
Companiile au depus planuri de afaceri de peste 8 miliarde lei pentru proiecte de investiţii cu impact major în economie (MF)
12 Septembrie 2024
AgerpresBugetul total al schemei este de 2,25 miliarde lei, respectiv echivalentul a aproximativ 450 milioane euro. Pentru prima sesiune, bugetul alocat este de 750 milioane lei.
Companiile au depus planuri de afaceri în valoare de peste 8 miliarde lei pentru proiecte de investiţii cu impact major în economie iar ajutorul de stat solicitat se ridică la 3,77 miliarde de lei, a anunţat Ministerul Finanţelor, printr-un comunicat.
"Ministerul Finanţelor a organizat, în perioada 29.07.2024 - 09.09.2024, prima sesiune de transmitere online a cererilor de acord pentru finanţare în baza schemei de ajutor de stat instituită prin H.G. nr. 300/2024, având ca obiectiv dezvoltarea regională prin stimularea realizării de investiţii. În cadrul primei sesiuni, au fost depuse 45 cereri de acord pentru finanţarea unor proiecte de investiţii în valoare totală de 8,04 miliarde lei. Ajutorul de stat solicitat este în valoare totală de de 3,77 miliarde lei", se arată în documentul citat.
"Ministerul Finanţelor a organizat, în perioada 29.07.2024 - 09.09.2024, prima sesiune de transmitere online a cererilor de acord pentru finanţare în baza schemei de ajutor de stat instituită prin H.G. nr. 300/2024, având ca obiectiv dezvoltarea regională prin stimularea realizării de investiţii. În cadrul primei sesiuni, au fost depuse 45 cereri de acord pentru finanţarea unor proiecte de investiţii în valoare totală de 8,04 miliarde lei. Ajutorul de stat solicitat este în valoare totală de de 3,77 miliarde lei", se arată în documentul citat.
Bugetul total al schemei este de 2,25 miliarde lei, respectiv echivalentul a aproximativ 450 milioane euro. Pentru prima sesiune, bugetul alocat este de 750 milioane lei.
Companiile care au depus cereri de finanţare activează în industria farmaceutică, aeronautică, auto, alimentară - fabricare hrană animale şi fabricare băuturi, chimică, precum şi în industria materialelor de construcţii.
Ministerul Finanţelor va analiza cererile de acord pentru finanţare ordonate descrescător în baza punctajului obţinut, al căror ajutor de stat solicitat se încadrează în limita bugetului alocat sesiunii (750 milioane lei). Termenul maxim de analiză este de 60 zile lucrătoare calculate de la data publicării listei pe website-ul Ministerului Finanţelor.
La finalul procesului, companiile care au depus dosare vor primi o scrisoare în care se menţionează fie Acord pentru finanţare, Scrisoare de respingere sau Solicitare de informaţii suplimentare, după caz. În cazul solicitării de informaţii suplimentare, compania are obligaţia să răspundă în termen de 15 zile lucrătoare. După primirea răspunsului din partea întreprinderii Ministerul Finanţelor reia procesul de analiză.
În situaţia în care există buget disponibil ca urmare a emiterii unor scrisori de respingere, analiza continuă, în ordinea punctajului obţinut, cu cererile de acord pentru finanţare care nu s-au încadrat iniţial în bugetul alocat sesiunii. Termenul de 60 de zile se calculează de la data intrării în analiză a acestora.
Punctajul a fost calculat pe baza criteriilor de evaluare prevăzute de HG nr. 300/2024, astfel: valoarea cheltuielilor eligibile; tipul investiţiei iniţiale; locaţia realizării investiţiei; CAEN pentru care se solicită finanţare; gradul de automatizare; raportul dintre EBITDA; cifra de afaceri.
Companiile cu cel puţin un exerciţiu financiar încheiat, pentru a putea accesa ajutorul de stat, trebuie să aibă rentabilitatea cifrei de afaceri mai mare decât zero în unul din ultimele trei exerciţii financiare încheiate şi capitalurile proprii pozitive în ultimul exerciţiu financiar încheiat.
Totodată, pentru a fi eligibile, în plus faţă de criteriile generale, întreprinderile nou-înfiinţate trebuie să aibă capital social subscris vărsat în valoare de minimum 100.000 lei şi să nu aibă acţionari care deţin sau au deţinut în România în ultimii 2 ani anterior datei înregistrării cererii o întreprindere cu acelaşi obiect de activitate pentru care solicită finanţare.
"Mă bucur să observ apetitul ridicat pentru apelul de proiecte, întrucât schemele de ajutor de stat nu sunt doar un suport financiar, ci şi un catalizator al investiţiilor care generează noi locuri de muncă, stimulează competitivitatea şi contribuie la echilibrul dezvoltării regionale. Economia românească are nevoie de astfel de instrumente pentru a naviga cu succes prin tranziţia către o economie modernă, bazată pe valoare adăugată ridicată şi pe sustenabilitate. Prin aceste măsuri, ne asigurăm că România rămâne o destinaţie atractivă pentru investiţii, capabilă să îşi consolideze poziţia în lanţurile valorice globale şi să îşi protejeze interesele economice strategice. Îi încurajez pe cei care nu vor obţine acum finanţare să se pregătească pentru următoarele sesiuni, pentru că până la epuizarea bugetului mai au ocazia să profite de această formă de sprijin. De altfel, vedem că Ministerul Finanţelor se dovedeşte un partener solid pentru antreprenorii pregătiţi să treacă la următorul nivel, dovadă că în anul 2024, în baza schemelor de ajutor de stat, ce au ca obiectiv dezvoltarea regională (H.G. nr. 807/2014 şi H.G. nr. 332/2014), sunt în derulare 64 proiecte de investiţii cu o valoare totală de 11 miliarde lei, pentru care se va plăti un ajutor de stat în valoare de 4 miliarde lei", a declarat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, citat în comunicat.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1934 / 19463 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...