Comisia Europeană anunţă măsuri pentru stimularea poziţiei de lider industrial a Europei în domeniul materialelor avansate
28 Februarie 2024
BizlawyerMaterialele avansate sunt proiectate şi fabricate în mod intenţionat pentru a prezenta performanţe superioare sau funcţii speciale, care pot fi dezvoltate cu o viteză fără precedent datorită cunoştinţelor ştiinţifice şi puterii de calcul actuale.
Comisia Europeană a propus o strategie cuprinzătoare pentru a trece la poziţia de lider industrial a UE în domeniul materialelor avansate, o tehnologie generică esenţială extrem de relevantă pentru dubla tranziţie verde şi digitală, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Comunicarea privind materialele avansate pentru o poziţie de lider în sectorul industrial prezintă măsuri concrete care permit alinierea priorităţilor în materie de cercetare şi inovare şi a investiţiilor în UE, asigurând poziţia de lider a Europei în această tehnologie-cheie. Această iniţiativă, anticipată cu nerăbdare de statele membre şi industrie, reprezintă primul pas către o abordare europeană comună pentru materialele avansate, punând bazele unor acţiuni suplimentare.
Comunicarea privind materialele avansate pentru o poziţie de lider în sectorul industrial prezintă măsuri concrete care permit alinierea priorităţilor în materie de cercetare şi inovare şi a investiţiilor în UE, asigurând poziţia de lider a Europei în această tehnologie-cheie. Această iniţiativă, anticipată cu nerăbdare de statele membre şi industrie, reprezintă primul pas către o abordare europeană comună pentru materialele avansate, punând bazele unor acţiuni suplimentare.
Materialele avansate sunt proiectate şi fabricate în mod intenţionat pentru a prezenta performanţe superioare sau funcţii speciale, care pot fi dezvoltate cu o viteză fără precedent datorită cunoştinţelor ştiinţifice şi puterii de calcul actuale. Acestea sunt fundamentale, de exemplu, pentru inovarea în domeniul energiei, al electronicii, al construcţiilor şi al mobilităţii şi, prin urmare, sunt esenţiale pentru tranziţia verde şi cea digitală. Se preconizează că prima listă de domenii de cercetare va fi extinsă în timp, în dialog cu Consiliul pentru tehnologie care urmează să fie instituit.
Se preconizează că va creşte semnificativ în următorii ani cererea de materiale avansate, de exemplu pentru producţia de energie din surse regenerabile, baterii, clădiri cu emisii zero, semiconductori, medicamente şi dispozitive medicale, sateliţi, lansatoare spaţiale, avioane sau pentru alte aplicaţii cu dublă utilizare, precum şi pentru echipamente de apărare.
Strategia urmăreşte să consolideze competitivitatea pe termen lung a UE prin asigurarea faptului că Uniunea rămâne în avangarda noilor tehnologii materiale, sprijinind dezvoltarea, testarea şi capacităţile de implementare. Acţiunile vor consolida, de asemenea, autonomia strategică deschisă a UE şi securitatea economică prin reducerea dependenţei de materialele critice prin înlocuirea acestora sau prin sprijinirea reciclării şi reutilizării acestora.
Comunicarea propune acţiuni bazate pe cinci piloni principali care urmează să fie puse în aplicare împreună cu statele membre ale UE, cu actorii din industrie şi cu alte părţi interesate principale: consolidarea ecosistemului european de cercetare şi inovare în domeniul materialelor avansate şi accelerarea introducerii pe piaţă a materialelor inovatoare. Aceasta include dezvoltarea unei "materiale comune", o infrastructură digitală europeană pentru cercetarea şi inovarea în domeniul materialelor avansate. Aceasta va accelera în mod semnificativ proiectarea, dezvoltarea şi testarea de noi materiale avansate într-un mediu controlat, utilizând, de asemenea, IA.
De asemenea, vor creşte investiţiile de capital şi accesul la finanţare. Ca parte a acestui pachet de acţiuni, UE va institui un nou parteneriat cu industria în cadrul programului Orizont Europa, vizând investiţii în valoare de 500 de milioane de euro pentru perioada 2025-2027, cel puţin 250 de milioane de euro provenind din surse private.
Va fi încurajată producţia şi utilizarea de materiale avansate. Aceasta include achiziţii publice pentru inovare, stabilirea de standarde şi lansarea unei Academii de Materiale Avansate împreună cu Institutul European de Inovare şi Tehnologie, pentru a se asigura că forţa de muncă europeană deţine competenţele necesare.
De asemenea, va fi creat un Consiliu pentru tehnologie pentru materiale avansate care să ofere consiliere cu privire la orientarea acestei iniţiative împreună cu statele membre, cu ţările asociate la programul Orizont Europa şi cu industria.
Un exemplu de materiale avansate este grafenul. Este cel mai subţire şi mai puternic material care depăşeşte cuprul ca şi conductor de căldură. Este utilizat pe ecrane TV, computere şi telefoane inteligente. Eficienţa energetică şi noile caracteristici de performanţă sunt posibile numai datorită noilor calităţi de proiectare.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 1619 / 18031 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance Badea a asistat PPC Group la finalizarea achiziției portofoliului de energie regenerabilă Macquarie din România
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
GDPR | Avocații specializați în practica de Data Protection de la Reff & Asociații - Deloitte Legal spun că preocuparea pentru conformare excedează domeniul protecției datelor. Silvia Axinescu, Senior Managing Associate: ”Abordăm fiecare proiect într-o manieră holistică și recunoaștem că protecția datelor, deși foarte importantă, este doar o piesă a puzzle-ului”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...