
Consiliul Patronatelor Bancare şi Confederaţia Concordia resping intenţia de introducere a unei taxe suplimentare pe tranzacţiile bancare
10 Iunie 2025
AgerpresOrganizaţiile precizează că se observă, în ultimul timp, o serie de discuţii în spaţiul public despre posibile noi taxe, unele chiar aplicabile sectorial, fără a exista însă un dialog cu partenerii sociali la nivel naţional sau sectorial asupra oportunităţii/efectelor unor astfel de măsuri.
Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) şi Confederaţia Patronală Concordia resping ferm intenţia de introducere a unei taxe suplimentare pe tranzacţiile bancare, conform unui comunicat de presă.
"În contextul unei situaţii bugetare critice cu care se confruntă România, care atrage necesitatea luării de măsuri radicale, atragem atenţia că este necesar să fie respectate principiile economice de bază şi să se adreseze cauzele fundamentale ale problemelor, prin măsuri sustenabile şi echilibrate, nu prin măsuri hazardate şi populiste. În acest sens, Consiliul Patronatelor Bancare din România şi Confederaţia Patronală Concordia, în calitate de parteneri sociali reprezentativi la nivel naţional, îşi exprimă disponibilitatea permanentă de dialog constructiv în vederea identificării celor mai potrivite soluţii pentru redresarea situaţiei finanţelor publice şi crearea unui cadru economic predictibil, orientat spre dezvoltare şi creşterea investiţiilor", se menţionează în comunicat.
"În contextul unei situaţii bugetare critice cu care se confruntă România, care atrage necesitatea luării de măsuri radicale, atragem atenţia că este necesar să fie respectate principiile economice de bază şi să se adreseze cauzele fundamentale ale problemelor, prin măsuri sustenabile şi echilibrate, nu prin măsuri hazardate şi populiste. În acest sens, Consiliul Patronatelor Bancare din România şi Confederaţia Patronală Concordia, în calitate de parteneri sociali reprezentativi la nivel naţional, îşi exprimă disponibilitatea permanentă de dialog constructiv în vederea identificării celor mai potrivite soluţii pentru redresarea situaţiei finanţelor publice şi crearea unui cadru economic predictibil, orientat spre dezvoltare şi creşterea investiţiilor", se menţionează în comunicat.
Organizaţiile precizează că se observă, în ultimul timp, o serie de discuţii în spaţiul public despre posibile noi taxe, unele chiar aplicabile sectorial, fără a exista însă un dialog cu partenerii sociali la nivel naţional sau sectorial asupra oportunităţii/efectelor unor astfel de măsuri.
"În acest sens, menţionăm ideea vehiculată săptămâna trecută, de introducere a unei noi taxe, respectiv o taxă aplicabilă tranzacţiilor bancare, percepută clienţilor persoane fizice şi juridice, similar unui comision aplicat de fiecare dată când se efectuează o plată. Este un nou exemplu de abordare superficială a unor aspecte complexe, care induc iluzia unor beneficii bugetare pe termen scurt, dar care, în realitate, generează efecte economice şi sociale nedorite, negative, pe termen lung. În acest context, respingem cu fermitate intenţia de introducere a unei taxe pe tranzacţiile bancare, precum şi a oricărei alte taxe cu impact asupra sistemului bancar, având în vedere implicaţiile economice şi sociale negative", se arată în comunicat.
Organizaţiile subliniază că orice măsura fiscală trebuie să respecte principiile predictibilităţii şi eficienţei economice.
Potrivit acestora, soluţiile reale pentru reducerea deficitului bugetar ţin de digitalizarea administraţiei, colectarea eficientă a taxelor, stimularea iniţiativei private şi nu introducerea de taxe ad-hoc care penalizează exact contribuabilii care îşi plătesc cu regularitate obligaţiile fiscale către stat.
"Experienţa anilor trecuţi arată cât se poate de elocvent faptul că măririle de taxe, taxele speciale ad-hoc şi celelalte măsuri de peticire a bugetului nu au adus niciun beneficiu, dimpotrivă, au stimulat irosirea banilor publici. Nu am identificat vreun efect pozitiv în economie rezultat din impozitul pe cifra de afaceri sau cel pe activele bancare instituite în ultimii ani, tot cu scopul declarat al echilibrării bugetului de stat; din contră, astfel de taxe au împovărat şi mai mult contribuabilii de bună credinţă", se menţionează în comunicat.
CPBR şi Concordia precizează câteva dintre efectele probabile ale unei asemenea taxe pe tranzacţii bancare: migrarea către plăţile în numerar, cu efect direct asupra evaziunii fiscale şi creşterea economiei negre, scăderea nivelului de bancarizare, stoparea/amânarea investiţiilor în infrastructura de plăţi electronice, zădărnicirea eforturilor de digitalizare ale Statului (e-factura, e-TVA, SAF - T); încurajarea fenomenului de deschidere de conturi bancare în afara României, ceea ce poate duce la competiţie neloială pentru băncile româneşti şi un control mai dificil al fluxurilor de bani de către autorităţile fiscale; migrarea către platforme cu risc ridicat, de tip crypto sau de intermediere neautorizate, care, pe lângă faptul că expune contribuabilul la riscuri semnificative, generează vulnerabilitate pentru sistemului financiar şi riscuri de securitate naţională; creşterea inflaţiei determinată de efectul în cascadă a aplicării taxei pe circuitul de formare a preţului produselor şi serviciilor.
