
Consiliul Patronatelor Bancare şi Confederaţia Concordia resping intenţia de introducere a unei taxe suplimentare pe tranzacţiile bancare
10 Iunie 2025
AgerpresOrganizaţiile precizează că se observă, în ultimul timp, o serie de discuţii în spaţiul public despre posibile noi taxe, unele chiar aplicabile sectorial, fără a exista însă un dialog cu partenerii sociali la nivel naţional sau sectorial asupra oportunităţii/efectelor unor astfel de măsuri.
Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) şi Confederaţia Patronală Concordia resping ferm intenţia de introducere a unei taxe suplimentare pe tranzacţiile bancare, conform unui comunicat de presă.
"În contextul unei situaţii bugetare critice cu care se confruntă România, care atrage necesitatea luării de măsuri radicale, atragem atenţia că este necesar să fie respectate principiile economice de bază şi să se adreseze cauzele fundamentale ale problemelor, prin măsuri sustenabile şi echilibrate, nu prin măsuri hazardate şi populiste. În acest sens, Consiliul Patronatelor Bancare din România şi Confederaţia Patronală Concordia, în calitate de parteneri sociali reprezentativi la nivel naţional, îşi exprimă disponibilitatea permanentă de dialog constructiv în vederea identificării celor mai potrivite soluţii pentru redresarea situaţiei finanţelor publice şi crearea unui cadru economic predictibil, orientat spre dezvoltare şi creşterea investiţiilor", se menţionează în comunicat.
"În contextul unei situaţii bugetare critice cu care se confruntă România, care atrage necesitatea luării de măsuri radicale, atragem atenţia că este necesar să fie respectate principiile economice de bază şi să se adreseze cauzele fundamentale ale problemelor, prin măsuri sustenabile şi echilibrate, nu prin măsuri hazardate şi populiste. În acest sens, Consiliul Patronatelor Bancare din România şi Confederaţia Patronală Concordia, în calitate de parteneri sociali reprezentativi la nivel naţional, îşi exprimă disponibilitatea permanentă de dialog constructiv în vederea identificării celor mai potrivite soluţii pentru redresarea situaţiei finanţelor publice şi crearea unui cadru economic predictibil, orientat spre dezvoltare şi creşterea investiţiilor", se menţionează în comunicat.
Organizaţiile precizează că se observă, în ultimul timp, o serie de discuţii în spaţiul public despre posibile noi taxe, unele chiar aplicabile sectorial, fără a exista însă un dialog cu partenerii sociali la nivel naţional sau sectorial asupra oportunităţii/efectelor unor astfel de măsuri.
"În acest sens, menţionăm ideea vehiculată săptămâna trecută, de introducere a unei noi taxe, respectiv o taxă aplicabilă tranzacţiilor bancare, percepută clienţilor persoane fizice şi juridice, similar unui comision aplicat de fiecare dată când se efectuează o plată. Este un nou exemplu de abordare superficială a unor aspecte complexe, care induc iluzia unor beneficii bugetare pe termen scurt, dar care, în realitate, generează efecte economice şi sociale nedorite, negative, pe termen lung. În acest context, respingem cu fermitate intenţia de introducere a unei taxe pe tranzacţiile bancare, precum şi a oricărei alte taxe cu impact asupra sistemului bancar, având în vedere implicaţiile economice şi sociale negative", se arată în comunicat.
Organizaţiile subliniază că orice măsura fiscală trebuie să respecte principiile predictibilităţii şi eficienţei economice.
Potrivit acestora, soluţiile reale pentru reducerea deficitului bugetar ţin de digitalizarea administraţiei, colectarea eficientă a taxelor, stimularea iniţiativei private şi nu introducerea de taxe ad-hoc care penalizează exact contribuabilii care îşi plătesc cu regularitate obligaţiile fiscale către stat.
"Experienţa anilor trecuţi arată cât se poate de elocvent faptul că măririle de taxe, taxele speciale ad-hoc şi celelalte măsuri de peticire a bugetului nu au adus niciun beneficiu, dimpotrivă, au stimulat irosirea banilor publici. Nu am identificat vreun efect pozitiv în economie rezultat din impozitul pe cifra de afaceri sau cel pe activele bancare instituite în ultimii ani, tot cu scopul declarat al echilibrării bugetului de stat; din contră, astfel de taxe au împovărat şi mai mult contribuabilii de bună credinţă", se menţionează în comunicat.
