
Consultare publică pentru înfiinţarea Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică în Energie
01 Octombrie 2024
AgerpresNoua entitate va fi compusă din 34 de specialişti de top în domeniul securităţii cibernetice, recrutaţi în urma unei proceduri de selecţie riguroase, cu o comisie externă formată din specialişti ai autorităţilor şi instituţiilor publice cu atribuţii în domeniul securităţii cibernetice. Aceştia vor fi remuneraţi la nivelul pieţei private din sectorul cibernetic, iar activitatea lor va fi evaluată la fiecare 12 luni.
Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind înfiinţarea şi operaţionalizarea Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică în Energie (CRISCE), un demers impus de Directiva NIS2, se află în consultare publică, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Energiei, transmis marţi AGERPRES.
"Infrastructura energetică este coloana vertebrală a economiei noastre şi a securităţii naţionale. Atacurile cibernetice asupra acestui sector nu sunt o ameninţare ipotetică - sunt o realitate cotidiană cu prejudicii colosale. O vedem în Ucraina în fiecare zi, trebuie să ne pregătim din timp pentru noul război hibrid. CRISCE va reprezenta o piatră de neclintit în eforturile noastre de a proteja nu doar sectorul energetic, ci şi bunăstarea economică şi siguranţa cetăţenilor. Într-o lume în care tehnologia evoluează rapid, România trebuie să fie pregătită să facă faţă provocărilor cibernetice şi să fie un lider în securitatea energetică la nivel regional şi european", a declarat, în comunicat, Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
"Infrastructura energetică este coloana vertebrală a economiei noastre şi a securităţii naţionale. Atacurile cibernetice asupra acestui sector nu sunt o ameninţare ipotetică - sunt o realitate cotidiană cu prejudicii colosale. O vedem în Ucraina în fiecare zi, trebuie să ne pregătim din timp pentru noul război hibrid. CRISCE va reprezenta o piatră de neclintit în eforturile noastre de a proteja nu doar sectorul energetic, ci şi bunăstarea economică şi siguranţa cetăţenilor. Într-o lume în care tehnologia evoluează rapid, România trebuie să fie pregătită să facă faţă provocărilor cibernetice şi să fie un lider în securitatea energetică la nivel regional şi european", a declarat, în comunicat, Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Potrivit ministerului de resort, cheltuielile pentru implementarea şi funcţionarea CRISCE vor fi acoperite integral din veniturile provenite din Fondul pentru Modernizare, fără a afecta bugetul de stat.
"Prin această structură apărăm toate infrastructurile cibernetice ale beneficiarilor proiectelor finanţate prin Fondul pentru Modernizare. Proiectul de OUG urmăreşte crearea unei structuri dedicate gestionării şi prevenirii incidentelor cibernetice din sectorul energetic, contribuind la protejarea reţelelor şi sistemelor informatice ale companiilor din acest domeniu strategic. CRISCE va asigura monitorizarea constantă a infrastructurii energetice, va coordona răspunsul la incidente cibernetice şi va colabora cu instituţiile naţionale şi internaţionale pentru a combate ameninţările în creştere. CRISCE va funcţiona ca structură fără personalitate juridică în subordinea directă a Ministrului Energiei şi va asigura securitatea cibernetică pentru întreg sectorul energetic din România, acesta fiind şi autoritate desemnată pentru îndeplinirea atribuţiilor prevăzute de Regulamentul Delegat (UE) 2024/1366 privind securitatea fluxurilor transfrontaliere de energie electrică", se precizează în comunicatul de presă.
Noua entitate va fi compusă din 34 de specialişti de top în domeniul securităţii cibernetice, recrutaţi în urma unei proceduri de selecţie riguroase, cu o comisie externă formată din specialişti ai autorităţilor şi instituţiilor publice cu atribuţii în domeniul securităţii cibernetice. Aceştia vor fi remuneraţi la nivelul pieţei private din sectorul cibernetic, iar activitatea lor va fi evaluată la fiecare 12 luni.
Beneficiile majore ale înfiinţării CRISCE pentru România sunt: protejarea infrastructurilor critice energetice împotriva atacurilor cibernetice complexe, precum ransomware, atacuri asupra sistemelor SCADA sau tentative de phishing avansat; crearea unui centru operaţional sectorial dedicat securităţii cibernetice, care va permite intervenţii rapide şi eficiente în faţa atacurilor; coordonarea unitară şi integrată a securităţii cibernetice în domeniul energiei, cu monitorizare continuă şi mecanisme proactive de prevenire a incidentelor; creşterea rezilienţei şi a capacităţii de răspuns a companiilor energetice din România.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1805 / 19466 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
INTERVIURI ESENȚIALE | Portofoliul de investigații internaționale a crescut semnificativ în cadrul biroului Clifford Chance din București în ultimii ani, devenind o adevărată carte de vizită pentru practica din Romania. De vorbă cu Daniel Badea (Managing Partner) și Sabina Crângașu Huțanu (Counsel), despre modul în care funcționează o echipă de avocați români de top, implicată în mod constant în cele mai complexe litigii și investigații de anvergură din Europa
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...