ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Consultare publică pentru înfiinţarea Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică în Energie

01 Octombrie 2024   |   Agerpres

Noua entitate va fi compusă din 34 de specialişti de top în domeniul securităţii cibernetice, recrutaţi în urma unei proceduri de selecţie riguroase, cu o comisie externă formată din specialişti ai autorităţilor şi instituţiilor publice cu atribuţii în domeniul securităţii cibernetice. Aceştia vor fi remuneraţi la nivelul pieţei private din sectorul cibernetic, iar activitatea lor va fi evaluată la fiecare 12 luni.

 
 
Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind înfiinţarea şi operaţionalizarea Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică în Energie (CRISCE), un demers impus de Directiva NIS2, se află în consultare publică, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Energiei, transmis marţi AGERPRES.

"Infrastructura energetică este coloana vertebrală a economiei noastre şi a securităţii naţionale. Atacurile cibernetice asupra acestui sector nu sunt o ameninţare ipotetică - sunt o realitate cotidiană cu prejudicii colosale. O vedem în Ucraina în fiecare zi, trebuie să ne pregătim din timp pentru noul război hibrid. CRISCE va reprezenta o piatră de neclintit în eforturile noastre de a proteja nu doar sectorul energetic, ci şi bunăstarea economică şi siguranţa cetăţenilor. Într-o lume în care tehnologia evoluează rapid, România trebuie să fie pregătită să facă faţă provocărilor cibernetice şi să fie un lider în securitatea energetică la nivel regional şi european", a declarat, în comunicat, Sebastian Burduja, ministrul Energiei.


Potrivit ministerului de resort, cheltuielile pentru implementarea şi funcţionarea CRISCE vor fi acoperite integral din veniturile provenite din Fondul pentru Modernizare, fără a afecta bugetul de stat.

"Prin această structură apărăm toate infrastructurile cibernetice ale beneficiarilor proiectelor finanţate prin Fondul pentru Modernizare. Proiectul de OUG urmăreşte crearea unei structuri dedicate gestionării şi prevenirii incidentelor cibernetice din sectorul energetic, contribuind la protejarea reţelelor şi sistemelor informatice ale companiilor din acest domeniu strategic. CRISCE va asigura monitorizarea constantă a infrastructurii energetice, va coordona răspunsul la incidente cibernetice şi va colabora cu instituţiile naţionale şi internaţionale pentru a combate ameninţările în creştere. CRISCE va funcţiona ca structură fără personalitate juridică în subordinea directă a Ministrului Energiei şi va asigura securitatea cibernetică pentru întreg sectorul energetic din România, acesta fiind şi autoritate desemnată pentru îndeplinirea atribuţiilor prevăzute de Regulamentul Delegat (UE) 2024/1366 privind securitatea fluxurilor transfrontaliere de energie electrică", se precizează în comunicatul de presă.

Noua entitate va fi compusă din 34 de specialişti de top în domeniul securităţii cibernetice, recrutaţi în urma unei proceduri de selecţie riguroase, cu o comisie externă formată din specialişti ai autorităţilor şi instituţiilor publice cu atribuţii în domeniul securităţii cibernetice. Aceştia vor fi remuneraţi la nivelul pieţei private din sectorul cibernetic, iar activitatea lor va fi evaluată la fiecare 12 luni.

Beneficiile majore ale înfiinţării CRISCE pentru România sunt: protejarea infrastructurilor critice energetice împotriva atacurilor cibernetice complexe, precum ransomware, atacuri asupra sistemelor SCADA sau tentative de phishing avansat; crearea unui centru operaţional sectorial dedicat securităţii cibernetice, care va permite intervenţii rapide şi eficiente în faţa atacurilor; coordonarea unitară şi integrată a securităţii cibernetice în domeniul energiei, cu monitorizare continuă şi mecanisme proactive de prevenire a incidentelor; creşterea rezilienţei şi a capacităţii de răspuns a companiilor energetice din România.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4 / 17666
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
KPMG Legal consolidează echipa de managment prin promovarea a patru avocați pe poziția de partener | Cristina Roșu, Irina Stănică, Dragoș Iamandoiu și Călin Dragoman fac un pas înainte în carieră
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Clifford Chance Badea a asistat băncile în legătură cu emisiunea de obligațiuni ESG prin care Banca Transilvania a atras 700 mil. E de pe piețele internaționale. Mădălina Rachieru-Postolache (partener) și Radu Ropotă (Of-Counsel), în prim plan
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
Șerban și Asociații continuă extinderea Departamentului de Drept Privat
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în lansarea unei emisiuni de obligațiuni verzi în valoare 700 mil. €. Ce avocați au fost în echipa de proiect
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Tranzacțiile în arbitraj (Powered by ZRVP)
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...