
Consiliul Concurenţei intenţionează să finalizeze în 2023 investigaţia ce vizează posibile comportamente abuzive la doi distribuitori de energie (raport)
25 Mai 2023
AgerpresO altă investigaţie care se va finaliza în 2023 vizează posibile înţelegeri pentru fixarea preţurilor de vânzare în cazul produselor electrocasnice şi cele din categoria tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor. Alte investigaţii importante vizează domenii cheie, precum cimentul sau licitaţiile.
Consiliul Concurenţei intenţionează să finalizeze anul acesta o serie de investigaţii privind posibila încălcare a legislaţiei de concurenţă derulate în domenii de importanţă mare, una dintre acestea vizând sectorul energiei electrice, conform raportului pentru 2022 publicat de instituţie.
Potrivit sursei citate, autoritatea de concurenţă analizează posibile comportamente abuzive ale două companii pe piaţa distribuţiei de energie electrică aferentă zonelor geografice pentru care acestea deţin licenţă de distribuţie.
O altă investigaţie care se va finaliza în 2023 vizează posibile înţelegeri pentru fixarea preţurilor de vânzare în cazul produselor electrocasnice şi cele din categoria tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor. Alte investigaţii importante vizează domenii cheie, precum cimentul sau licitaţiile.
Potrivit sursei citate, autoritatea de concurenţă analizează posibile comportamente abuzive ale două companii pe piaţa distribuţiei de energie electrică aferentă zonelor geografice pentru care acestea deţin licenţă de distribuţie.
O altă investigaţie care se va finaliza în 2023 vizează posibile înţelegeri pentru fixarea preţurilor de vânzare în cazul produselor electrocasnice şi cele din categoria tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor. Alte investigaţii importante vizează domenii cheie, precum cimentul sau licitaţiile.
"În ceea ce priveşte activitatea antitrust, ne propunem să finalizăm investigaţii importante, cum sunt cele două cazuri din domeniul energiei, de posibil abuz de poziţie dominantă ale companiilor Distribuţie Energie Electrică România (membră a grupului Electrica) şi Distribuţie Energie Oltenia (din grupul CEZ) şi cel referitor la piaţa produselor electrocasnice şi electronice, în care sunt implicate companiile Samsung Electronics România şi partenerii săi: Altex, Flanco şi Dante Internaţional. De asemenea, vom finaliza, printre altele, investigaţiile privind sectorul cimentului, furnizare de carte, servicii de arhivare electronică/digitală", a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Totodată, Consiliul Concurenţei se aşteaptă la o activitate intensă în ceea ce priveşte ajutorul de stat. Se vor finaliza cazuri de o importanţă majoră pentru România, precum cazul Complexului Energetic Hunedoara, Tarom şi CFR Marfă, care se află acum în analiza Comisiei Europene.
De asemenea, Consiliul Concurenţei anticipează că va fi necesar să se evalueze un număr semnificativ de măsuri în contextul PNRR şi al proiectelor REPowerEU pe de o parte, şi al schemelor de sprijin în scopul parcurgerii perioadei de criză, pe de altă parte şi va asigura asistenţă tehnică pentru elaborarea măsurilor din programele operaţionale aferente exerciţiului financiar multianual 2021-2027.
"Anul 2023 se arată la fel de plin de provocări. Activitatea noastră se anunţă a fi intensă, în continuare, în domeniul ajutorului de stat atât în ceea ce priveşte evaluarea măsurilor ce implică fonduri europene, precum proiectele REPowerEU, cât şi în privinţa finalizării cazurilor aflate în analiza Comisiei Europene, cum sunt Tarom, CFR Marfă, Complexul Energetic Hunedoara, Banca Naţională de Dezvoltare, BlueAir, Compania Naţională a Uraniului şi Platforma multimodală Galaţi. În acelaşi timp, avem în vedere abordarea unor noi cazuri complexe: proiectele de investiţii în domeniul energiei nucleare, contractele pentru diferenţă în domeniul energiei regenerabile, proiectele RepowerEu, modificarea planului de închidere de mine, cazuri individuale de ajutor regional pentru proiecte mari de investiţii etc", a subliniat Bogdan Chiriţoiu.
În ceea ce priveşte priorităţile legislative, Consiliul Concurenţei are ca principal obiectiv pentru anul 2023 transpunerea în legislaţia românească a Directivei ECN+, care oferă autorităţilor de concurenţă din statele membre UE instrumente pentru a deveni mai eficace în aplicarea legislaţiei de concurenţă şi pentru garantarea funcţionării corespunzătoare a pieţei interne.
