ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Creşterea economică bazată pe investiţii este cheia pentru deblocarea economiei (AHK România)

04 Aprilie 2025   |   Agerpres

Consiliul Fiscal, a prognozat o creştere economică pentru România de 1% - 1,5% în acest an, dar nu a luat în considerare un război comercial.

 
 
Taxele, investiţiile străine dublate de cele de stat în domenii cheie precum energia, inflaţia, războiul comercial declanşat de Statele Unite cu Uniunea Europeană, precum şi soluţii pentru reducerea deficitului bugetar au fost principalele teme de discuţie ale comunităţii de afaceri româno-germane la întâlnirea membrilor din luna aprilie.

Potrivit unui comunicat al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România), la întâlnire a fost invitat preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

Sursa citată menţionează că atât reprezentanţii companiilor, cât şi preşedintele Consiliului Fiscal au fost de părere că nu doar o creştere a taxelor va rezolva problema deficitului bugetar, de peste 9%, pe care îl are România.


Volker Raffel, membru în Consiliul Director al AHK România şi director general E.ON, a explicat că doar o creştere economică bazată pe investiţii, care să impulsioneze competitivitatea, este cheia pentru "deblocarea economiei" şi nu "taxele, care vin din când în când, surprinzător sau nu, şi care nu prea ajută deciziile investiţionale".

"Un studiu despre sectorul nostru de distribuţie de gaze naturale şi de energie electrică propune soluţii pentru deblocarea investiţiilor din acest sector cu mici măriri ale tarifelor de distribuţie. Condiţia este ca suma investită să fie mare, astfel încât să aducă o creştere substanţială a PIB-ului, cu un factor de multiplicare de 1 la 10. Un alt studiu, realizat de Deloitte pentru Federaţia Patronală a Energiei, arată că un miliard de euro investit în energia onshore în România aduce o creştere a PIB-ului cu un factor de multiplicare de 1 la 9", a precizat Raffel, citat în comunicat.

La rândul său, Daniel Dăianu consideră că aducerea deficitului bugetar la 3% din PIB nu se poate face doar prin reducerea cheltuielilor bugetare şi a evaziunii fiscale, deoarece deficitul actual de circa 9% din PIB este foarte mare, cel mai mare din UE. Un asemenea deficit a mai fost în anul pandemiei. În plus, deficitul de cont curent al României este cel mai mare din regiune, peste 8% din PIB.

"Este un sistem corect, acela în care unele persoane, unele companii îşi plătesc taxele şi altele practică evaziunea fiscală şi evită taxele la scară mare? În acest caz societatea este cea care pierde, iar guvernul este nevoit să crească taxele pentru a reduce deficitul. În multe state, incluzând aici SUA şi ţări din Europa, există un sistem de taxare progresiv, care să permită o redistribuire a veniturilor şi către cei care nu au resurse pentru o viaţă decenta, şi nu fiindcă sunt leneşi; mă refer aici, de pildă, la ajutorul acordat tinerilor care au potenţial, dar care nu au acces la educaţia pe care şi-o doresc. În societate trebuie să existe şanse egale", a explicat Dăianu.

El a subliniat că taxele vor creşte dacă deficitul bugetar nu va putea fi redus printr-o mai bună colectare a impozitelor.

Daniel Dăianu a menţionat că evoluţiile din România depind foarte mult de ceea ce se întâmplă pe plan european şi internaţional. Tarifele impuse Europei de către SUA produc multă îngrijorare, mai ales că vin pe fondul altor crize declanşate de pandemie şi de războiul din Ucraina, care a scumpit preţul energiei în Europa.

"Companiile din Europa plătesc de 3-4 ori mai mult pe energie decât cele americane", a spus el, adăugând că instituţia pe care o conduce, Consiliul Fiscal, a prognozat o creştere economică pentru România de 1% - 1,5% în acest an, dar nu a luat în considerare un război comercial.

Războiul comercial va produce un şoc pentru Europa, atât pentru companii, cât şi pentru oameni. "Poate veni o nouă recesiune, posibil una mare. Sper ca pesimismul meu să nu fie validat, dar evoluţiile mă îngrijorează acum. În aceste condiţii este foarte important pentru Europa să aibă capacitate de apărare, să facă investiţii în acest domeniu, să creeze proiecte comune", a mai spus Dăianu, precizând că este vorba de apărare şi nu de re-înarmare.

Chiar americanii cer europenilor să îşi dezvolte capacitatea proprie de apărare. Temerile legate de o potenţială retragere a SUA din sistemul de securitate european pot avea implicaţii şi asupra democraţiei, care s-a deteriorat în ultimii ani în multe ţări din lume. "Dacă americanii pleacă prea repede, democraţiile noastre vor fi supuse unui test sever", consideră Dăianu.

Un efect negativ asupra democraţiei îl poate avea şi inteligenţa artificială, dacă nu este reglementată, pentru că "poate adânci fracturile dintre grupurile de oameni".

