ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Consiliul Concurenţei a declanşat anul trecut 16 investigaţii privind posibila încălcare a legislaţiei de concurenţă (raport)

25 Mai 2023   |   Agerpres

Cele mai multe dintre investigaţiile declanşate în 2022 vizează posibile înţelegeri orizontale şi posibile abuzuri de poziţie dominantă (câte 5 investigaţii).

 
 
Consiliul Concurenţei a declanşat, în 2022, 16 investigaţii privind posibila încălcare a legislaţiei de concurenţă, dintre care 11 declanşate din oficiu şi 5 în urma unor plângeri, conform raportului publicat de instituţie.

Cele mai multe dintre investigaţiile declanşate în 2022 vizează posibile înţelegeri orizontale şi posibile abuzuri de poziţie dominantă (câte 5 investigaţii).

Din perspectiva legislaţiei de concurenţă vizată de investigaţiile iniţiate în anul 2022, 44% dintre acestea privesc posibila încălcare a legislaţiei naţionale şi comunitare din domeniul concurenţei, iar restul, reprezentând o pondere de 56% din totalul investigaţiilor declanşate în anul 2022, au în vedere posibila încălcare a normelor naţionale în domeniu.


Printre pieţele importante vizate de noile investigaţii se numără: piaţa monetară interbancară pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR, întreţinerea şi repararea autovehiculelor, produse şi echipamente electronice şi de telecomunicaţii.

Au fost finalizate 8 investigaţii, dintre care 6 au vizat înţelegeri orizontale, acestea reprezentând o pondere de 75% din totalul investigaţiilor încheiate, şi câte o investigaţie privind înţelegeri verticale, respectiv acţiuni anticoncurenţiale ale administraţiei publice.

Din perspectiva legislaţiei de concurenţă vizată de investigaţiile încheiate, jumătate dintre acestea au presupus încălcări ale legislaţiei naţionale şi comunitare din domeniul concurenţei, iar celelalte patru investigaţii au presupus încălcări ale normelor naţionale în domeniu. Cele mai importante pieţe vizate de aceste investigaţii au fost: serviciile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor, asigurările de aviaţie şi distribuţia de camioane noi, medii şi grele marca Renault.

Cea mai mare pondere a amenzilor aplicate în anul 2022, cumulând un total de 178,588 milioane lei (36,213 milioane euro) o reprezintă înţelegerile anticoncurenţiale sub formă de cartel (87%). Cuantumul sancţiunilor aplicate în anul 2022 este de 2,5 ori mai mare decât bugetul instituţiei.

"O investigaţie de amploare a fost cea care a vizat interacţiunea pieţei de reparaţii auto cu cea pe care activează companiile de asigurare. Practic, companiile de reparaţii auto şi-au coordonat comportamentul, prin intermediul Asociaţiei Concesionarilor Dacia, Renault şi Nissan - ACODAREN, stabilind un nivel fix al preţurilor pieselor de schimb şi al tarifelor de manoperă utilizate în relaţia cu anumite societăţi de asigurare. În acest caz au fost sancţionate service-urile auto, ACODAREN şi firmele de asigurare cu amenzi totale de 130 milioane lei", a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Anul trecut, au fost iniţiate patru investigaţii sectoriale privind domeniul auto, retail-ul farmaceutic, drepturile de autor, servicii de emitere a avizului tehnic de amplasament privind utilităţile urbane şi infrastructura.

Cele două investigaţii sectoriale finalizate în 2022 de autoritatea de concurenţă au privit lucrările de modernizare, întreţinere şi reparaţii de drumuri şi străzi din municipiile reşedinţă de judeţ şi segmentul serviciilor de transport alternativ.

De asemenea, au fost iniţiate şase studii, vizând energia regenerabilă, grupurile de interes economic, serviciile medicale furnizate în regim de telemedicină, economia circulară, racordarea la Sistemul Energetic Naţional a producătorilor de energie electrică, impactul asupra concurenţei al prevederilor legale care condiţionează înfiinţarea/autorizarea întreprinderilor din domeniul consultanţei fiscale şi cel al auditului financiar.

În 2022, Consiliul Concurenţei a autorizat şi cel mai mare număr de operaţiuni de concentrare economică din ultimii 16 ani, respectiv 94. Dintre acestea, două au presupus acceptarea de angajamente.

În domeniul concurenţei neloiale, instituţia a finalizat un număr de 51 de sesizări, fiind emisă şi o decizie privind interzicerea unei practici de concurenţă neloială.

Raportul mai semnalează că, pe parcursul anului 2022, a avut loc o creştere importantă a numărului total de avize, puncte de vedere şi opinii transmise de către autoritatea de concurenţă, comparativ cu 2021, atât în ceea ce priveşte colaborarea cu Guvernul României, fiind emise 193 avize/puncte de vedere/opinii, cât şi la nivelul Parlamentului, în acest caz înregistrându-se un număr de 174 de puncte de vedere transmise.

"Actele normative transmise spre avizare Consiliului Concurenţei au fost influenţate de actualul context economic şi social, acestea concentrându-se, în special, pe domeniile afectate de criza energetică şi conflictul armat dintre Rusia şi Ucraina. În acest sens, Consiliul Concurenţei s-a implicat activ în procesul de consolidare a unui cadru normativ echitabil şi pro-concurenţial care să asigure protejarea atât a economiei naţionale, cât şi a consumatorilor finali în contextul creşterii semnificative a preţurilor", subliniază sursa citată.