De asemenea, o asemenea taxă ar duce la împovărarea suplimentară a categoriilor vulnerabile în condiţiile în care vor fi afectate şi plăţile cu caracter social (pensii, ajutoare, burse, alocaţii, indemnizaţii, şomaj), care sunt operate, preponderent, prin transferuri bancare. Un alt efect ar fi creşterea preţului serviciilor bancare în condiţiile în care costurile de implementare a acestei taxe dar şi creşterea costurilor de administrare a plăţilor în numerar se vor translata, cel mai probabil, în costurile serviciilor şi produselor bancare, conform principiilor de piaţă.
"Aspectele indicate mai sus au fost sesizate şi de Comisia Europeană în cazul unei taxe similare impuse în Slovacia. Ar fi util ca atunci când "se copiază" iniţiative populiste din alte ţări, iniţiatorii să analizeze şi efectele negative generate precum problemele majore de implementare, costurile ridicate şi beneficiile economice nesemnificative. Credem că a venit momentul conduitei responsabile care să fundamenteze implementarea oricărei decizii fiscale pe o indispensabilă analiză de impact cu evaluarea tuturor implicaţiilor dar şi discuţii tehnice constructive cu reprezentanţii mediului de afaceri. Mediul de afaceri doreşte să fie parte din soluţie. Avem expertiza relevantă şi capacitatea de a contribui la construcţia unor politici fiscale sustenabile, dar este nevoie de voinţă politică în consultarea reală şi transparentă a partenerilor sociali reprezentativi la nivel naţional sau sectorial", se mai arată în document.
Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), organizaţia patronală reprezentativă a sectorului bancar românesc, este parte a Federaţiei Patronale a Serviciilor Financiare - FinBan, afiliată la Confederaţia Patronală Concordia.
Confederaţia Patronală Concordia reprezintă 20 dintre cele mai importante sectoare ale economiei româneşti şi este un partener de dialog social, reprezentativ la nivel naţional. Cu o contribuţie de 30% din în PIB şi peste 450.000 de angajaţi în 3900 de firme mari şi mici, cu capital românesc şi străin, Concordia este singura organizaţie din România membră în Business Europe, Organizaţia Internaţională a Angajatorilor (IOE) şi Business at OECD (BIAC).
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 60 / 19322 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la Mitel & Asociații | Schimbările din zona legislației muncii și noile tendințe în politica de personal, analizate de Mădălina Mitel (Partener) și Cristina Dan (Counsel)
PNSA, alături de un sindicat de bănci românești și internaționale cu privire la acordarea unei facilități de credit în valoare de aproximativ 173 milioane de dolari firmei Black Sea Oil & Gas. Ce avocați au fost implicați în finanțare
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Real Estate)
Schoenherr, alături de M Core în achiziția Focșani Shopping Centre de la KBC Bank. Markus Piuk (partner) a coordonat echipa
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
Cariere în Drept | De vorbă cu Andra Mălina Stroe, șefă de promoție a generației care și-a finalizat studiile în 2022, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dacă te-ai ridicat la înălțimea sarcinilor în timpul facultății, este imposibil să nu reușești în a avea o carieră de succes. Înveți de la cei mai buni și ești coleg cu cei mai buni”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat stagiar pentru practica de Drept Societar și Comercial
Women Lawyers | Să fii femeie în lumea avocaturii de business de astăzi înseamnă atât provocări, cât și oportunități semnificative. Dana Bivol (Partener): ”Alături de ceilalți colegi parteneri am reușit să creăm o firmă cu un brand puternic, recunoscut pentru expertiza sa, atât pe plan local, cât și internațional. Popescu & Asociații oferă un mix ideal de oportunități profesionale, mediu de lucru pozitiv și resurse pentru dezvoltare personală și profesională”
Proiectul eșuat de lobby, prin care liderii Alianței pentru Unirea Românilor ar fi beneficiat de o întâlnire și o ședință foto cu Donald Trump la reședința din Mar-a-Lago (Florida) se lasă cu un proces în SUA. Pretenții de 4,6 mil. USD pentru că șefii partidului AUR nu s-au întâlnit cu înalți oficiali americani, peste Ocean
Rising Stars | Raluca Biță, unul dintre cei mai buni studenți ai generației sale, a ales să profeseze în sfera Dreptului financiar-bancar în echipa Filip & Company: ” Una dintre principalele mele așteptări a fost să găsesc un mediu care să mă stimuleze intelectual și să-mi ofere ocazia de a rezolva probleme complexe și am întâlnit exact asta. Fiecare caz aduce provocări unice, care necesită o combinație de cunoștințe juridice, gândire critică și creativitate în găsirea celor mai bune soluții pentru clienți”
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Filip & Company asistă NextUp Solutions în procesul de vânzare către Symfonia. Andreea Bănică (counsel): ”Tranzacția confirmă încă o dată că ecosistemul tech românesc este suficient de matur pentru a atrage interesul unor jucători internaționali serioși”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...