ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Colliers: Piața închirierilor de locuințe private pentru studenți va crește în următorii ani. Costurile de cazare sunt cuprinse între 150 și 300 de euro pe lună

07 Noiembrie 2023   |   BizLawyer

Numărul unităților de cazare în căminele studențești private este de aproximativ 2.500 în București, similar cu cel din Cehia, de exemplu, care are însă doar jumătate din numărul studenților din România.

Gabriel Blănită, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România

 
 
Cererea pentru locuințe private de închiriat în rândul studenților este în creștere în regiunea Europei Centrale și de Est (ECE), în toate cele șase economii majore ale României, Ungariei, Cehiei, Slovaciei, Bulgariei și Poloniei, observă consultanții Colliers, iar această tendință atrage atenția marilor investitori.

Dacă până în 2021, în prim-planul investitorilor erau Cehia și Polonia, de anul trecut o parte dintre aceștia și-au extins activitatea și în România și Serbia, unde au deja în dezvoltare proiecte rezidențiale destinate exclusiv închirierii. Numărul unităților de cazare în căminele studențești private este de aproximativ 2.500 în București, similar cu cel din Cehia, de exemplu, care are însă doar jumătate din numărul studenților din România. Costurile de cazare sunt cuprinse între 150 și 300 de euro, în funcție de numărul de camere și de condițiile de confort oferite.


Piața locuințelor private pentru studenți este în plină expansiune în țările din ECE-6, iar România, care are aproape 600.000 de studenți, urmează această tendință de creștere. Numai în București există aproximativ 175.000 de studenți care frecventează diferite facultăți, însă oferta de locuințe pentru aceștia este limitată, iar căminele private reprezintă o soluție alternativă de cazare care poate răspunde cererii crescute. Spațiile de cazare din căminele universităților nu depășesc 40.000 de locuri, iar în căminele private mai sunt disponibile încă circa 2.500 locuri.

„După doi ani de pandemie, când cursurile universitare s-au desfășurat la distanță și piața căminelor studențești a fost practic înghețată, 2022 a marcat o revenire la normalitatea pre-pandemică. În contextul acestei evoluții, segmentul PBSA (Purpose Built Student Accommodation) din București și regiunea ECE a cunoscut schimbări și oportunități semnificative. Este evidentă cererea foarte mare pentru spații de cazare private în București, care oferă studenților opțiuni moderne și flexibile de cazare, și la fel de evident este și interesul în creștere al investitorilor pentru acest segment, căutând activ cele mai bune oportunități de dezvoltare pe piața locală. Căminele private rămân încă un sector relativ nou în toată regiunea. Polonia, care are peste 5.100 de astfel de unități de cazare, România, unde sunt deja aproximativ 2.500 de unități în Bucuresti, și Republica Cehă, cu peste 2.100 de unități, conduc în acest segment al pieței imobiliare“,  punctează Gabriel Blăniță, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România.

Disponibilitatea și calitatea locuințelor pentru studenți în regiunea ECE variază în funcție de țară și oraș, arată datele Colliers, orașele mari și centrele universitare oferind cele mai multe opțiuni, și în ceea ce privește cămine universitare, dar și cele private. Anul trecut, regiunea ECE-6 a înregistrat aproape 2,7 milioane de studenți, dintre care 9,5% au provenit din străinătate, iar două treimi studiază în Polonia și în România. Mai exact, 1,2 milioane de studenți urmează cursurile unei facultăți în Polonia, pe când în România studiază aproape 600.000 de studenți, iar cei mai mulți dintre aceștia sunt cazați în Capitală.

„Prețurile închirierilor pentru cazările studențești private în regiunea ECE variază între 150 și chiar peste 700 de euro pe lună, cu o medie de circa 300 de euro pe lună. În București, prețurile se situează în partea inferioară a acestui interval, începând de la o chirie de circa 150 de euro și crescând la peste 300 de euro pentru o cameră individuală. Având în vedere numărul considerabil de studenți din marile centre universitare, se constată o criză a locurilor în căminele studențești. Astfel, studenții caută alternative de cazare, punând presiune pe piața rezidențială pentru închiriere în special în perioada august-septembrie, cele mai căutate fiind în general locuințele cele mai mici, dar și apartamentele pe care le pot împărți împreună cu alți colegi. Această evoluție indică un potențial imens în țările ECE pentru segmentul căminelor studențești private”, subliniază Gabriel Blăniță.

Deja nu mai vorbim la viitor nici despre dezvoltarea segmentului rezidențial destinat închirierii în ansamblu. Consultanții Colliers poartă în prezent discuții cu mai mulți dezvoltatori și investitori privind construcția de ansambluri destinate exclusiv închirierii în câteva zone din București.Potențialul de dezvoltare pentru acest sector ajunge la circa 5.000 de unități în București, în următorii 2-3 ani. Până acum, cererea de acest tip a fost acoperită aproape exclusiv de către micii investitori, care au cumpărat unul până la trei apartamente în scop investițional, pentru a le închiria.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4220 / 19504
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...