CPBR şi Concordia precizează câteva dintre efectele probabile ale unei asemenea taxe pe tranzacţii bancare: migrarea către plăţile în numerar, cu efect direct asupra evaziunii fiscale şi creşterea economiei negre, scăderea nivelului de bancarizare, stoparea/amânarea investiţiilor în infrastructura de plăţi electronice, zădărnicirea eforturilor de digitalizare ale Statului (e-factura, e-TVA, SAF - T); încurajarea fenomenului de deschidere de conturi bancare în afara României, ceea ce poate duce la competiţie neloială pentru băncile româneşti şi un control mai dificil al fluxurilor de bani de către autorităţile fiscale; migrarea către platforme cu risc ridicat, de tip crypto sau de intermediere neautorizate, care, pe lângă faptul că expune contribuabilul la riscuri semnificative, generează vulnerabilitate pentru sistemului financiar şi riscuri de securitate naţională; creşterea inflaţiei determinată de efectul în cascadă a aplicării taxei pe circuitul de formare a preţului produselor şi serviciilor.
De asemenea, o asemenea taxă ar duce la împovărarea suplimentară a categoriilor vulnerabile în condiţiile în care vor fi afectate şi plăţile cu caracter social (pensii, ajutoare, burse, alocaţii, indemnizaţii, şomaj), care sunt operate, preponderent, prin transferuri bancare. Un alt efect ar fi creşterea preţului serviciilor bancare în condiţiile în care costurile de implementare a acestei taxe dar şi creşterea costurilor de administrare a plăţilor în numerar se vor translata, cel mai probabil, în costurile serviciilor şi produselor bancare, conform principiilor de piaţă.
"Aspectele indicate mai sus au fost sesizate şi de Comisia Europeană în cazul unei taxe similare impuse în Slovacia. Ar fi util ca atunci când "se copiază" iniţiative populiste din alte ţări, iniţiatorii să analizeze şi efectele negative generate precum problemele majore de implementare, costurile ridicate şi beneficiile economice nesemnificative. Credem că a venit momentul conduitei responsabile care să fundamenteze implementarea oricărei decizii fiscale pe o indispensabilă analiză de impact cu evaluarea tuturor implicaţiilor dar şi discuţii tehnice constructive cu reprezentanţii mediului de afaceri. Mediul de afaceri doreşte să fie parte din soluţie. Avem expertiza relevantă şi capacitatea de a contribui la construcţia unor politici fiscale sustenabile, dar este nevoie de voinţă politică în consultarea reală şi transparentă a partenerilor sociali reprezentativi la nivel naţional sau sectorial", se mai arată în document.
Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), organizaţia patronală reprezentativă a sectorului bancar românesc, este parte a Federaţiei Patronale a Serviciilor Financiare - FinBan, afiliată la Confederaţia Patronală Concordia.
Confederaţia Patronală Concordia reprezintă 20 dintre cele mai importante sectoare ale economiei româneşti şi este un partener de dialog social, reprezentativ la nivel naţional. Cu o contribuţie de 30% din în PIB şi peste 450.000 de angajaţi în 3900 de firme mari şi mici, cu capital românesc şi străin, Concordia este singura organizaţie din România membră în Business Europe, Organizaţia Internaţională a Angajatorilor (IOE) şi Business at OECD (BIAC).
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 171 / 19433 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
CMS, alături de Bitdefender la achiziția Mesh Security | Horea Popescu (Managing Partner CMS România) și Mircea Moraru (Senior Counsel), în echipa multidisciplinară coordonată de la Londra, care a oferit consultanță cumpărătorului în toate aspectele tranzacției supusă acum aprobărilor din partea autorităților de reglementare
“Schimbare” este cuvântul de ordine pe piața muncii, spun avocații de Employment de la Mușat & Asociații, fenomenul fiind potențat de avansul tehnologic rapid, evoluția așteptărilor angajaților și necesitatea adaptării la noile realități economice și sociale | Echipa gestionează un număr mare de proiecte care implică restructurări ample ale companiilor multinaționale, creşterea numărului de litigii fiind evidențiată în analiza tendințelor observate. De vorbă cu membrii echipei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2025
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la Mitel & Asociații | Schimbările din zona legislației muncii și noile tendințe în politica de personal, analizate de Mădălina Mitel (Partener) și Cristina Dan (Counsel)
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...