Comisia Europeană anunţă noi norme de securitate cibernetică pentru produse hardware şi software mai sigure
15 Septembrie 2022
AgerpresAceastă legislaţie, prima de acest tip de la nivelul UE, introduce cerinţe obligatorii de securitate cibernetică pentru produsele care au componente digitale, pe parcursul întregului ciclu de viaţă al acestora.
Comisia Europeană a prezentat joi o propunere de nou act legislativ privind rezilienţa cibernetică prin care urmăreşte să protejeze consumatorii şi întreprinderile împotriva produselor cu caracteristici de securitate necorespunzătoare, informează un comunicat al Executivului comunitar.
Această legislaţie, prima de acest tip de la nivelul UE, introduce cerinţe obligatorii de securitate cibernetică pentru produsele care au componente digitale, pe parcursul întregului ciclu de viaţă al acestora.
Actul legislativ, care a fost anunţat de preşedintele Ursula von der Leyen în septembrie 2021 în discursul privind starea Uniunii Europene şi se bazează pe Strategia de securitate cibernetică a UE din 2020 şi pe Strategia UE privind o uniune a securităţii din 2020, va oferi asigurarea că produsele digitale, cum ar fi produsele şi software-urile cu sau fără fir, sunt mai securizate pentru consumatorii din întreaga UE: actul legislativ prevede că fabricanţii vor avea obligaţii mai stricte în materie de responsabilitate, aceştia trebuind să furnizeze sprijin în materie de securitate şi actualizări de software pentru a aborda vulnerabilităţile identificate, şi, în plus, le va permite consumatorilor să dispună de suficiente informaţii cu privire la securitatea cibernetică a produselor pe care le cumpără şi le utilizează.
"Merităm să ne simţim în siguranţă atunci când utilizăm produse cumpărate pe piaţa unică. La fel cum putem avea încredere într-o jucărie sau într-un frigider cu marcaj CE, Actul european privind rezilienţa cibernetică va oferi asigurarea că obiectele şi software-ul conectate pe care le cumpărăm oferă garanţii solide în materie de securitate cibernetică. Acest act legislativ îi va trage la răspundere pe cei care sunt cu adevărat răspunzători, prin faptul că introduc produsele pe piaţă", a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedintele executiv pentru o Europă pregătită pentru era digitală.
La fiecare 11 secunde, undeva în lume, o organizaţie este ţinta atacurilor de tip ransomware; se estimează că, la nivel mondial, costul anual al criminalităţii informatice s-a ridicat la 5,5 mii de miliarde de euro în 2021 [raportul Centrului Comun de Cercetare (2020): "Securitatea cibernetică - ancora noastră digitală, o perspectivă europeană"). În aceste condiţii, este mai important ca niciodată să se asigure un nivel ridicat de securitate cibernetică şi să se reducă vulnerabilităţile produselor digitale, care constituie una dintre principalele căi prin care pot reuşi atacurile. Avem din ce în ce mai multe produse inteligente şi conectate, iar un incident de securitate cibernetică care afectează un produs are un posibil impact asupra întregului lanţ de aprovizionare, putând duce la perturbări grave ale activităţilor economice şi sociale de pe piaţa internă, submina securitatea sau chiar pune în pericol vieţi omeneşti.
Măsurile propuse se bazează pe noul cadru legislativ pentru legislaţia UE privind produsele şi vor stabili: norme privind introducerea pe piaţă a produselor cu componente digitale, menite să asigure securitatea cibernetică a acestor produse, cerinţe esenţiale pentru proiectarea, dezvoltarea şi fabricarea produselor cu componente digitale şi obligaţii pentru operatorii economici în ceea ce priveşte aceste produse şi norme privind monitorizarea pieţei şi asigurarea respectării normelor.
De asemenea, vor fi stabilite cerinţe esenţiale pentru procesele de gestionare a vulnerabilităţilor introduse de producători pentru a asigura securitatea cibernetică a produselor cu componente digitale pe parcursul întregului ciclu de viaţă, precum şi obligaţii pentru operatorii economici în legătură cu aceste procese. Producătorii vor trebui, de asemenea, să raporteze vulnerabilităţile exploatate în mod activ şi incidentele.
Noile norme vor reechilibra situaţia în ceea ce priveşte responsabilitatea, în sensul că aceasta va trebui să fie asumată într-o mai mare măsură de către producători. Aceştia vor trebui să asigure conformitatea cu cerinţele de securitate a produselor cu componente digitale care sunt puse la dispoziţie pe piaţa UE. Astfel, aceste norme vor fi benefice pentru consumatori şi cetăţeni, precum şi pentru întreprinderile care utilizează produse digitale, deoarece vor creşte transparenţa proprietăţilor de securitate şi vor promova încrederea în produsele cu componente digitale şi vor asigura o mai bună protecţie a drepturilor lor fundamentale, cum ar fi protecţia vieţii private şi a datelor.
Şi în alte ţări din întreaga lume legiuitorii au în vedere abordarea acestor aspecte, fiind astfel probabil ca Actul legislativ privind rezilienţa cibernetică să devină un reper internaţional, dincolo de piaţa internă a UE. Standardele UE bazate pe Actul legislativ privind rezilienţa cibernetică vor facilita punerea sa în aplicare şi vor constitui un avantaj pentru industria securităţii cibernetice a UE pe pieţele mondiale.
Propunerea de regulament se va aplica tuturor produselor care sunt conectate direct sau indirect la un alt dispozitiv sau la o reţea. Se prevăd o serie de excepţii pentru produsele cărora li se aplică deja cerinţe de securitate cibernetică stabilite în normele UE existente, de exemplu în ceea ce priveşte dispozitivele medicale, aviaţia sau automobilele.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 7331 / 18245 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...