ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia Europeană anunţă măsuri pentru stimularea poziţiei de lider industrial a Europei în domeniul materialelor avansate

28 Februarie 2024   |   Bizlawyer

Materialele avansate sunt proiectate şi fabricate în mod intenţionat pentru a prezenta performanţe superioare sau funcţii speciale, care pot fi dezvoltate cu o viteză fără precedent datorită cunoştinţelor ştiinţifice şi puterii de calcul actuale.

 
 
Comisia Europeană a propus o strategie cuprinzătoare pentru a trece la poziţia de lider industrial a UE în domeniul materialelor avansate, o tehnologie generică esenţială extrem de relevantă pentru dubla tranziţie verde şi digitală, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Comunicarea privind materialele avansate pentru o poziţie de lider în sectorul industrial prezintă măsuri concrete care permit alinierea priorităţilor în materie de cercetare şi inovare şi a investiţiilor în UE, asigurând poziţia de lider a Europei în această tehnologie-cheie. Această iniţiativă, anticipată cu nerăbdare de statele membre şi industrie, reprezintă primul pas către o abordare europeană comună pentru materialele avansate, punând bazele unor acţiuni suplimentare.


Materialele avansate sunt proiectate şi fabricate în mod intenţionat pentru a prezenta performanţe superioare sau funcţii speciale, care pot fi dezvoltate cu o viteză fără precedent datorită cunoştinţelor ştiinţifice şi puterii de calcul actuale. Acestea sunt fundamentale, de exemplu, pentru inovarea în domeniul energiei, al electronicii, al construcţiilor şi al mobilităţii şi, prin urmare, sunt esenţiale pentru tranziţia verde şi cea digitală. Se preconizează că prima listă de domenii de cercetare va fi extinsă în timp, în dialog cu Consiliul pentru tehnologie care urmează să fie instituit.

Se preconizează că va creşte semnificativ în următorii ani cererea de materiale avansate, de exemplu pentru producţia de energie din surse regenerabile, baterii, clădiri cu emisii zero, semiconductori, medicamente şi dispozitive medicale, sateliţi, lansatoare spaţiale, avioane sau pentru alte aplicaţii cu dublă utilizare, precum şi pentru echipamente de apărare.

Strategia urmăreşte să consolideze competitivitatea pe termen lung a UE prin asigurarea faptului că Uniunea rămâne în avangarda noilor tehnologii materiale, sprijinind dezvoltarea, testarea şi capacităţile de implementare. Acţiunile vor consolida, de asemenea, autonomia strategică deschisă a UE şi securitatea economică prin reducerea dependenţei de materialele critice prin înlocuirea acestora sau prin sprijinirea reciclării şi reutilizării acestora.

Comunicarea propune acţiuni bazate pe cinci piloni principali care urmează să fie puse în aplicare împreună cu statele membre ale UE, cu actorii din industrie şi cu alte părţi interesate principale: consolidarea ecosistemului european de cercetare şi inovare în domeniul materialelor avansate şi accelerarea introducerii pe piaţă a materialelor inovatoare. Aceasta include dezvoltarea unei "materiale comune", o infrastructură digitală europeană pentru cercetarea şi inovarea în domeniul materialelor avansate. Aceasta va accelera în mod semnificativ proiectarea, dezvoltarea şi testarea de noi materiale avansate într-un mediu controlat, utilizând, de asemenea, IA.

De asemenea, vor creşte investiţiile de capital şi accesul la finanţare. Ca parte a acestui pachet de acţiuni, UE va institui un nou parteneriat cu industria în cadrul programului Orizont Europa, vizând investiţii în valoare de 500 de milioane de euro pentru perioada 2025-2027, cel puţin 250 de milioane de euro provenind din surse private.

Va fi încurajată producţia şi utilizarea de materiale avansate. Aceasta include achiziţii publice pentru inovare, stabilirea de standarde şi lansarea unei Academii de Materiale Avansate împreună cu Institutul European de Inovare şi Tehnologie, pentru a se asigura că forţa de muncă europeană deţine competenţele necesare.

De asemenea, va fi creat un Consiliu pentru tehnologie pentru materiale avansate care să ofere consiliere cu privire la orientarea acestei iniţiative împreună cu statele membre, cu ţările asociate la programul Orizont Europa şi cu industria.

Un exemplu de materiale avansate este grafenul. Este cel mai subţire şi mai puternic material care depăşeşte cuprul ca şi conductor de căldură. Este utilizat pe ecrane TV, computere şi telefoane inteligente. Eficienţa energetică şi noile caracteristici de performanţă sunt posibile numai datorită noilor calităţi de proiectare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3054 / 19466
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
INTERVIURI ESENȚIALE | Portofoliul de investigații internaționale a crescut semnificativ în cadrul biroului Clifford Chance din București în ultimii ani, devenind o adevărată carte de vizită pentru practica din Romania. De vorbă cu Daniel Badea (Managing Partner) și Sabina Crângașu Huțanu (Counsel), despre modul în care funcționează o echipă de avocați români de top, implicată în mod constant în cele mai complexe litigii și investigații de anvergură din Europa
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...