semnificativ, în 2024 finalizându-se doar 16.500 de metri pătrați, iar pentru 2025 sunt planificați aproximativ 6.500 de metri pătrați.

 
 
Piața de birouri din București se află într-un proces de transformare semnificativă după un deceniu de dezvoltare intensă. Oferta de spații noi a atins minime istorice, în timp ce în zona cererii, interesul pentru clădiri de calitate a rămas relativ constant în ultimii ani, ceea ce va înclina tot mai vizibil balanța în favoarea proprietarilor. Potrivit unui raport Colliers care analizează comportamentul chiriașilor și tendințele de la începutul lui 2025 și care va fi publicat în perioada următoare, chiriile din zonele centrale în clădiri de top au ajuns la 22 de euro pe metrul pătrat în multe cazuri, iar în unele situații sar de acest nivel. Cum spațiile moderne sunt tot mai puține, firmele care vor să se mute sau să se extindă au din ce în ce mai puține opțiuni și plătesc chirii mai mari. Experții Colliers notează că intențiile de angajare pe termen scurt ale firmelor locale rămân, în mare parte, la un nivel decent pentru contextul economic actual, în timp ce pentru sectoarele mai pesimiste, sunt departe de minimele din perioada 2009-2010 sau 2020-2021.


Analiza Colliers evidențiază o piață tot mai polarizată. Pe de-o parte, doar 20 de clădiri (23% din suprafața închiriabilă totală din Capitală) înregistrează un grad ridicat de neocupare - 33% în medie pentru aceste proiecte, acumulând în total 181.000 metri pătrați vacanți. Celelalte 186 de clădiri (77% din suprafața totală) au o disponibilitate mult mai redusă - doar 7% rată de neocupare. În total, aceste clădiri au 265.000 de metri pătrați, dar experții Colliers subliniază că aceste cifre trebuie puse în context și raportate la suprafața închiriabilă. Acest ecart arată preferința clară a companiilor pentru spațiile moderne, bine poziționate și eficiente energetic, în defavoarea celor mai vechi sau mai puțin atractive.

După o medie de 160.000 de metri pătrați livrați anual în ultimul deceniu în București, volumul de birouri noi a scăzut semnificativ, în 2024 finalizându-se doar 16.500 de metri pătrați, iar pentru 2025 sunt planificați aproximativ 6.500 de metri pătrați.

„Aceste cifre, mult sub nivelurile anterioare, arată că oferta de spații moderne este tot mai redusă dacă ne gândim atât la spațiile existente cât și la cele care urmează să fie livrate. În consecință, companiile care vor să se extindă sau să se relocheze găsesc tot mai greu opțiuni potrivite. Dacă nu urmează o corecție economică în România - și acesta nu este scenariul de bază al economiștilor care se uită la țara noastră, este de așteptat să vedem și o creștere a presiunii asupra nivelului chiriilor, care ar putea să mai crească în perioada următoare”, explică Victor Coșconel, Partner | Head of Leasing | Office & Industrial Agencies la Colliers..

La nivel global, tot mai multe companii își aduc angajații înapoi la birou, inclusiv în program complet. România urmează această tendință, dar mai are de recuperat față de alte țări europene, subliniază consultanții Colliers. În acest context, spațiile moderne și bine amenajate devin un avantaj important pentru companiile care vor să își păstreze sau să atragă angajați. Consultanții Colliers observă că celelalte centre de birouri din România - Cluj-Napoca, Timișoara, Iași - au luat-o ușor înaintea Capitalei din prisma prezenței la birou a angajaților, chiar dacă se remarca îmbunătățiri și în București.

Consultanții Colliers estimează că, dacă nu apar schimbări economice importante, cererea de închiriere pentru spații de birouri va rămâne cel puțin la un nivel decent, fiind susținută de planuri stabile de angajare, de oferta redusă de spații moderne și de tendința globală de revenire la munca de la birou. Potrivit datelor Eurostat analizate de Colliers, majoritatea companiilor nu își reduc personalul, iar unele continuă să se extindă. Deși sectorul IT rămâne rezervat în ceea ce privește angajările, la fel ca în alte țări, nivelul de precauție este mult mai scăzut decât în perioada crizei din 2009–2010.

În același timp, firmele din zona de consultanță și cele care coordonează activitatea la nivel central (head office) sunt mai active decât de obicei, semn că mediul de business este stabil și deschis dezvoltării. În acest context, companiile care vor să se mute sau să se extindă ar putea întâmpina dificultăți în găsirea unor spații moderne potrivite, din cauza stocului limitat și a cererii care se menține ridicată.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 664 / 19463
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...