În anul 2022, Comisia Europeană a aprobat o serie de măsuri din domeniul ajutorului de stat pentru România, care au constat, printre altele, în ajutoare pentru restructurarea unor companii de stat, scheme de ajutor de stat în vederea depăşirii crizei economice generate de pandemia de COVID-19, dar şi scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea economiei în contextul invaziei Rusiei în Ucraina. Dintre cazurile importante finalizate sunt de menţionat: ajutorul de stat individual acordat pentru restructurarea Complexului Energetic Oltenia S.A. (251 milioane euro), ajutoare pentru întreprinderile implicate în transportul rutier de mărfuri şi persoane, pentru compensarea creşterii preţului la combustibil pentru alimentarea motoarelor, ca urmare a conflictului armat din Ucraina (700 milioane lei) şi ajutorul de stat acordat TAROM pentru compensarea daunelor provocate de pandemia COVID-19 (1,91 milioane euro).

"În această perioadă economică provocatoare, ajutoarele de stat au reprezentat instrumente importante pentru sprijinirea dezvoltării unor sectoare importante ale economiei noastre. Am devenit, astfel, mai eficienţi şi mai rapizi, oferind expertiza noastră autorităţilor pentru a implementa măsuri de sprijin ce implică fonduri europene (inclusiv PNRR) şi naţionale în valoare totală de circa 145 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creştere de aproximativ 250% faţă de anul anterior", a spus Bogdan Chiriţoiu.

În cadrul procesului de aderare a României la OCDE, demarat în 2022, Consiliul Concurenţei participă ca punct focal de contact cu OCDE. Astfel, prima etapă a constat în realizarea auto-evaluării instrumentelor juridice ale OCDE, raportate la legislaţia, politicile şi practicile din România, pe baza cărora s-a elaborat Memorandumul iniţial de aderare. Consiliul Concurenţei a contribuit la realizarea a 30 de fişe de auto-evaluare, dintre care 11 în calitate de instituţie unic responsabilă şi 19 în colaborare cu alte instituţii, din totalul celor 246 de instrumente juridice solicitate de OCDE la nivel naţional.

Totodată, în cursul anului 2022, Consiliul Naţional de Supraveghere din Domeniul Feroviar (CNSDF) a avut în analiză trei sesizări, respectiv două plângeri, acestea fiind soluţionate până la finalul anului. Organismul de supraveghere din domeniul feroviar a adoptat două decizii prin care a impus trei măsuri administratorului infrastructurii feroviare, Compania Naţională de Căi Ferate (CFR SA), şi o formulat o recomandare pentru Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii. Măsurile au fost implementate şi monitorizate integral pe parcursul anului 2022.

Consiliul de Supraveghere din Domeniul Naval (CSDN) a analizat o plângere şi o sesizare, ambele fiind soluţionate până la sfârşitul anului. În ceea ce priveşte avizarea tarifelor, CSDN a avizat normele de fundamentare a tarifelor pentru 10 administraţii portuare şi de căi navigabile interioare, ce conţin 112 tarife, ce urmează a fi practicate în anul 2023.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 62 / 13947
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for experienced Lawyer | Employment
Băncilă, Diaconu și Asociații a asistat acționarii Clarfon S.A. în vânzarea unei participații majoritare către V4C. Radu Diaconu (Managing Partner), a coordonat echipa de proiect
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Cum a trecut echipa de Legal de la Teleperformance România, firmă cu cca. două mii de angajați, prin maratonul schimbărilor din legislația muncii. Laura Rudnyanszky, Chief Legal Officer: Am considerat că este foarte important să se aloce resurse adecvate pentru a ne asigura că procesul de conformare este gestionat în mod corespunzător și că organizația este în conformitate cu noile cerințe legislative | Care sunt provocările anului și noile tendințe în zona de resurse umane
Avocații Popescu & Asociații au o bogată experiență în auditarea riscurilor de natură penală, ei participând, cu ani în urmă, la primele astfel de proceduri din România. Echipa are azi toate resursele umane și profesionale necesare auditării aspectelor sesizate de către clienți, oferind soluții complete și investigații complexe | Adrian Chirvase, Partener: Indiferent de natura și amploarea problemelor cu privire la care ni se solicită sprijinul, modalitatea de lucru urmează un tipar caracterizat prin seriozitate, profesionalism și eficiență
Stratulat Albulescu a acordat asistență juridică grupului Walden în achiziția companiei de transport Alex International Transport 94. Echipa, coordonata de Silviu Stratulat și Raluca Gabor
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners: Junior Associate ̸ Associate to join our Consultancy Team
Corporate & Commercial - Powered by CMS | România a devenit un magnet pentru investitori în tehnologie (TMT)
Clifford Chance, „Firma de avocatură a anului în Europa” la gala Chambers and Partners. Ce firmă a obținut premiul în România
Jurisdicția preferată a antreprenorilor permite finanțarea parțială a achiziției de imobile în Emiratele Arabe Unite prin instituții bancare islamice locale în condiții avantajoase, de care pot beneficia inclusiv cetățenii români. Despre strategia optimă de structurare a investiției și condițiile obținerii unei finanțări, într-o discuție cu Casiana Dușa, avocat senior și specialist în business islamic
Din culisele unui arbitraj internațional complex | Gabriel Resources a cuantificat costuri de 47,1 mil. $ cu avocații White & Case și de 9 mil. $ cu echipa Țuca Zbârcea & Asociații în arbitrajul ICSID generat de proiectul aurifer eșuat de la Roșia Montană. Sumele alocate experților au fost evaluate la aproape 5 mil. $, iar cheltuielile administrative s-au apropiat de 1 mil. $. România a cerut tribunalului să respingă cererea “amețitoare” privind costurile suportate de reclamant
LegiTeam | Bulboacă & Asociații is looking for an Attorney at Law ̸ Corporate ̸ M&A
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...