În concluzie, Dăianu a menţionat că apărarea şi competitivitatea sunt cele două direcţii spre care ar trebui să se îndrepte Europa şi România.

Aceeaşi idee a fost subliniată şi de directorul general AHK România, Sebastian Metz, în încheierea dezbaterii. Acesta a arătat că este important pentru România să iniţieze reforme, să reducă birocraţia şi să susţină creşterea competitivităţii la toate nivelurile, iar pentru acest lucru sunt necesare investiţii, în special în câteva sectoare esenţiale, cum ar fi educaţia, cercetarea, energia sau transporturile.

"Doar investind în domenii care produc creştere economică se pot genera venituri fiscale care la rândul lor vor stabiliza situaţia bugetului într-un mod sustenabil", a explicat Metz. El a menţionat, de asemenea, că diferenţa dintre impozitarea capitalului şi a muncii în România este relativ mare, iar viitoarele intenţii privind schimbarea politicii fiscale nu ar trebui să pună o povară suplimentară mai ales pe factorul muncă. Şi, în principiu, este absolut esenţial ca schimbările în politica fiscală să fie făcute în strânsă consultare cu mediul de afaceri, care se află sub o presiune enormă din cauza situaţiei politice şi economice actuale. "Traversăm în prezent o perioadă extrem de sensibilă. Mici greşeli pot avea consecinţe mari. Avem nevoie de multă înţelegere reciprocă şi comunicare în România pentru a depăşi provocările actuale", a declarat Metz.

La întâlnirea membrilor AHK România, cu tema "Situaţia economică a României în contextul geopolitic actual şi provocările, respectiv şansele ţării pentru viitor", au participat peste 70 de reprezentanţi ai companiilor membre.

AHK România este reprezentanţa oficială a economiei germane. Înfiinţată în 2002, AHK numără peste 670 de firme-membre şi oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informaţii şi experienţe. Prin serviciile pe care le oferă şi prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susţine activ companiile germane la intrarea lor pe piaţa românească şi este totodată partener al firmelor româneşti interesate de piaţa germană. De la 1 ianuarie 2020, în cadrul AHK România funcţionează şi Centrul de competenţă pentru Republica Moldova.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8 / 18822
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Women Lawyers | Cultura organizațională din cadrul BSMP promovează leadershipul feminin și echitatea de gen. Andreea Roman, Managing Associate: ”Doamnele au dat dovadă de tenacitate, venind cu soluții inovative, deseori cu o altă perspectivă și, desigur, cu atenție sporită la detalii, ceea ce atrage aprecierile clienților în mandatele gestionate”
EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
CMS asistă SYNLAB cu privire la vânzarea unor părți semnificative din operațiunile sale de diagnostic de laborator din Europa de Est. Echipa care a acordat asistență pe aspectele de drept românesc, coordonată de Rodica Manea (Partener)
Women Lawyers | De vorbă cu Ioana Șampek, avocat ce a împlinit 20 de ani de când face parte din colectivitatea PNSA, în care a evoluat până la rolul de Partener și a construit împreună cu colegii o echipă omogenă, bazată pe respect și sinceritate: “Suntem de ani buni una dintre cele mai puternice echipe de specialiști de pe piața locală de avocatură. Prețuim inteligența, forța loialității, onestitatea, tenacitatea și dorim ca întotdeauna să fim ‘more than just expertise’ ”
Women Lawyers | Doamnele sunt bine reprezentate în structura Popescu & Asociații, unde coordonează cu succes mandate provocatoare și complexe, contribuind la poziționarea firmei în rândul liderilor din piața avocaturii. Loredana Popescu, Partener și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile au, de obicei, capacitatea de a asculta cu adevărat, de a înțelege nu doar litera legii, dar și implicațiile umane ale unei spețe. În negocieri, avem răbdare, tact și o abilitate de a crea strategii pe termen lung. Totodată, în litigii, suntem perseverente și strategice”
Eveniment Schoenherr pentru companii active în domeniul alimentar - reglementări, tendințe și practică: 8 mai 2025, București
O singură casă de avocatură locală independentă concurează la titlul de ”Firma anului în România” în cadrul IFLR Europe Awards 2025, ceremonie ce va avea loc joi | NNDKP, Schoenherr și Clifford Chance Badea, printre firmele aflate pe lista scurtă a premianților din acest an
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui împrumut de peste 54,7 mil. € în România și a unui împrumut de 275 mil. € în Spania | Alexandru Bîrsan (co-managing partener) și Rebecca Marina (counsel), în prim plan
VIDEO | Pastila de insolvență – Procedurile de restructurare (powered by ZRVP)
Rundă de promovări la ZRVP | Echipa de seniori a firmei crește cu șapte avocați. Dr. Cosmin Vasile: ”Ceea ce definește avocatul ZRVP este căutarea obsesivă a soluției juridice care să răspundă cel mai bine nevoilor clientului, iar aceasta este calitatea cheie a fiecărui membru al echipei ZRVP și primul criteriu care stă la baza promovărilor anuale”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...