Împreună cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, urmează să fie aprobată legislaţia secundară privind procedura de înregistrare, investigare şi soluţionare a sesizărilor ce vizează practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar.
Pentru anul 2023, în domeniul combaterii concurenţei neloiale, ca urmare a modificării legii specifice din cursul anului 2022, autoritatea de concurenţă are în vedere finalizarea elaborării legislaţiei secundare aferente, prin care se va stabili procedura de constatare şi sancţionare a practicilor de concurenţă neloială şi se vor stabili atât instrucţiunile privind individualizarea sancţiunilor, cât şi condiţiile, termenele şi procedura de urmat pentru adoptarea de măsuri provizorii privind combaterea concurenţei neloiale.
Din perspectiva colaborării interinstituţionale, se aşteaptă să se finalizeze Protocolul dintre Consiliul Concurenţei, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală. Acesta are scopul de a crea un cadru de funcţionare pentru cooperarea bilaterală şi schimbul de informaţii dintre autorităţile nominalizate şi de a stabili modalităţile prin care poate fi monitorizat comportamentul agenţilor economici pentru protejarea pieţei şi a intereselor generale ale cetăţenilor în vederea derulării acţiunilor desfăşurate de părţi în ceea ce priveşte combaterea acţiunilor speculative.
Referitor la activitatea internaţională, Consiliul Concurenţei îşi propune intensificarea participării la activităţile Comitetului de Concurenţă OCDE şi la cele regionale organizate de OCDE, cu atât mai mult cu cât, în data de 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a adoptat decizia de a deschide negocierile de aderare cu România.
Din perspectiva cooperării bilaterale la nivel internaţional, Consiliul Concurenţei are pe lista priorităţilor pentru anul 2023 implementarea proiectului de colaborare cu autoritatea Naţională de concurenţă din Spania pentru îmbunătăţirea utilizării aplicaţiei Big Data.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 60 / 13947 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for experienced Lawyer | Employment
Băncilă, Diaconu și Asociații a asistat acționarii Clarfon S.A. în vânzarea unei participații majoritare către V4C. Radu Diaconu (Managing Partner), a coordonat echipa de proiect
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Cum a trecut echipa de Legal de la Teleperformance România, firmă cu cca. două mii de angajați, prin maratonul schimbărilor din legislația muncii. Laura Rudnyanszky, Chief Legal Officer: Am considerat că este foarte important să se aloce resurse adecvate pentru a ne asigura că procesul de conformare este gestionat în mod corespunzător și că organizația este în conformitate cu noile cerințe legislative | Care sunt provocările anului și noile tendințe în zona de resurse umane
Avocații Popescu & Asociații au o bogată experiență în auditarea riscurilor de natură penală, ei participând, cu ani în urmă, la primele astfel de proceduri din România. Echipa are azi toate resursele umane și profesionale necesare auditării aspectelor sesizate de către clienți, oferind soluții complete și investigații complexe | Adrian Chirvase, Partener: Indiferent de natura și amploarea problemelor cu privire la care ni se solicită sprijinul, modalitatea de lucru urmează un tipar caracterizat prin seriozitate, profesionalism și eficiență
Stratulat Albulescu a acordat asistență juridică grupului Walden în achiziția companiei de transport Alex International Transport 94. Echipa, coordonata de Silviu Stratulat și Raluca Gabor
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners: Junior Associate ̸ Associate to join our Consultancy Team
Corporate & Commercial - Powered by CMS | România a devenit un magnet pentru investitori în tehnologie (TMT)
Clifford Chance, „Firma de avocatură a anului în Europa” la gala Chambers and Partners. Ce firmă a obținut premiul în România
Jurisdicția preferată a antreprenorilor permite finanțarea parțială a achiziției de imobile în Emiratele Arabe Unite prin instituții bancare islamice locale în condiții avantajoase, de care pot beneficia inclusiv cetățenii români. Despre strategia optimă de structurare a investiției și condițiile obținerii unei finanțări, într-o discuție cu Casiana Dușa, avocat senior și specialist în business islamic
Din culisele unui arbitraj internațional complex | Gabriel Resources a cuantificat costuri de 47,1 mil. $ cu avocații White & Case și de 9 mil. $ cu echipa Țuca Zbârcea & Asociații în arbitrajul ICSID generat de proiectul aurifer eșuat de la Roșia Montană. Sumele alocate experților au fost evaluate la aproape 5 mil. $, iar cheltuielile administrative s-au apropiat de 1 mil. $. România a cerut tribunalului să respingă cererea “amețitoare” privind costurile suportate de reclamant
LegiTeam | Bulboacă & Asociații is looking for an Attorney at Law ̸ Corporate ̸ M&A
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...